Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Burger

Grupy

Szukaj w grupach

 

Burger

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 31


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-08 17:10:59

Temat: Burger
Od: Jaz <j...@U...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam. Przejrzalem pobieznie archiwum i nie znalazlem odpowiedzi, wiec
pytam. Jak zrobic prawdziwego amerykanskiego (ham)burgera??

Pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-08 17:21:12

Temat: Re: Burger
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jaz napisał:
> Witam. Przejrzalem pobieznie archiwum i nie znalazlem odpowiedzi, wiec
> pytam. Jak zrobic prawdziwego amerykanskiego (ham)burgera??

Z tego co pamiętam, jest to mielona wołowina z dodatkiem musztardy, sosu
tabasco i pieprzu, ale mogę sę nieco mylić. Jak coś, to mnie prosze
prostować. Robilam 100 lat temu i nie pamiętam.

--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-08 17:46:50

Temat: Re: Burger
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

tapta wrote:
> Użytkownik Jaz napisał:
>
>> Witam. Przejrzalem pobieznie archiwum i nie znalazlem odpowiedzi, wiec
>> pytam. Jak zrobic prawdziwego amerykanskiego (ham)burgera??
>
>
> Z tego co pamiętam, jest to mielona wołowina z dodatkiem musztardy, sosu
> tabasco i pieprzu, ale mogę sę nieco mylić. Jak coś, to mnie prosze
> prostować. Robilam 100 lat temu i nie pamiętam.
>
siekana.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-08 18:00:18

Temat: Re: Burger
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

tapta wrote:
> Użytkownik Jaz napisał:
>
>> Witam. Przejrzalem pobieznie archiwum i nie znalazlem odpowiedzi, wiec
>> pytam. Jak zrobic prawdziwego amerykanskiego (ham)burgera??
>
>
> Z tego co pamiętam, jest to mielona wołowina z dodatkiem musztardy, sosu
> tabasco i pieprzu, ale mogę sę nieco mylić. Jak coś, to mnie prosze
> prostować. Robilam 100 lat temu i nie pamiętam.

Wydaje mi sie ze konfuzjonujesz z tatarem... Do burgerow uzywa sie
siekanej wolowiny, soli i pieprzu. Do tego plasterek cebuli i/lub
pomidora, troche majonezu ewentualnie. Osobiscie traktuje moje burgery
kleksem majonezu z wsiekana wen szalotka.

Normalnie (eM eL, potwierdzasz ?) jest jeszcze plasterek kiszonego ogorka.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-08 18:19:13

Temat: Re: Burger
Od: "R.i.P." <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:
...ciach...

> Wydaje mi sie ze konfuzjonujesz z tatarem...

...ciach...
>
> Ewcia
>

Witam,
ja przepraszam, że nie w temacie ale co oznacza "konfuzjonować"? Jeżeli
można to poproszę jakąś definicję i z jakiego to języka.
Pozdrawiam,
RiP.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-02-08 18:57:28

Temat: Re: Burger
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jaz wrote:
> Witam. Przejrzalem pobieznie archiwum i nie znalazlem odpowiedzi, wiec
> pytam. Jak zrobic prawdziwego amerykanskiego (ham)burgera??
>
> Pozdrawiam


Mieso mielone 7% wymieszac z sola, pieprzem, i odrobina sosu
worcestershire . Uformowac w kule, splaszczyc w gruby dysk, ulozyc na
grillu lub goracej patelni, odwracac po 4 minutach, odwracac tylko raz.

Podac z bulka do hamburgerow albo kajzerka, lisciem salaty, plastrem
pomidora, cebuli i ogorka. Dodatki moga byc nastepujace: majonez,
musztarda, ketchup koniecznie, tabasco, z przypraw mozna dodac pieprz
kayenski, papryke, kmin rzymski, jak kto lubi. Klasycznie tylko sol,
pieprz i jakis sos do stekow.

Hamburgery podaje sie na dolnej czesci bulki, z gorna czescia opierajaca
sie z boku, i wszystkimi dodatkami osobno, zeby kazdy mogl sobie ulozyc
wedle woli. Mozna dodatkowo stopic ser bleu na wierzchu miesa, lub
posypac smazonymi pieczarkami, lub dodac plasterek usmazonego boczku.

Z sosow musztarda, ketchup, majonez sa najpopularniejsze, ale mozna tez
podac ketchup zmieszany z majonezem i chrzanem, czy ogorki kiszone
posiekane na drobno, cebula moze byc przysmazona na grillu czy patelni
przed podaniem i bulki koniecznie musza byc cieple - albo w piecu, albo
przygrzane na grillu przecieciem w dol.

Przy smazeniu na plycie czy patelni dobrze jest miec cos w rodzaju
duzego plaskiego odwaznika - jest to ciezar, ktorym sie splaszcza
hamburgery w czasie smazenia, zeby nie puchly, jak mielone.
Tu mozna to zobaczyc: http://www.kitchenniche.ca/popup_image.php?pID=229

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-02-08 19:06:32

Temat: Re: Burger
Od: "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam nie jest to mój przepis ale sam go sprawdzałem i go cytuje naprawde
rewelacja
Witajcie,
Myśle, ze opanowalem juz prawie do perfekcji przyrzadzenie hamburgera, wiec
podziele sie przepisem. Efekt: smakuje jak prawdziwy hamburger w Jeff's.

- 400 gramów bardzo dobrej wolowiny bez błon (ja używam ligawy)
- srednia cebula
- przyprawa do grilla Prymat (z ta smakuje najlepiej, dodam ze nie jestem
pracownikiem, ani wspolwlascicielem tej firmy), 3-4 płaskie łyżeczki
- czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka.

Mięso mielimy (1 raz!!!) lub siekamy (ale to sporo roboty). Bardzo drobno
posiekana cebulke przesmażamy na oleju i dodajemy do mięsa. Dodajemy
przyprawy (bez soli bo mieso stwardnieje) i ugniatamy ręka przez 10 minut,
az wolowina pusci taki kleisty sok. Dzięki temu nie musimy stosowac jajek,
zeby mieso sie nie rozpadalo i hamburger nie smakuje jak mielony.

NAJWAŻNIEJSZE SMAŻENIE.
Ta ilosc miesa wystarcza na uformowanie 3 hamburgerow. średnica 10-12
centrymetrow i grubosc ok 2 centrymetry. Wyrabiamy mokrymi dłońmi, tak żeby
nie było zadnych pekniec.
Smazymy na malej ilosci tluszczu. Ja smaze na grillu elektrycznym, przy
okazji hamburger ma ladna "fakturę" :) Przy tej wielkosci wystarcza 2-3
minuty z każdej strony (rozgrzany tłuszcz). Usmażona strone solimy (jesli
posolicie strone przed smażeniem bedzie twarda). NAJWAŻNIEJSZE - sok z miesa
musi pozostac wewnatrz hamburgera. Nie przygniatajcie zeby wypłynął,
zapewniam w ciemno 2-3 minuty wystarczy, żeby mieso było usmażone i smaczne.
Nie polecam też robienia zbyt cienkiego hamburgera. Sok wyparuje i mieso
bedzie suche i o marnym smaku.

Myśle, ze z podsmazanej cebulki mozna zrezygnowac. Przyprawa dodaje fajnego
zapachu i raczej bym przy niej pozostał. Pamietajcie, ze sekret tkwi w
dobrej jakosci miesie, odpowiedniej gruposci hamburgera i smazeniu.
Pozdrawiam JULIUSZ


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-02-08 19:17:04

Temat: Re: Burger
Od: Jaz <j...@U...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie chodzi tutaj o dodatki, bo wiadomo, ze kazdy daje to co lubi. Chodzi

o sam burger. Wiec wystarczy sama wolowina z przyprawami, musze
sprobowac. Nie rozleci to sie? Bo zrobilem z jajkiem i maka/bulka tarta
i musze powiedziec, ze wogole nie przypominalo tego smaku, ktory tak za
mna chodzi :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-02-08 19:39:15

Temat: Re: Burger
Od: Waldemar <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Jaz wrote:
> Nie chodzi tutaj o dodatki, bo wiadomo, ze kazdy daje to co lubi. Chodzi
> o sam burger. Wiec wystarczy sama wolowina z przyprawami, musze
> sprobowac. Nie rozleci to sie? Bo zrobilem z jajkiem i maka/bulka tarta
> i musze powiedziec, ze wogole nie przypominalo tego smaku, ktory tak za
> mna chodzi :)

siekane się nie rozleci. A ty zrobiłeś normalne mielone i je dostałeś.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-02-08 19:55:34

Temat: Re: Burger
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jaz wrote:
> Nie chodzi tutaj o dodatki, bo wiadomo, ze kazdy daje to co lubi. Chodzi
> o sam burger. Wiec wystarczy sama wolowina z przyprawami, musze
> sprobowac. Nie rozleci to sie? Bo zrobilem z jajkiem i maka/bulka tarta
> i musze powiedziec, ze wogole nie przypominalo tego smaku, ktory tak za
> mna chodzi :)

To, co zrobiles, to kotlety mielone. Do hamburgera nie dodaje sie jajek
ani bulki ani maki, ani nic, oprocz przypraw. Jesli ma sie wspaniale
mieso, np.stekowe , to w ogole nie dodaje sie przypraw, dopiero po
usmazeniu. Mieso trzeba reka wyrabiac przez jakis czas - to powoduje, ze
masa staje sie bardziej kleista i jednolita i nie rozleci sie w czasie
smazenia.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Uczta dla 4 facetow:)
czerwona soczewica
Sernik Judyty
Mrożone pieczywo do dalszej obróbki
ile wydajecie na jedzenie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »