Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Burrito

Grupy

Szukaj w grupach

 

Burrito

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-30 15:37:29

Temat: Burrito
Od: "Christophoros" <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Chcialbym Was prosic o przepis na burrito.

z gory dziekuje
Christophoros


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-30 17:29:14

Temat: Re: Burrito
Od: "blinko" <b...@n...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

burritos maja to do siebie, ze w zasadzie co wrzucisz bedzie ok, taki rodzaj
;) moze byc wegetarianskie, moze z miesem, nie ma to za duzo wspolnego z
taka knajpka meksykanska w krakowie, niedaleko rynku (przestrzegam, salatka
meksykanska to kapusta pekinska z majonezem plus kukurydza hehe), napisze ci
jak robie burrito ja, aha zakladam, ze masz bardzo malo czasu, tak dla
uproszczenia, jak chcesz przepis na dluzsza robote, to zamiast fasolki
gotowej, podsmaz konserwowa w puszcze, mieso pokroj na male kawaleczki, nie
mielone, aha i nie podaje dokladnych skladnikow, bo ja zawsze to na oko
robilem, ta masa ma byc w miare gesta, tak zeby zapakowac wszystko w
tortille (aaa i tortille zakladam, ze kupiles, bo szczerze mowiac nigdy nie
robilem ich sam, zawsze kupowalem gotowe, wiec nie podam ci na to przepisu.

1, baza dla mnie zwykle jest czerwona fasola, mozna kupuic taka juz
przesmazana w puszkach, nie jest jakas wyjatkowo paskudna, wiec spokojnie
sie nadaje ;)
2, mieso mielone, szybciej sie podsmazy, ja zwykle stosuje wolowe, czasem
wieprzowe, zadna sprawa
3, smazysz te obie rzeczy razem, jak fasolke czerwona masz z puszki
konserwowa to troche wczesniej musisz to zrobic, jak podsmazana juz kupiles,
to wtedy razem z miesem
3. dodajesz do tego posiekana papryke, ja preferuje czerwona, zielona nie za
bardzo i tak to kolorystycznie nie za ciekawie wyglada ;)
4, powinienes dodac troche pomidorow, obranych (papryka zreszta tez obrana),
ja pomidorow nie cierpie, zawsze zamiast nich mieszam z tym wywarem troche
koncentratu pomidorowego (z kilkoma kroplami tabasco - zalezy jak lubisz
ostre)i tym zastepuje
5, doprawiasz, jak zwykle sol, pieprzu troche, papryka (slodka, ostra),
kolendra da ci meksykanski posmak, w zasadzie ta przyprawa jest tam wszedzie
dodawana
6, dusisz jakis czas, kilka(nascie) minut i nakladasz do tortilli, zawijasz
cos na ksztalt kopertki powiedzmy, tak zeby nie wyciekalo - dlatego gestawe,
albo po prostu w taki rulon zawiniety na koncach
6, mozesz wrzucic do tego sera zoltego, to bedzie burrito serowe ;)
7, mozesz zamiast miesa dac salse jakas i bedzie burrito wegetarianskie,
generalnie zamiast miesa warzywa - ponoc nawet schabowe wegetarianskie sa (a
fe) to moze znajdziesz mielona wolowine bez miesa hehe
8, te wszystkie skladnikimozesz spokojnie kupic juz gotowe w supermarketach
wiec nawet nie bedziesz musial sie za bardzo meczyc z gotowaniem, choc
zrobione wlasnorecznie jest jednak lepsze niz prosto ze sloiczka
zycze smacznego, ja kocham meksykanskie jedzenie. u mnie jutro chili - juz
gotowe calkiem calkiem wyszlo ;), a do tego quesadilla z qrczakiem z
guacamole i salsa (z tym serem to jednak zaryzykuje edamski tak
organoleptycznie swierdzilem, bo nikt nie bardzo wie, albo sie nie dzieli, a
dyskusja zeszla na pisanie nazw wlasnych z malej litery ;)



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-30 18:17:15

Temat: Re: Burrito
Od: "Christophoros" <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

dziekuje Ci za rychla odpowiedz :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-30 23:44:33

Temat: Re: Burrito
Od: "grzeszek" <g...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

[ciach!]
> 6, dusisz jakis czas, kilka(nascie) minut i nakladasz do tortilli,
zawijasz
> cos na ksztalt kopertki powiedzmy, tak zeby nie wyciekalo - dlatego
gestawe,
> albo po prostu w taki rulon zawiniety na koncach

a ja bardzo pieknie prosze o przepisa na torille

pozdro
grzeszek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-30 23:45:31

Temat: Re: Burrito
Od: "grzeszek" <g...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

mialo byc:
a ja bardzo pieknie prosze o przepisa na tortille

pozdro
grzeszek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-01 00:30:50

Temat: Re: Burrito
Od: "blinko" <b...@n...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "grzeszek" <g...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:asbiik$rb7$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> mialo byc:
> a ja bardzo pieknie prosze o przepisa na tortille
>
idziesz do supermarketu, ja korzystam z leclerca, ale sa i w realach, pewnie
w innych duzych tez, placisz 9,58zl za 8 sztuk ;)) sorki, nigdy nie robilem
tortilli samodzielnie, te kupione sa calkiem dobre, zawsze wychodzilem z
zalozenia, ze skoro kupuje groszek w puszcze, albo wrecz pieczywa nie pieke
w domu samodzielnie, to placki pszenne tez moge kupic juz zafoliowane. ale
czekam moze ktos wie jak zrobic udana tortille? moze to zaden problem i
wrecz wygodniej zrobic je sobie w domu tuz przed przygotowaniem jakiegos
burrito lub quesadilli, a jak z przechowywaniem? nie czerstwieje to?



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-01 16:50:55

Temat: Re: Burrito
Od: "AnnaBlue" <q...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

nigdy nie próbowałam piec w domu tortilli - ale to bardzo delikatny wyrób,
wszak to jedynie mąka kukurydziana i woda...
dlatego chyba lepiej kupować gotową:-)
pozdrawiam,
AnnaBlue
Użytkownik "blinko" <b...@n...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:asbl81$hrr$1@news.gazeta.pl...
> Użytkownik "grzeszek" <g...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
> news:asbiik$rb7$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> > mialo byc:
> > a ja bardzo pieknie prosze o przepisa na tortille
> >
> idziesz do supermarketu, ja korzystam z leclerca, ale sa i w realach,
pewnie
> w innych duzych tez, placisz 9,58zl za 8 sztuk ;)) sorki, nigdy nie
robilem
> tortilli samodzielnie, te kupione sa calkiem dobre, zawsze wychodzilem z
> zalozenia, ze skoro kupuje groszek w puszcze, albo wrecz pieczywa nie
pieke
> w domu samodzielnie, to placki pszenne tez moge kupic juz zafoliowane. ale
> czekam moze ktos wie jak zrobic udana tortille? moze to zaden problem i
> wrecz wygodniej zrobic je sobie w domu tuz przed przygotowaniem jakiegos
> burrito lub quesadilli, a jak z przechowywaniem? nie czerstwieje to?
>
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-01 17:22:16

Temat: Re: Burrito
Od: "blinko" <b...@n...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "AnnaBlue" <q...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:asdemb$cnm$1@news.onet.pl...
> nigdy nie próbowałam piec w domu tortilli - ale to bardzo delikatny wyrób,
> wszak to jedynie mąka kukurydziana i woda...
> dlatego chyba lepiej kupować gotową:-)
> pozdrawiam,

a ja juz jestem po meksykanskim obiadku, pierwszy raz kupowalem w polsce
tortille i w sumie byla ok, gdyby nie to, ze chyba srednio ja przechowywali
i niektore sie pozlepialy, trzeba bylo uwazac, zeby nie porwac, a jesli
chodzi o placek to jednak preferuje z maki pszennej (jestem uczulony na
kukurydze)
ps. quesadilla z kurczakiem wyszla swietna, ser dodalem edamski (ujdzie) a
awokado dojrzalo mi przez dzien i noc na kaloryferze na szczescie, bo nie
chcialo mi sie isc do sklepu kolo piatku hehs



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-01 17:42:42

Temat: Re: Burrito
Od: "grzeszek" <g...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ps. quesadilla z kurczakiem wyszla swietna, ser dodalem edamski (ujdzie) a
> awokado dojrzalo mi przez dzien i noc na kaloryferze na szczescie, bo nie
> chcialo mi sie isc do sklepu kolo piatku hehs
>
por favor przepisa na quesadilla ;)

pozdro
grzeszek

P.S. Mexico rulezz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-01 17:58:54

Temat: Re: Burrito
Od: "blinko" <b...@n...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "grzeszek" <g...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:asdhma$unl$1@opat.biskupin.wroc.pl...

> >
> por favor przepisa na quesadilla ;)
>
1, zolty ser ucieram na grubo, nie na wiorki i odkladam ;)
2, piers z kurczaka albo z indyka (jesli chcesz quesadille z miesem, bo
podstawowa to sam ser) kroisz na malutkie kostki, takie troszeczke jak
skwarki w zasadzie bo nie za duze, podsmazasz to delikatnie, dlugo nie
trzeba bo w sumie one malutkie sa - zanim podsmazysz to ja je kolo pol
godzinki trzymam zalane sokiem z limonki (zwykle kupuje jedna, starcza soku
i do salsy, i do guacamole, i na zalewe do miesa) i posypane kolendra i
chili
3, czasem jak mnie najdzie to przed kurczakiem jeszcze podsmazam ze 2
pieczarki nie wiecej, bo daja fajny posmak, ale w nadmiarze troszke psuja
smak
4, ja na te 8 tortill kupiionych srednio male, zuzylem 2 piersi z kurczaka i
jakies 30 deko edamskiego
5, jak juz ci sie usmazy to pakujesz to w tortille i zapiekasz, kolo 180
stopni gora na samej gorze piekarnika przez mniej wiecej 5 minut z kazdej
strony, wtedy serek sie rozpusci, a jesli mieso bylo zimne juz to i mieso
bedzie ok
4, ja podaje zawsze z guacamole, salsa i jogurtem naturalnym
zycze smacznego..... co tam nie ma czego zyczyc, to po prostu jest tak
super, ze nie trzeba wspomagaczy ;))




--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

melon
jednogarnkowce.........
kokardki Grzesia chwale
Krem do dekorowania ciast?
szynka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »