Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.
icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.b
e!bnewspeer00.bru.ops.eu.uu.net!emea.uu.net!cleanfeed.casema.net!leda.casema.ne
t!castor.casema.net.POSTED!53ab2750!not-for-mail
From: "mariola kwiatkowska" <m...@w...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <i...@4...com> <b2ks46$hhn$1@news.onet.pl>
Subject: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Lines: 49
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Message-ID: <mko3a.2056$gl2.121265@castor.casema.net>
Date: Sat, 15 Feb 2003 10:08:18 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.234.69.192
X-Trace: castor.casema.net 1045303698 62.234.69.192 (Sat, 15 Feb 2003 11:08:18 MET)
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Feb 2003 11:08:18 MET
Organization: Wanadoo NL
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146608
Ukryj nagłówki
Mieszkam dlugo w Holandii ale nigdy nie slyszalam o sklepie Boni co to jest
za sklep
Mariola
"JurekA" <jurdag@....o2.pl> schreef in bericht
news:b2ks46$hhn$1@news.onet.pl...
> SKiBA wrote:
> > Moze mi ktos podac przepis na pyszny, staroswiecki kapusniak.
> >
>
> Nie wiem czy staroświecki - zwłaszcza że lubię improwizować, ale parę
> dni temu gotowałem kapuśniak /a może kwaśnicę? ;-) / i wyglądało to
> tak:
>
> Wpierw ugotowalem rosolek (wloszczyzna, kawal kosci ze szpikiem, te
> sprawy), jarzyny wyjalem, kosc sie jeszcze gotuje, ugotowalem tez
> kartofelki pokrojone w kostke - ale je na razie wyjalem. Dodam na
> koniec.
> Dodalem kapuste kiszona i troche soku na dodatek bo lubie kwasny
> kapusniak (kwasnice?) eee....nie wiem czym sie rozni jedno od drugiego.
> Teraz sobie kapusniak na malym gazie pyrkocze. Cos tam w tej zupie
> jeszcze plywa....co?....aa...liscie laurowe. Nie wiem co za smak te
> liscie daja - ale dodalem z pobudek snobistycznych
> W miedzyczasie zalalem spora ilosc suszonych podgrzybkow wrzatkiem, i
> jak wystygły - posiekałem je je i dodam do zupy wraz - oczywioscie - z
> wywarem.
>
> Na koniec dodałem duuuzo pieprzu, i 2 posiekane w mala kostke ugotowane
> marchewki no i ziemniaki. Acha.... - i - bo lubię - jeden zmiażdżony
> ząbek czosnku.
>
> Sól do smaku.
>
>
> Uwaga dodatkowa: najlepszy kapuśniak udaje się w oparciu o kapustę
> kiszoną holenderską /zuur kool/. Dlaczego? Bo jest o wiele bardziej
> kwasnia od polskiej - ktora zwlaszcza ostatnimi czasy jest jak dla mnie
> lurowata i sucha.
>
> No ale nie kazdy ma dostęp do holendrskich sklepów typu AH, Boni,
> etc.... :D
>
> Smacznego ;-)
>
> J ;-)
>
>
>
|