Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: "JurekA" <jurdag@....o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Date: Sat, 15 Feb 2003 09:01:35 +0100
Organization: jurdag
Lines: 61
Sender: j...@o...pl@przymorze.nsm.pl
Message-ID: <b2ks46$hhn$1@news.onet.pl>
References: <i...@4...com>
Reply-To: "JurekA" <jurdag@....o2.pl>
NNTP-Posting-Host: przymorze.nsm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: multipart/related; type="text/plain";
boundary="----=_NextPart_000_00E5_01C2D4D0.D7A53610"
X-Trace: news.onet.pl 1045296070 17975 62.233.169.94 (15 Feb 2003 08:01:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Feb 2003 08:01:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146594
Ukryj nagłówki
SKiBA wrote:
> Moze mi ktos podac przepis na pyszny, staroswiecki kapusniak.
>
Nie wiem czy staroświecki - zwłaszcza że lubię improwizować, ale parę
dni temu gotowałem kapuśniak /a może kwaśnicę? ;-) / i wyglądało to
tak:
Wpierw ugotowalem rosolek (wloszczyzna, kawal kosci ze szpikiem, te
sprawy), jarzyny wyjalem, kosc sie jeszcze gotuje, ugotowalem tez
kartofelki pokrojone w kostke - ale je na razie wyjalem. Dodam na
koniec.
Dodalem kapuste kiszona i troche soku na dodatek bo lubie kwasny
kapusniak (kwasnice?) eee....nie wiem czym sie rozni jedno od drugiego.
Teraz sobie kapusniak na malym gazie pyrkocze. Cos tam w tej zupie
jeszcze plywa....co?....aa...liscie laurowe. Nie wiem co za smak te
liscie daja - ale dodalem z pobudek snobistycznych
W miedzyczasie zalalem spora ilosc suszonych podgrzybkow wrzatkiem, i
jak wystygły - posiekałem je je i dodam do zupy wraz - oczywioscie - z
wywarem.
Na koniec dodałem duuuzo pieprzu, i 2 posiekane w mala kostke ugotowane
marchewki no i ziemniaki. Acha.... - i - bo lubię - jeden zmiażdżony
ząbek czosnku.
Sól do smaku.
Uwaga dodatkowa: najlepszy kapuśniak udaje się w oparciu o kapustę
kiszoną holenderską /zuur kool/. Dlaczego? Bo jest o wiele bardziej
kwasnia od polskiej - ktora zwlaszcza ostatnimi czasy jest jak dla mnie
lurowata i sucha.
No ale nie kazdy ma dostęp do holendrskich sklepów typu AH, Boni,
etc.... :D
Smacznego ;-)
J ;-)
|