Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chce ugotowac pyszny kapusniak!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chce ugotowac pyszny kapusniak!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-15 08:01:35

Temat: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Od: "JurekA" <jurdag@....o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

SKiBA wrote:
> Moze mi ktos podac przepis na pyszny, staroswiecki kapusniak.
>

Nie wiem czy staroświecki - zwłaszcza że lubię improwizować, ale parę
dni temu gotowałem kapuśniak /a może kwaśnicę? ;-) / i wyglądało to
tak:

Wpierw ugotowalem rosolek (wloszczyzna, kawal kosci ze szpikiem, te
sprawy), jarzyny wyjalem, kosc sie jeszcze gotuje, ugotowalem tez
kartofelki pokrojone w kostke - ale je na razie wyjalem. Dodam na
koniec.
Dodalem kapuste kiszona i troche soku na dodatek bo lubie kwasny
kapusniak (kwasnice?) eee....nie wiem czym sie rozni jedno od drugiego.
Teraz sobie kapusniak na malym gazie pyrkocze. Cos tam w tej zupie
jeszcze plywa....co?....aa...liscie laurowe. Nie wiem co za smak te
liscie daja - ale dodalem z pobudek snobistycznych
W miedzyczasie zalalem spora ilosc suszonych podgrzybkow wrzatkiem, i
jak wystygły - posiekałem je je i dodam do zupy wraz - oczywioscie - z
wywarem.

Na koniec dodałem duuuzo pieprzu, i 2 posiekane w mala kostke ugotowane
marchewki no i ziemniaki. Acha.... - i - bo lubię - jeden zmiażdżony
ząbek czosnku.

Sól do smaku.


Uwaga dodatkowa: najlepszy kapuśniak udaje się w oparciu o kapustę
kiszoną holenderską /zuur kool/. Dlaczego? Bo jest o wiele bardziej
kwasnia od polskiej - ktora zwlaszcza ostatnimi czasy jest jak dla mnie
lurowata i sucha.

No ale nie kazdy ma dostęp do holendrskich sklepów typu AH, Boni,
etc.... :D

Smacznego ;-)

J ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-15 10:08:18

Temat: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Od: "mariola kwiatkowska" <m...@w...nl> szukaj wiadomości tego autora

Mieszkam dlugo w Holandii ale nigdy nie slyszalam o sklepie Boni co to jest
za sklep
Mariola
"JurekA" <jurdag@....o2.pl> schreef in bericht
news:b2ks46$hhn$1@news.onet.pl...
> SKiBA wrote:
> > Moze mi ktos podac przepis na pyszny, staroswiecki kapusniak.
> >
>
> Nie wiem czy staroświecki - zwłaszcza że lubię improwizować, ale parę
> dni temu gotowałem kapuśniak /a może kwaśnicę? ;-) / i wyglądało to
> tak:
>
> Wpierw ugotowalem rosolek (wloszczyzna, kawal kosci ze szpikiem, te
> sprawy), jarzyny wyjalem, kosc sie jeszcze gotuje, ugotowalem tez
> kartofelki pokrojone w kostke - ale je na razie wyjalem. Dodam na
> koniec.
> Dodalem kapuste kiszona i troche soku na dodatek bo lubie kwasny
> kapusniak (kwasnice?) eee....nie wiem czym sie rozni jedno od drugiego.
> Teraz sobie kapusniak na malym gazie pyrkocze. Cos tam w tej zupie
> jeszcze plywa....co?....aa...liscie laurowe. Nie wiem co za smak te
> liscie daja - ale dodalem z pobudek snobistycznych
> W miedzyczasie zalalem spora ilosc suszonych podgrzybkow wrzatkiem, i
> jak wystygły - posiekałem je je i dodam do zupy wraz - oczywioscie - z
> wywarem.
>
> Na koniec dodałem duuuzo pieprzu, i 2 posiekane w mala kostke ugotowane
> marchewki no i ziemniaki. Acha.... - i - bo lubię - jeden zmiażdżony
> ząbek czosnku.
>
> Sól do smaku.
>
>
> Uwaga dodatkowa: najlepszy kapuśniak udaje się w oparciu o kapustę
> kiszoną holenderską /zuur kool/. Dlaczego? Bo jest o wiele bardziej
> kwasnia od polskiej - ktora zwlaszcza ostatnimi czasy jest jak dla mnie
> lurowata i sucha.
>
> No ale nie kazdy ma dostęp do holendrskich sklepów typu AH, Boni,
> etc.... :D
>
> Smacznego ;-)
>
> J ;-)
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-15 10:40:15

Temat: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> >> Moze mi ktos podac przepis na pyszny, staroswiecki kapusniak.
> >Kapusniak najczesciej gotujemy na kosci z duuuza iloscia miesa, czasem np na
> >kawalku lopatki, szynki, karkowki.
> a jakby tam jeszcze czegos wedzonego dorzucic to juz istny raj.

Zeberka wedzone - jakkby specjalnie stworzone do kapusniaku :-)

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-15 10:47:51

Temat: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> jak jeszcze pod nosem mrukniesz zile, pieprz i listek to mamy
> bigos
>
> Pierz, bez

Dlaczego jestes bez listka?

Krycha bez boa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-15 11:17:20

Temat: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Od: "JurekA" <jurdag@....o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

mariola kwiatkowska wrote:
> Mieszkam dlugo w Holandii ale nigdy nie slyszalam o sklepie Boni co
> to jest za sklep

To jest siec dosc tanich supermarketow. Jedna z wiekszych w Holandii.
Ale moze w miescie w ktorym mieszkasz - ich nie ma. W Holandii
centralnej jest masa.

J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-15 15:35:16

Temat: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 15 Feb 2003 11:47:51 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:

>Krysia Thompson wrote:
>
>> jak jeszcze pod nosem mrukniesz zile, pieprz i listek to mamy
>> bigos
>>
>> Pierz, bez
>
>Dlaczego jestes bez listka?
>
>Krycha bez boa


bez kapusniaku

Pierz, listek mam
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuli-cuda czyli co lubicie najbardziej
sernik nietypowy przepis
Sangria hiszpanska w jakiej temperaturze podawac i czy z lodem?
Zmarznieta i wyglodniala
Puchatkowe ciasteczka z wisienką(P)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »