| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-30 20:46:15
Temat: Brązowe pieczarkiWitam
Dlugo żyję na tym świecie, ale dopiero dziś spotkałem się z takim cudem jak
brązowe pieczarki i dodam że były odrobinę droższe niż te tradycyjne, białe.
Czy zastosowanie brązowych pieczarek jest takie samo jak białych, czy może
ktoś wymyślił potrawę z pieczarką brązową? Czy one różnią się tylko kolorem
czy smakiem też?
Pzdr
Jacek Szczecin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-30 21:02:29
Temat: Re: Brązowe pieczarkiKiller wrote:
> Witam
> Dlugo żyję na tym świecie, ale dopiero dziś spotkałem się z takim cudem jak
> brązowe pieczarki i dodam że były odrobinę droższe niż te tradycyjne, białe.
> Czy zastosowanie brązowych pieczarek jest takie samo jak białych, czy może
> ktoś wymyślił potrawę z pieczarką brązową? Czy one różnią się tylko kolorem
> czy smakiem też?
>
> Pzdr
> Jacek Szczecin
>
>
Moim zdaniem roznia sie tylko kolorem. Ja uzywam brazowych do robienia
zupy grzybowej mieszanej - brazowe pieczarki, boczniaki i suszone
grzyby. Gdy robie zupe pieczarkowa, uzywam bialych, bo jestem
przyzwyczajona do jasniejszego koloru tej zupy. Gdy uzywam pieczarek do
smazenia, kupuje te, ktore sa tansze. Gdy uzywam pieczarek do
nadziewania, kupuje duze, biale i obieram ze skory.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-30 21:06:25
Temat: Re: Brązowe pieczarkiKiller <b...@t...com> napisał(a):
> Czy zastosowanie brązowych pieczarek jest takie samo jak białych, czy może
> ktoś wymyślił potrawę z pieczarką brązową? Czy one różnią się tylko kolorem
> czy smakiem też?
Radziłabym uważać - jeśli liczysz na delikatny smak, tak jak pieczarki
białej, srodze się zawiedziesz. Brązowe są duuuużo bardziej aromatyczne,
nawet jakby z posmakiem "wędzonki". Moim zdaniem - spokojnie zastępują
grzyby leśne.
Ania - która nie pyta, a kupuje i próbuje, jeśli jej to nie rujnuje :-)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-30 21:08:48
Temat: Re: Brązowe pieczarkiMagdalena Bassett <n...@b...com> napisał(a):
> Moim zdaniem roznia sie tylko kolorem.
No i mamy dylemat. Chyba, że te "nasze" są inne niz "wasze". Całkiem możliwe.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-30 22:19:20
Temat: Re: Brązowe pieczarkiczeremcha napisał(a):
> Magdalena Bassett <n...@b...com> napisał(a):
>
>> Moim zdaniem roznia sie tylko kolorem.
>
> No i mamy dylemat. Chyba, że te "nasze" są inne niz "wasze". Całkiem możliwe.
>
Ja z tych, co "nasze", a różnicy w smaku nie zaobserwowałam... Chyba, że
Twoje "nasze" były inne, niż nasze toruńskie ;).
--
Ania
Ladorusie: http://www.aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-30 22:32:15
Temat: Re: Brązowe pieczarkiAniared <a...@n...pl> napisał(a):
> Ja z tych, co "nasze", a różnicy w smaku nie zaobserwowałam... Chyba, że
> Twoje "nasze" były inne, niż nasze toruńskie ;).
Moje "nasze" miały bardzo mocny aromat. Zdecydowanie inny, niż białe. Poza
tym - chyba nie do końca były "nasze".
Ania - co kupowała chyba inne "nasze". W końcu - co region - to inne
ziemniaki, więc dlaczego z pieczarkami miałoby być inaczej?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-31 07:35:36
Temat: Re: Brązowe pieczarkiUżytkownik Killer napisał:
> Czy zastosowanie brązowych pieczarek jest takie samo jak białych, czy może
> ktoś wymyślił potrawę z pieczarką brązową? Czy one różnią się tylko kolorem
> czy smakiem też?
Brązowe skuteczniej imitują grzyby lesne, jako, że są bardziej
aromatyczne i ten aromat mają ciut inny, niz białe.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-31 07:57:52
Temat: Re: Brązowe pieczarki> Brązowe skuteczniej imitują grzyby lesne, jako, że są bardziej
> aromatyczne i ten aromat mają ciut inny, niz białe.
> --
Dzięki
Spróbujemy-zobaczymy:)
Jacek Szczecin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-31 12:46:04
Temat: Re: Brązowe pieczarki
Użytkownik "Killer" <b...@t...com> napisał w wiadomości
news:drltsk$ab9$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Dlugo żyję na tym świecie, ale dopiero dziś spotkałem się z takim cudem
jak
> brązowe pieczarki i dodam że były odrobinę droższe niż te tradycyjne,
białe.
> Czy zastosowanie brązowych pieczarek jest takie samo jak białych, czy może
> ktoś wymyślił potrawę z pieczarką brązową? Czy one różnią się tylko
kolorem
> czy smakiem też?
>
> Pzdr
> Jacek Szczeci
uwazaj co kupujesz
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-02-01 08:57:56
Temat: Re: Brązowe pieczarkiczeremcha napisał(a):
> Aniared <a...@n...pl> napisał(a):
>
>> Ja z tych, co "nasze", a różnicy w smaku nie zaobserwowałam... Chyba, że
>> Twoje "nasze" były inne, niż nasze toruńskie ;).
>
> Moje "nasze" miały bardzo mocny aromat. Zdecydowanie inny, niż białe. Poza
> tym - chyba nie do końca były "nasze".
>
> Ania - co kupowała chyba inne "nasze". W końcu - co region - to inne
> ziemniaki, więc dlaczego z pieczarkami miałoby być inaczej?
Moje, twoje, nasze, wasze a wszystko to prawie:
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz026.htm
W handlu są dostępne pieczarki białe, kremowe i brązowe/brunatne.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |