Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Biszkopt

Grupy

Szukaj w grupach

 

Biszkopt

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-30 17:44:22

Temat: Re: Wielkie bicie piany (bylo:Re: Biszkopt)
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Lilla <l...@e...flt.krasnik.pl> wrote:

> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisa":1ebcyhg.vhh6pmj9fjmoN%w...@t...com.pl...
>
> > Dzisiaj zrobilem. Wzialem dwa jajka, ktore kupilem wczoraj i jedno
> > trzymalem w nazimniejszym miejscu w lodowce, a drugie na zewnatrz.
> > Przed chwila z bialka kazdego z nich oddzielnie ubilem piane. Nie
> > stiwerdzilem zadnej roznicy pomiedzy piana z bialka zimnego a
> cieplego.
>
> Nalezalo zmierzyc czas potrzebny do ubicia kazdej piany; chlodzenie
> bialek nie wplywa na jakosc piany, lecz na latwosc jej ubicia. Nie
> jestem pewna, czy piana z jednego bialka moze byc reprezentatywna (moze
> nalezaloby porownywac piane z kilku bialek?), ale to tylko
> przypuszczenia ...

Nie zauwazylem tez roznicy w czasie. Zreszta jezeli chlodzenie mialoby
wplywac na czas ubijania, a nie na jakosc piany, to naprawde nie ma sie
czym przejmowac.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-07-04 09:45:21

Temat: Re: Biszkopt
Od: "Małgorzata Serwin" <g...@p...ckp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1eazluz.17to1cgunrev4N%wlos@tele.com.pl...
> Michal R. Hoffmann <m...@k...org.pl> wrote:
>
>
> > hmmm, ciekawe, mnie zawsze slicznie wyrasta... tyle, ze pozniej robi
> > *klap* :( Co prawda jest puszysty itp, ale o ile w trakcie pieczenia
> > wystaje taka gorka z 1-2 cm nad tortownice, to podczas stygniecia tyle
> > samo srodek leci w dol (czyli z 2 cm ponizej brzegu tortownicy? Czy
> > przyczyna moze byc uchylanie piekarnika w celu zbadania patyczkiem
ciasta?
>
> Moze. Wprawdzie nie mam specjalnej praktyki w pieczeniu ciast, ale moja
> Mama mowi, ze biszkoptu raczej nie powinno sie sprawdzac patyczkiem.
> Radzi tez piec go poczatkowo w goracym piekarniku, pod koniec zas
> zmiejszyc temperature i "dosuszyc".
> Co do temperatury, to Herve This radzi piec w temperarze 180 - 225
> stopni, dobranej praktycznie.
>
> > Czy robie jakis blad? Biszkopt jest smaczny, ale nie taki ladny ;-)
> >
> > BTW, to ze ci nie wyrosl, moze za malo ubilas? Bo ja ubijam najpierw
> > bialka az mozna garnek odwrocic i sie trzymaja (aha, cukier musi sie
> > calkiem rozpuscic!), pozniej powoli dodaje zoltka i miksuje tak dlugo,
na
> > wysokich obrotach, az znow bedzie sztywne. Juz nie tak mocno, ale lyzki
> > powinno sie w miare trzymac.
>
> Wydaje sie, ze dobrze to robisz. Na wszelki wypadek przypominam, ze
> jajka na piane nie powinny byc wprost z lodowki i ze cukier nalezy
> zaczac dodawac dopiero jak piana jest wstepnie ubita. Dobrze jest
> natomiast dodac na poczatku do bialek szczypte soli. Przede wszystkim
> zas, trzrba pamietac, ze celem bicia jest wprowadzenie do bialek jak
> najwiecej powietrza. Dlatego najepiej ubijac piane recznie, ajezeli
> mikserem elektrycznym to nieprzesadnie szybkim i trzymanym w pianie pod
> katem, a nie pionowo.
>
> > No i nie nalezy mocno miksowac z maka, albo
> > chwileczke na najwolniejszych obrotach (tyle, by sie wymieszalo), albo
> > lyzka, tak jak radzi Magdalena.
>
> Tak, to jest wazne, i tu mozna wyjasnic, dlaczego ciasto z dodatkiem
> proszku do pieczenia to inne ciasto niz biszkopt.
> W wiekszosci wyrosnietych ciast, drozdzowych lub na proszku,
> wydzielajacy sie dwutlenek wegla spulchnia mase ciasta, ktora swa
> konsystencje i spoistosc zawdziecza wyrabianiu maki z woda, w wyniku
> czego z zawartej w mace skrobi i glutenu robi sie klajster. Babelki
> dwutlenku wegla zamkniete sa w takiej wlasnie masie, ktora twadnieje
> podczas pieczenia.
> W biszkopcie natomiast babelki powietrza maja scianki zbudowane
> mieszaniny bialka i cukru, niczym w bezach. Podczas pieczenia bialko
> denaturyzuje sie a cukier karmelizuje i one wlasnie "podtrzymuja" gotowe
> ciasto. Maka jest tu tylko wypelniaczem. Stad ciasto biszkoptowe jest
> takie lekkie.
>
> Wladyslaw
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wisniowka, jak z czym???
malosone :)
prazona cebulka
Smazone szparagi
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »