« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-15 12:30:57
Temat: Barszczyk czerwony z botwinkąBuraczki ze słoika (słaba zalewa octowa), warzywka, nowe ziemniaczki i
botwinka świeża z działki, dobra kwaśna śmietana.
Fantastyczne danie z świeżym chlebem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-15 13:33:32
Temat: Re: Barszczyk czerwony z botwinkąUżytkownik "Panslavista" napisał:
> Fantastyczne danie z świeżym chlebem...
Bigos z młodej kapusty. Z niezjedzonym w całości za pierwszym
podejściem i zamrożonym, a następnie odmrożonym i pokrojonym w kostkę
pieczonym boczkiem. Robiony przy akompaniamencie procesyjnego
nagłośnienia. Właśnie wyprawiam się po kminek ;) A jutro będzie
kalarepka...
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 64.000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-15 17:45:01
Temat: Re: Barszczyk czerwony z botwinką
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e6rnk5$ccf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>> Fantastyczne danie z świeżym chlebem...
>
> Bigos z młodej kapusty. Z niezjedzonym w całości za pierwszym podejściem i
> zamrożonym, a następnie odmrożonym i pokrojonym w kostkę pieczonym
> boczkiem. Robiony przy akompaniamencie procesyjnego nagłośnienia. Właśnie
> wyprawiam się po kminek ;) A jutro będzie kalarepka...
Ale to nie bigos, tylko kapusta z boczkiem, może być i z kiełabasą. A
fantastyczna jest na rosole z młodej wolowiny i kawałkami mięsa wołowego,
dodatkiem boczku wędzonego zesmażonego prawie do skwarków, lekkiej zasmażki
na zrumienionej na złoto cebulce i zaprawionej koncetratem (niekoniecznie) i
dobrą śmietaną.
Osnową bigosu jest w zasadzie kapusta kiszona, z dodatkiem osobno ugotowanej
słodkiej kapusty, gdy kiszona zbyt kwaśna - starać się nie odlewać kwasu,
lub tylko opłukać kapustę, ale gotować bez odlewania wywaru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-17 10:46:43
Temat: Re: Barszczyk czerwony z botwinką
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e6rjus$13l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Buraczki ze słoika (słaba zalewa octowa), warzywka, nowe ziemniaczki i
> botwinka świeża z działki, dobra kwaśna śmietana.
> Fantastyczne danie z świeżym chlebem...
Tylko ja dałem do tej botwinki osobno zakiszone buraki, fantastyczny smak i
bede tak robil jak dlugo bedzie botwinka w sprzedazy
Poz
juras
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-17 11:32:50
Temat: Re: Barszczyk czerwony z botwinką
"yuras" <p...@h...pl> wrote in message
news:e70mjh$cpv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e6rjus$13l$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Buraczki ze słoika (słaba zalewa octowa), warzywka, nowe ziemniaczki i
>> botwinka świeża z działki, dobra kwaśna śmietana.
>> Fantastyczne danie z świeżym chlebem...
>
> Tylko ja dałem do tej botwinki osobno zakiszone buraki, fantastyczny smak
> i bede tak robil jak dlugo bedzie botwinka w sprzedazy
> Poz
> juras
Ja mam w piwny ubiegłoroczną własną produkcję w słabej zalewie octowej,
dzięki czemu są fantastyczną zakąską i samodzielnym dodatkiem do mięsa i
ziemniaków, może być przerobiona na ćwikłę z chrzanem, ale i na barszczyk,
także z botwiną.
Kiszone buraki i barszcz z nich mają nieco odmienny smak, w końcu to
fermentacja mlekowa...
Ale też dobre!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-17 11:47:24
Temat: Re: Barszczyk czerwony z botwinką
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e70pd8$1hf$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Tylko ja dałem do tej botwinki osobno zakiszone buraki, fantastyczny smak
>> i bede tak robil jak dlugo bedzie botwinka w sprzedazy
Botwinkę można w słoiki - również w słabej zalewie octowej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-17 17:55:14
Temat: Re: Barszczyk czerwony z botwinką
Użytkownik "yuras" <p...@h...pl> napisał w wiadomości
> Tylko ja dałem do tej botwinki osobno zakiszone buraki, fantastyczny smak
> i bede tak robil jak dlugo bedzie botwinka w sprzedazy
> Poz
> juras
***
No no...fantastyczny smak.
U mnie tez botwinka kroluje tej wiosny...
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |