Data: 2003-02-15 10:08:18
Temat: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Od: "mariola kwiatkowska" <m...@w...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mieszkam dlugo w Holandii ale nigdy nie slyszalam o sklepie Boni co to jest
za sklep
Mariola
"JurekA" <jurdag@....o2.pl> schreef in bericht
news:b2ks46$hhn$1@news.onet.pl...
> SKiBA wrote:
> > Moze mi ktos podac przepis na pyszny, staroswiecki kapusniak.
> >
>
> Nie wiem czy staroświecki - zwłaszcza że lubię improwizować, ale parę
> dni temu gotowałem kapuśniak /a może kwaśnicę? ;-) / i wyglądało to
> tak:
>
> Wpierw ugotowalem rosolek (wloszczyzna, kawal kosci ze szpikiem, te
> sprawy), jarzyny wyjalem, kosc sie jeszcze gotuje, ugotowalem tez
> kartofelki pokrojone w kostke - ale je na razie wyjalem. Dodam na
> koniec.
> Dodalem kapuste kiszona i troche soku na dodatek bo lubie kwasny
> kapusniak (kwasnice?) eee....nie wiem czym sie rozni jedno od drugiego.
> Teraz sobie kapusniak na malym gazie pyrkocze. Cos tam w tej zupie
> jeszcze plywa....co?....aa...liscie laurowe. Nie wiem co za smak te
> liscie daja - ale dodalem z pobudek snobistycznych
> W miedzyczasie zalalem spora ilosc suszonych podgrzybkow wrzatkiem, i
> jak wystygły - posiekałem je je i dodam do zupy wraz - oczywioscie - z
> wywarem.
>
> Na koniec dodałem duuuzo pieprzu, i 2 posiekane w mala kostke ugotowane
> marchewki no i ziemniaki. Acha.... - i - bo lubię - jeden zmiażdżony
> ząbek czosnku.
>
> Sól do smaku.
>
>
> Uwaga dodatkowa: najlepszy kapuśniak udaje się w oparciu o kapustę
> kiszoną holenderską /zuur kool/. Dlaczego? Bo jest o wiele bardziej
> kwasnia od polskiej - ktora zwlaszcza ostatnimi czasy jest jak dla mnie
> lurowata i sucha.
>
> No ale nie kazdy ma dostęp do holendrskich sklepów typu AH, Boni,
> etc.... :D
>
> Smacznego ;-)
>
> J ;-)
>
>
>
|