Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CUKATA

Grupy

Szukaj w grupach

 

CUKATA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-06-06 10:17:53

Temat: CUKATA
Od: "Panslavista" <p...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

http://www.kuchnia.boleslawiec.pl/14808_cukata_cykat
a_kandyzowane_owoce_lub_namiastki.html

Panslavista (2006-09-06 09:34:38)
CUKATA ZE SKÓREK ARBUZÓW

Zamiast wyrzucać !!!!

Skórki z arbuzów - 90dag
Cukier - 650dag
Miód - 25 dag
Esencja owocowa - 4g
Barwniki spożywcze - 1g (różne kolory)
Sól - 1kg.

Po wyjedzeniu środka obieramy kawałki arbuza z zewnętrznej (zielonej) części
skórki. Po obraniu układamy warstwę skórek w naczyniu i posypujemy solą, i
tak do wypełnienia, resztę soli wysypujemy na wierzch skórek. W solance
skórki macerują się przez 3-4 dni. Następnie wylewamy roztwór i płuczemy z
niego skórki zimną wodą, zalewamy wodę i zmieniając ją cztery razy dziennie
moczymy przez 2-3 doby.
Myjemy wymoczone skórki, zalewamy czystą woda i gotujemy przez 1,5 do 2
godzin sprawdzając zapałką (patyczkiem) miękkość. W gotowych zapałka
przechodzi na drugą strone swobodnie. Przekładamy je do naczynia z
barwnikami i dodajemy 1/3 cukru. Zagotowujemy i powtarzmy tę czynność przez
4-5 dni, dosypując po odrobinie cukru. Ostatniego dnia dodajemy miód...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PASTYŁA
ORZECHÓWKA
dzem bez cukru
Wczo_raj
Woda Tymbark z sokiem owocowym (cytrynowy smak) - opinia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »