| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-09 20:26:02
Temat: Błagam o szybką radęCo zrobić gdy rosół jest mętny?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-10 00:58:33
Temat: Re: Błagam o szybką radę
Użytkownik "Magda Jasna" <w...@p...arena.pl> napisał...
> Co zrobić gdy rosół jest mętny?
>
Magda!
Jeśli jest już mętny, to jest za późno...
A na drugi raz mogę Ci dać radę, co zrobić by następnym razem był klarowny.
Trzeba gotować na bardzo wolnym ogniu... Tak by ledwie ledwie się gotowało.
Rosół nie może ani razu mocno się zagotować - cały bulgotać.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-10 02:37:35
Temat: Re: Błagam o szybką radę
"Joanna Duszczyńska" wrote:
>
> Użytkownik "Magda Jasna" <w...@p...arena.pl> napisał...
> > Co zrobić gdy rosół jest mętny?
> >
>
> Magda!
> Jeśli jest już mętny, to jest za późno...
podobno mozna jak z galaretką - klarować białkiem, ale nigdy mi się to
nie udało (zarówno z galaretką jak i z rosołem :(
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-10 07:31:01
Temat: Re: Błagam o szybką radęMagda Jasna <w...@p...arena.pl> wrote:
> Co zrobić gdy rosó" jest mętny?
Ubic bialko jaja na piane,, rozprowadzic w zimnym rosole, zagotowac az
sie bialko zetnie, przecedzic przez plotno.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-10 08:34:23
Temat: Re: Błagam o szybką radęWladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
> Magda Jasna <w...@p...arena.pl> wrote:
>
> > Co zrobić gdy rosó" jest mętny?
>
> Ubic bialko jaja na piane,, rozprowadzic w zimnym rosole, zagotowac az
> sie bialko zetnie, przecedzic przez plotno.
>
> Wladyslaw
Aha, i jeszcze dobrze jest po zdjeciu z ognia wlac troche zimnej wody i
zostawic na chwile w spokoju.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-10 09:24:12
Temat: Re: Błagam o szybką radę
Użytkownik Magda Jasna <w...@p...arena.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:90uj2h$btv$...@n...tpi.pl...
> Co zrobić gdy rosół jest mętny?
Ja dodaje przypieczona na gazie cebule, poprawia smak i podobno klaruje.
Moja pbababcia tak robila a moje rosoly nie sa mentne choc czasem gotuje
ekspresem. A jeszcze bardzo dokladnie zbieran szumowiny, gdy nie zebralam
byl mentny ale juz nie popelniam tego bledu.
pozgrawiam rosolowo Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-10 13:02:59
Temat: Re: Błagam o szybką radę
Użytkownik "Magda Jasna" <w...@p...arena.pl> napisał w wiadomości
news:90uj2h$btv$1@news.tpi.pl...
> Co zrobić gdy rosół jest mętny?
>
> Stokrotne dzieki za pomoc, rosolu juz jest koncowka i dlatego skorzystalam
z najprostrzej rady z przypieczona cebula, klarownosc raczej nie zmienila
sie, ale za to rosolek zyskal na zapachu i smaku
Pozdrawiam
Madzia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-11 18:36:55
Temat: Re: Błagam o szybką radęUżytkownik Magda Jasna <w...@p...arena.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:90vv24$d2g$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "Magda Jasna" <w...@p...arena.pl> napisał w wiadomości
> news:90uj2h$btv$1@news.tpi.pl...
> > Co zrobić gdy rosół jest mętny?
> > Stokrotne dzieki za pomoc, rosolu juz jest koncowka i dlatego
skorzystalam
> z najprostrzej rady z przypieczona cebula, klarownosc raczej nie zmienila
> sie, ale za to rosolek zyskal na zapachu i smaku
To trochę potrwa, ale należy go jak najszybciej ochłodzić [lodem lub w
zamrażalniku - przemrozić (ale nie zamrozić)] i przelać przez gazę.
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-13 10:56:20
Temat: Re: Błagam o szybką radęCzasem gotuje rosol na szybko, ale w tedy go nie przykrywam i rowniez jest
klarowny.
> Jeśli jest już mętny, to jest za późno...
> A na drugi raz mogę Ci dać radę, co zrobić by następnym razem był
klarowny.
> Trzeba gotować na bardzo wolnym ogniu... Tak by ledwie ledwie się
gotowało.
> Rosół nie może ani razu mocno się zagotować - cały bulgotać.
--
> Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |