« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-31 17:51:06
Temat: CIASTO MARCEPANOWEWitam
Czy ktoś z miłych grupowiczów zna przepis na ciasto marcepanowe?
z góry dziękuję!
--
Kacper Skorupski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-31 18:54:28
Temat: RE: CIASTO MARCEPANOWE> Witam
> Czy ktoś z miłych grupowiczów zna przepis na ciasto marcepanowe?
> z góry dziękuję!
>
> --
> Kacper Skorupski
>
>
Hej !
Ja mam przepis na warkocz marcepanowo orzechowy w cieście serowym jeśli Cię
interesuje to podam przepis.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-31 20:08:33
Temat: Re: CIASTO MARCEPANOWEmnie bardzo interesuje mój chłopka uwielbia marcepany
--
Pozdrawiam
AGA
--------------------------------------------------
Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@s...pl> napisał w wiadomości
news:000301c2810e$bcf82720$4d1119d5@olrt...
> > Witam
> > Czy ktoś z miłych grupowiczów zna przepis na ciasto marcepanowe?
> > z góry dziękuję!
> >
> > --
> > Kacper Skorupski
> >
> >
> Hej !
> Ja mam przepis na warkocz marcepanowo orzechowy w cieście serowym jeśli
Cię
> interesuje to podam przepis.
> Pozdrawiam ze smakiem Asia M.
>
>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-01 10:51:13
Temat: CIASTO MARCEPANOWE (P)> mnie bardzo interesuje mój chłopka uwielbia marcepany
>
> --
> Pozdrawiam
> AGA
> --------------------------------------------------
Witam !
Ciasto serowe z masą marcepanowo-orzechową
Ciasto:
150g twarogu półtł.
75g cukru
1 jajko
6 łyżek oleju
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ser, cukier, sól i jajko włożyć do naczynia, i wymieszać mikserem. Dodać do
masy olej i ponownie dokładnie wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do
pieczenia i dodawać do masy przesiewając przez sitko. Po wyrobieniu
formujemy z ciasta kulę przykrywamy folią i odstawiamy na 10 min. Następnie
przygotowujemy wg przepisy, np. rozwałkujemy.
Masa:
100g orzechów włoskich łuskanych
200g masy marcepanowej
50g masła
50g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
Polewa:
40g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Posiekać orzechy i pokroić drobno marcepan. Wymieszać masło, cukier i jajko
z orzechami i marcepanem na gładką masę.
Ciasto podzielić na pół i obie części rozwałkować na prostokąt. Na cieście
rozsmarować masę marcepanową też podzieloną na pół i teraz zwinąć do środka
oba brzegi jednego prostokąta aż się zetkną . Z drugim kawałkiem zrobić to
samo. Na blasze połączyć oba kawałki przeplatając tak aby warkocz powstał.
Żółtko wymieszać z 1 łyżeczką wody i posmarować ciasto. Wstawić do
piekarnika na drugi poziom od dołu i piec w temperaturze 200 C przez 25-30
min. Wymieszać cukier puder z sokiem cytryny i posmarować gorące ciasto.
Jeśli polewa , przed polaniem będzie za rzadka dodać więcej cukru pudru.
Ciasto często wykorzystuję do innych wypieków ,np. rogalików, albo precelków
na słono z ziarnem sezamu, pestkami dyni i słonecznikiem ale to odrębny
przepis jeśli ktoś będzie zainteresowany to polecam.
Życzę smacznego
Pozdrawiam ze smakiem Asia M.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |