Data: 2006-02-08 18:57:28
Temat: Re: Burger
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jaz wrote:
> Witam. Przejrzalem pobieznie archiwum i nie znalazlem odpowiedzi, wiec
> pytam. Jak zrobic prawdziwego amerykanskiego (ham)burgera??
>
> Pozdrawiam
Mieso mielone 7% wymieszac z sola, pieprzem, i odrobina sosu
worcestershire . Uformowac w kule, splaszczyc w gruby dysk, ulozyc na
grillu lub goracej patelni, odwracac po 4 minutach, odwracac tylko raz.
Podac z bulka do hamburgerow albo kajzerka, lisciem salaty, plastrem
pomidora, cebuli i ogorka. Dodatki moga byc nastepujace: majonez,
musztarda, ketchup koniecznie, tabasco, z przypraw mozna dodac pieprz
kayenski, papryke, kmin rzymski, jak kto lubi. Klasycznie tylko sol,
pieprz i jakis sos do stekow.
Hamburgery podaje sie na dolnej czesci bulki, z gorna czescia opierajaca
sie z boku, i wszystkimi dodatkami osobno, zeby kazdy mogl sobie ulozyc
wedle woli. Mozna dodatkowo stopic ser bleu na wierzchu miesa, lub
posypac smazonymi pieczarkami, lub dodac plasterek usmazonego boczku.
Z sosow musztarda, ketchup, majonez sa najpopularniejsze, ale mozna tez
podac ketchup zmieszany z majonezem i chrzanem, czy ogorki kiszone
posiekane na drobno, cebula moze byc przysmazona na grillu czy patelni
przed podaniem i bulki koniecznie musza byc cieple - albo w piecu, albo
przygrzane na grillu przecieciem w dol.
Przy smazeniu na plycie czy patelni dobrze jest miec cos w rodzaju
duzego plaskiego odwaznika - jest to ciezar, ktorym sie splaszcza
hamburgery w czasie smazenia, zeby nie puchly, jak mielone.
Tu mozna to zobaczyc: http://www.kitchenniche.ca/popup_image.php?pID=229
Magdalena Bassett
|