| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-02-09 21:33:50
Temat: Re: BurgerIn article <4...@b...com>,
Magdalena Bassett <n...@b...com> wrote:
> Wydawalo mi sie, ze korniszony to jak cornichons, malutkie ogorki na
> jedno ugryzienie, ktore podaje sie do kanapek, pasztetow, itp. Nie
> wiedzialam, ze te duze to tez korniszony.
Francuskie "cornichon" są też różnej wielkości. To słowo oznacza raczej
odmianę ogórka przeznaczaną do marynowanie lub kwaszenie (cornichons a
la russe, a la polonaise), niż jego wielkość. Oznacza ono tyle co "mały
róg" i chodzi tu o niewielkie, wygięte ogórki w przeciwieństwie do
długich i prostych.
Mam w domu takie małe korniszony francuskie, na jeden ząb, i jest na
nich wyraźnie napisane "tres fins" ? bardzo drobne. Ale już "petits"
miałyby ok. 5 cm.
Władysław
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |