| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-19 14:12:19
Temat: Biala rzodkiewCzy ktos mogby mnie poratowac przepisem na surowke/salatke z bialej rzodkwi?
Albo jakims innym pomyslem, co mozna zrobic z piekna, duza biala rzodkwia?:)
ANia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-19 14:28:47
Temat: Re: Biala rzodkiewzetrzyj ja na tarce o grubych oczkach (jak do sera), posól, pośmietań,
popieprz, ja czasem odrobinke cukrzę - złamie ostry smak.
Pycha!
pozdrawiam,
Anna
PS. Czasem tartą rzodkiew dodaję do zwykłego twarogu ze śmietaną i
szczypiorkiem - wychodzi smakowita awanturka.
Użytkownik "Gargantua" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:amcm0g$1f6$1@news.onet.pl...
> Czy ktos mogby mnie poratowac przepisem na surowke/salatke z bialej
rzodkwi?
> Albo jakims innym pomyslem, co mozna zrobic z piekna, duza biala
rzodkwia?:)
>
> ANia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-19 14:29:03
Temat: Re: Biala rzodkiewGargantua wrote:
> Albo jakims innym pomyslem, co mozna zrobic z piekna, duza
> biala rzodkwia?:)
Ja czasem gotuje ja (zwykle zodkiewki tez mozna) na miekko w posolonej i
poslodzonej wodzie i jem z zasmazona bulka tarta. Smakuje troche jak
kalafior lub szparagi.
pozdr,
cube
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-19 14:32:35
Temat: Re: Biala rzodkiewUżytkownik <a...@p...onet.pl> napisał (a):
> Czy ktos mogby mnie poratowac przepisem na surowke/salatke z bialej
> rzodkwi? Albo jakims innym pomyslem, co mozna zrobic z piekna, duza
> biala rzodkwia?:)
Zetrzeć rzodkiew, skropić cytryną, trochę śmietany, wymieszać. Chyba
wsio.
--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-19 15:05:27
Temat: 4 przepisyBiała sałatka
Składniki:
2 białe rzodkwie (30 dag),
2 jabłka,
10 dag truskawek.
SOS :
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/4 szklanki śmietany kremówki,
2 łyżki soku z cytryny,
cukier,
szczypta imbiru.
Przepis:
Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć,
usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osączyć i
poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać.
SOS :
Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem.
Sałatkę skropić sokiem z ctryny i polać sosem.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-16
Źródło / autor: pl.rec.kuchnia, autor nn
***
Surowka Anki
Składniki:
marchewki - 2 szt.
brokuły
biała rzodkiew lub por
sok z cytryny
oliwa
sól
majonez
Przepis:
Zetrzec na tarce ze 2 marchewki (grubo). Pociac same glowki/paczki
brokula, nie lodygi tylko te malutkie peczki, Tak, zeby byla drobna
sieczka. Anka dodawala chyba mouli, czyli taka biala wielka rzodkiew.
Ja zamienilam to na jednego pora drobno posiekanego. Lodygi brokula
tez zetrzec na tarce (tyle, ile sie da, te zewnetrza nie lubia sie
scierac). Posikac sokiem z cytryny (sporo), jako tez oliwa i dodac
ODROBINKE majonezu. Chodzi o to, zeby surowka nie byla majonezowa.
Acha, posolic.
Nadesłał(a): patrycja , dnia: 2001-04-30
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Krysia Thompson
(K...@h...fsnet.co.uk)
***
Barszcz z rzodkwią
"kuchnia rosyjska"
Składniki:
3 cwikly
200 g bialej kapusty
1 rzodkiew
1 cebula
1 szklanka śmietanki (gęstawej, ale słodkiej)
Koperek lub pietruszka
sol
2 l wody
Przepis:
Cwikle, kapuste i cebule pociac w slomke, zalac goraca woda (1/2
szklanki) i dusic 15-20 min. Nastepnie dodac pozostala wode, zagotowac
i ostudzic. Rzodkiew naszynkowac bardzo drobno, zmieszac ze śmietanką
i wlozyc do garnka z barszczem. Barszcz posolic i ostroznie wymieszac.
Podawac z posiekanym koperkiem, albo pietruszka.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-01-02
Źródło / autor: pl.rec.kuchnia, Eugeniusz"
(e...@m...cablesurf.de)
***
Sushi
Składniki:
5 arkuszy nori
ok 40 dag ugotowanego brazowego ryzu,
zielony szczypiorek, przykrojony wzdluz,
marchewka, surowa, albo podgotowana na parze, pokrojona w slupki,
biala rzodkiewka, obrana i pokrojona w slupki,
avokado, obrane i pokrojone wzdluz,
2-3 lyzki octu ryzowego slodkiego (mirin), albo
2-3 lyzki zwyklego octu ryzowego i lyzka jakiegos slodziku (np syrop
ryzowy)
moze byc rowniez japonski chrzan (wasabi)
sliwki umeboshi
Przepis:
ugotowac ryz, jak wystygnie dodac mirin, albo zwykly ocet ryzowy i
slodzik, wymieszac.
Przeciagnac platy nori nad plomieniem, rozlozyc, po jednym, najlepiej
na macie bambusowej (w braku takiej moze na grubej folii, bedzie
latwiej zwijac), rozlozyc ryz rowna warstwa, zostawiajac ok 1,5 cm
wolnej przestrzeni po dwoch brzegach. Zrobic poprzeczny rowek, ok 4cm
od brzegu, mozna wnim rozsmarowac troche wasabi, a nastepnie ulozyc
warzywa (nie za duzo, bo sie ladnie nie zwinie). Zwinac nori w rolke,
dosc scisla i w miare moznosci rowna, zwilzyc krawedz nori woda, zeby
sie zlepila, pokroic ostrym nozem w plastry ok 2cm. Podawac skropione
octem ryzowym, albo z sosem sojowym wymieszanym z wasabi. Na ogol do
sushi podaje sie tez marynowany imbir.
Wskazówki i uwagi:
Przepraszam, jesli przepis brzmi troche dziwnie, ale tlumacze na zywo
z opakowania nori. Sushi nie jest trudne do zrobienia i jest pyszne,
trzeba tylko troche wprawy w zwijaniu. Ryz powinnien sie lekko kleic,
wiec lepiej go nie plukac przed gotowaniem i lepszy jest taki o
krotkich ziarnach. Wasabi jest piekielnie ostre jak ktos nie
przyzwyczajony, wiec radze uwazac z iloscia.
Nadesłał(a): katarzyna sornat , dnia: 2000-09-18
Źródło / autor: opakowanie nori firmy Eden
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-19 15:32:53
Temat: Re: Biala rzodkiew< co mozna zrobic z piekna, duza biala rzodkwia?:)
jajka na twardo (drobno posiekane) + rzodkiew (starta na tarce o grubych
oczkach) + majonez + śmietana + sol + pieprz + ewentualnie troche cukru,
cytryny (do smaku) + troche jakiejs zieleniny (natka, szczypiorek) = pycha
pzdr
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-19 15:42:01
Temat: Re: Biala rzodkiewcube wrote:
> (zwykle zodkiewki tez mozna)
po ponownym zanalizowaniu problemu stwierdzam, ze lepiej jednak do tego celu
uzyc RZodkiewek ;)
pozdr,
cube
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-19 21:30:19
Temat: Re: Biala rzodkiewja proponuje
1. rzodkiew na tarce, rzodkiewki w plasterki, sałata posiekana i śmietanka
słodka
2. rzodkiew starta, jabłko starte, rodzynki, śmietana gęsta, sól i pieprz
3. rzodkiew starta, kapusta biała starta, odrobinke kwasu cytrynowego i
oliwa lub olej
wszystko dobre i na różne gusta. polecam, napisz jak smakowało :))))))))))))
Użytkownik "Gargantua" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:amcm0g$1f6$1@news.onet.pl...
> Czy ktos mogby mnie poratowac przepisem na surowke/salatke z bialej
rzodkwi?
> Albo jakims innym pomyslem, co mozna zrobic z piekna, duza biala
rzodkwia?:)
>
> ANia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-19 22:23:21
Temat: Re: Biala rzodkiewDzieki za wszystkie pomysly!!
W rezultacie robilam tak:
rzodkiew starta na tarce, troche smietany troche majonezu. Szyczpiorek,
koperek, dwa jajka na twardo.
Sol, pieprz bulay, sok z cytryny.
Wyszlo pychowe, niestety wiele sie mogam tym nacieszyc bo zostalo podstepnie
przechwycone przez Leniwych Pochlaniaczy Surowek.
Jutro chyba pojde kupic druga rzodkiew:)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-20 14:52:41
Temat: Re: Biala rzodkiew> zetrzyj ja na tarce o grubych oczkach (jak do sera), posól, pośmietań,
> popieprz, ja czasem odrobinke cukrzę - złamie ostry smak.
> Pycha!
> pozdrawiam,
> Anna
=================================
A ja wyciskam do tego trochę cytryny (wtedy nieco więcej cukru) - i jest
jeszcze lepsze.
A z solą nie przesadzać.
"Pikantność" reguluję ilością smietany - dla dzieci wiecej, dla starych
mniej.
Waldek
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |