Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!not-f
or-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: 4 przepisy
Date: Thu, 19 Sep 2002 17:05:27 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 121
Message-ID: <amcova$1q2$1@foka.acn.pl>
References: <amcm0g$1f6$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: foka.acn.pl 1032447786 1858 10.130.129.54 (19 Sep 2002 15:03:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Sep 2002 15:03:06 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125765
Ukryj nagłówki
Biała sałatka
Składniki:
2 białe rzodkwie (30 dag),
2 jabłka,
10 dag truskawek.
SOS :
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/4 szklanki śmietany kremówki,
2 łyżki soku z cytryny,
cukier,
szczypta imbiru.
Przepis:
Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć,
usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osączyć i
poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać.
SOS :
Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem.
Sałatkę skropić sokiem z ctryny i polać sosem.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-16
Źródło / autor: pl.rec.kuchnia, autor nn
***
Surowka Anki
Składniki:
marchewki - 2 szt.
brokuły
biała rzodkiew lub por
sok z cytryny
oliwa
sól
majonez
Przepis:
Zetrzec na tarce ze 2 marchewki (grubo). Pociac same glowki/paczki
brokula, nie lodygi tylko te malutkie peczki, Tak, zeby byla drobna
sieczka. Anka dodawala chyba mouli, czyli taka biala wielka rzodkiew.
Ja zamienilam to na jednego pora drobno posiekanego. Lodygi brokula
tez zetrzec na tarce (tyle, ile sie da, te zewnetrza nie lubia sie
scierac). Posikac sokiem z cytryny (sporo), jako tez oliwa i dodac
ODROBINKE majonezu. Chodzi o to, zeby surowka nie byla majonezowa.
Acha, posolic.
Nadesłał(a): patrycja , dnia: 2001-04-30
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Krysia Thompson
(K...@h...fsnet.co.uk)
***
Barszcz z rzodkwią
"kuchnia rosyjska"
Składniki:
3 cwikly
200 g bialej kapusty
1 rzodkiew
1 cebula
1 szklanka śmietanki (gęstawej, ale słodkiej)
Koperek lub pietruszka
sol
2 l wody
Przepis:
Cwikle, kapuste i cebule pociac w slomke, zalac goraca woda (1/2
szklanki) i dusic 15-20 min. Nastepnie dodac pozostala wode, zagotowac
i ostudzic. Rzodkiew naszynkowac bardzo drobno, zmieszac ze śmietanką
i wlozyc do garnka z barszczem. Barszcz posolic i ostroznie wymieszac.
Podawac z posiekanym koperkiem, albo pietruszka.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-01-02
Źródło / autor: pl.rec.kuchnia, Eugeniusz"
(e...@m...cablesurf.de)
***
Sushi
Składniki:
5 arkuszy nori
ok 40 dag ugotowanego brazowego ryzu,
zielony szczypiorek, przykrojony wzdluz,
marchewka, surowa, albo podgotowana na parze, pokrojona w slupki,
biala rzodkiewka, obrana i pokrojona w slupki,
avokado, obrane i pokrojone wzdluz,
2-3 lyzki octu ryzowego slodkiego (mirin), albo
2-3 lyzki zwyklego octu ryzowego i lyzka jakiegos slodziku (np syrop
ryzowy)
moze byc rowniez japonski chrzan (wasabi)
sliwki umeboshi
Przepis:
ugotowac ryz, jak wystygnie dodac mirin, albo zwykly ocet ryzowy i
slodzik, wymieszac.
Przeciagnac platy nori nad plomieniem, rozlozyc, po jednym, najlepiej
na macie bambusowej (w braku takiej moze na grubej folii, bedzie
latwiej zwijac), rozlozyc ryz rowna warstwa, zostawiajac ok 1,5 cm
wolnej przestrzeni po dwoch brzegach. Zrobic poprzeczny rowek, ok 4cm
od brzegu, mozna wnim rozsmarowac troche wasabi, a nastepnie ulozyc
warzywa (nie za duzo, bo sie ladnie nie zwinie). Zwinac nori w rolke,
dosc scisla i w miare moznosci rowna, zwilzyc krawedz nori woda, zeby
sie zlepila, pokroic ostrym nozem w plastry ok 2cm. Podawac skropione
octem ryzowym, albo z sosem sojowym wymieszanym z wasabi. Na ogol do
sushi podaje sie tez marynowany imbir.
Wskazówki i uwagi:
Przepraszam, jesli przepis brzmi troche dziwnie, ale tlumacze na zywo
z opakowania nori. Sushi nie jest trudne do zrobienia i jest pyszne,
trzeba tylko troche wprawy w zwijaniu. Ryz powinnien sie lekko kleic,
wiec lepiej go nie plukac przed gotowaniem i lepszy jest taki o
krotkich ziarnach. Wasabi jest piekielnie ostre jak ktos nie
przyzwyczajony, wiec radze uwazac z iloscia.
Nadesłał(a): katarzyna sornat , dnia: 2000-09-18
Źródło / autor: opakowanie nori firmy Eden
|