Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Burger

Grupy

Szukaj w grupach

 

Burger

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 31


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2006-02-09 21:33:50

Temat: Re: Burger
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@b...com>,
Magdalena Bassett <n...@b...com> wrote:


> Wydawalo mi sie, ze korniszony to jak cornichons, malutkie ogorki na
> jedno ugryzienie, ktore podaje sie do kanapek, pasztetow, itp. Nie
> wiedzialam, ze te duze to tez korniszony.

Francuskie "cornichon" są też różnej wielkości. To słowo oznacza raczej
odmianę ogórka przeznaczaną do marynowanie lub kwaszenie (cornichons a
la russe, a la polonaise), niż jego wielkość. Oznacza ono tyle co "mały
róg" i chodzi tu o niewielkie, wygięte ogórki w przeciwieństwie do
długich i prostych.
Mam w domu takie małe korniszony francuskie, na jeden ząb, i jest na
nich wyraźnie napisane "tres fins" ? bardzo drobne. Ale już "petits"
miałyby ok. 5 cm.

Władysław

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Uczta dla 4 facetow:)
czerwona soczewica
Sernik Judyty
Mrożone pieczywo do dalszej obróbki
ile wydajecie na jedzenie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »