Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Burger
Date: Wed, 8 Feb 2006 20:06:32 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <dsdfdj$18p$1@news.onet.pl>
References: <dsd8lt$ivo$1@inews.gazeta.pl> <dsd8up$6es$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: czp138.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1139425523 1305 83.19.201.138 (8 Feb 2006 19:05:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Feb 2006 19:05:23 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Sender: AvHBmGa86zmhd1cReYv3r0dE5ABt+g5w
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259817
Ukryj nagłówki
Witam nie jest to mój przepis ale sam go sprawdzałem i go cytuje naprawde
rewelacja
Witajcie,
Myśle, ze opanowalem juz prawie do perfekcji przyrzadzenie hamburgera, wiec
podziele sie przepisem. Efekt: smakuje jak prawdziwy hamburger w Jeff's.
- 400 gramów bardzo dobrej wolowiny bez błon (ja używam ligawy)
- srednia cebula
- przyprawa do grilla Prymat (z ta smakuje najlepiej, dodam ze nie jestem
pracownikiem, ani wspolwlascicielem tej firmy), 3-4 płaskie łyżeczki
- czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka.
Mięso mielimy (1 raz!!!) lub siekamy (ale to sporo roboty). Bardzo drobno
posiekana cebulke przesmażamy na oleju i dodajemy do mięsa. Dodajemy
przyprawy (bez soli bo mieso stwardnieje) i ugniatamy ręka przez 10 minut,
az wolowina pusci taki kleisty sok. Dzięki temu nie musimy stosowac jajek,
zeby mieso sie nie rozpadalo i hamburger nie smakuje jak mielony.
NAJWAŻNIEJSZE SMAŻENIE.
Ta ilosc miesa wystarcza na uformowanie 3 hamburgerow. średnica 10-12
centrymetrow i grubosc ok 2 centrymetry. Wyrabiamy mokrymi dłońmi, tak żeby
nie było zadnych pekniec.
Smazymy na malej ilosci tluszczu. Ja smaze na grillu elektrycznym, przy
okazji hamburger ma ladna "fakturę" :) Przy tej wielkosci wystarcza 2-3
minuty z każdej strony (rozgrzany tłuszcz). Usmażona strone solimy (jesli
posolicie strone przed smażeniem bedzie twarda). NAJWAŻNIEJSZE - sok z miesa
musi pozostac wewnatrz hamburgera. Nie przygniatajcie zeby wypłynął,
zapewniam w ciemno 2-3 minuty wystarczy, żeby mieso było usmażone i smaczne.
Nie polecam też robienia zbyt cienkiego hamburgera. Sok wyparuje i mieso
bedzie suche i o marnym smaku.
Myśle, ze z podsmazanej cebulki mozna zrezygnowac. Przyprawa dodaje fajnego
zapachu i raczej bym przy niej pozostał. Pamietajcie, ze sekret tkwi w
dobrej jakosci miesie, odpowiedniej gruposci hamburgera i smazeniu.
Pozdrawiam JULIUSZ
|