| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-06-06 10:17:53
Temat: CUKATAhttp://www.kuchnia.boleslawiec.pl/14808_cukata_cykat
a_kandyzowane_owoce_lub_namiastki.html
Panslavista (2006-09-06 09:34:38)
CUKATA ZE SKÓREK ARBUZÓW
Zamiast wyrzucać !!!!
Skórki z arbuzów - 90dag
Cukier - 650dag
Miód - 25 dag
Esencja owocowa - 4g
Barwniki spożywcze - 1g (różne kolory)
Sól - 1kg.
Po wyjedzeniu środka obieramy kawałki arbuza z zewnętrznej (zielonej) części
skórki. Po obraniu układamy warstwę skórek w naczyniu i posypujemy solą, i
tak do wypełnienia, resztę soli wysypujemy na wierzch skórek. W solance
skórki macerują się przez 3-4 dni. Następnie wylewamy roztwór i płuczemy z
niego skórki zimną wodą, zalewamy wodę i zmieniając ją cztery razy dziennie
moczymy przez 2-3 doby.
Myjemy wymoczone skórki, zalewamy czystą woda i gotujemy przez 1,5 do 2
godzin sprawdzając zapałką (patyczkiem) miękkość. W gotowych zapałka
przechodzi na drugą strone swobodnie. Przekładamy je do naczynia z
barwnikami i dodajemy 1/3 cukru. Zagotowujemy i powtarzmy tę czynność przez
4-5 dni, dosypując po odrobinie cukru. Ostatniego dnia dodajemy miód...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |