| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-24 03:53:05
Temat: Chleb FionyWitam!
Jestem nowa na tej grupie i juz bardzo mi sie tutaj spodobalo,
szczegolnie wzajemne relacje miedzy Wami (dzielenie sie informacjami,
doswiadczeniem):).
Zachecona pozytywnymi postami na temat chleba Fiony postanowilam
sprobowac pierwszy raz. Chlebek wyszedl bardzo dobry pomimo, ze mialam
wrazenie iz raczej nie urosl tak jak bylo w przepisie 2-2,5 razy. Nieco
wilgotny w smaku z dosc duzymi "dziurami". Uzylam kuchenki z
termoobiegiem (maka zytnia + pszenna + odrobina otrebow, ciasto w miare
lejace tak jak w przepisie). Zastanawialo mnie dlaczego wyszedl troszke
nizszy (moze moje formy keksowe byly wiekszego formatu?). Mam znajomego
na IRC'u, ktory pracowal w piekarni i postanowilam sie go wypytac
odnosnie temperatur w jakich najlepiej rosnie ciasto drozdzowe i rodzaju
maki. Oto co mi powiedzial:
-ciasto drozdzowe rosnie najlepiej w temperaturze od 20-35 C, powyzej
ciasto kisnie
-w czasie rosniecia nie nalezy go nawet ruszac, przekluwac, przesuwac
itp. zostawic poprostu w spokoju (czego rowniez bylam wczesniej
swiadoma), w zadnym wypadku mieszac. Sugeruje wiec aby po wymieszaniu
skladnikow ciasto od razu przelozyc do forem aby w nich rosly.
-czas rosniecia powinien wynosic o wiele dluzej niz 0,5h, najlepiej 2-4h
-znajomego zdziwilo ze ciasto jest az tak plynne, w piekarniach jest ono
konsystencji blizszej makaronu. (czyzby dlatego ciasto Fiony bylo u mnie
tak wilgotne po upieczeniu?)
-sugerowal stosunek rodzalow maki: 70% razowej 30% pszennej
-aby skorka byla ladniejsza posmarowac wierzch woda z miodem lu chociaz
sama woda (inny kolega mowil takze o oliwie ale tego nie sprawdzalam)
Zrobilam chlebek ponownie, dodalam 70%maki grubo mielonej, 30%pszennej,
slonecznik, otreby, sol wody natomiast 1/3 mniej niz u Fiony (mniej
wiecej- konsystencja byla...hmm...po zanurzeniu lapki :) i podniesieniu
jej do gory ciasto przylepialo sie i podnosilo na krotki czas wraz z
misa, wiec nie byla to jeszcze konsystencja "z piekarni" ale juz takze
nie Fiony (taki zloty srodek :)
Rezultat rosniecia przerosl moje najsmielsze oczekiwania! Ciasto uroslo
nie 2 razy ale chyba ponad 3 :) Niestety wylalo sie z forem :D Udalo sie
znakomicie moze oprocz tych bokow ktore trzeba bedzie obkroic ale
czlowiek uczy sie na bledach a to juz tylko kosmetyka.
Powyzszy post posylam wraz z pozdrowieniami dla wszystkich piekarzy i
przede wszystkim duzymi podziekowaniami dla Fiony
Liza4
P.S. Maka razowa, mozna to kupic w normalnym markecie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-24 09:40:19
Temat: Re: Chleb Fiony
Użytkownik liza4 <l...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:M...@n...tpi.pl...
> Witam!
> Jestem nowa na tej grupie i juz bardzo mi sie tutaj spodobalo,
> szczegolnie wzajemne relacje miedzy Wami (dzielenie sie informacjami,
> doswiadczeniem):).
Też od niedawna tu zaglądam i można powiedzieć, że wyjęłaś mi te słowa "
spod palców." Ja natomiast zrobiłam pierniczki z przepisu Evvy. Myślę, że
nie koniec. Pozdrawiam Anja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 09:51:58
Temat: Re: Chleb Fiony> Powyzszy post posylam wraz z pozdrowieniami dla wszystkich piekarzy i
> przede wszystkim duzymi podziekowaniami dla Fiony
Witaj Lizo!
Dziekuje za podziekowania i podpowiedzi - mysle, ze je wykorzystam :)
Co do maki razowej w marketach - nie widzialam w zadnym.
Moze niedlugo zaczna i to prowadzic - bo, ku swemu zaskoczeniu, ostatnio
widzialam wszystkie komponenty do sushi: nori, wasabi, ryz (drozszy od tego z
Asia foods), mate do zwijania .
Natomiast jest (maka) we wszystkich sklepach ze zdrowa zywnoscia i czasami w
duzych sklepach osiedlowych.
Info dla mieszkancow Mokotowa, DC:
Kilka rodzajow maki razowej mozna dostac w sklepie przy Sobieskiego 74 (dzial
ze zdrowa zywnoscia).
Sklep ze zdrowa zywnoscia na bazarku przy Plaskowickiej (w pt byla tylko razowa
zytnia).
Pzdr
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 23:34:43
Temat: Re: Chleb Fiony
Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:0300.00000e47.3fc1d4bd@newsgate.onet.pl...
> Co do maki razowej w marketach - nie widzialam w zadnym.
> Natomiast jest (maka) we wszystkich sklepach ze zdrowa zywnoscia i czasami
w
> duzych sklepach osiedlowych.
W Tesco kupilem "Make zytnia zurkowa" (z boku napisane "maka zytnia -
sitkowa")
Nada sie to na chleb?
Dafi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-26 09:09:54
Temat: Re: Chleb Fiony> W Tesco kupilem "Make zytnia zurkowa" (z boku napisane "maka zytnia -
> sitkowa")
> Nada sie to na chleb?
Witaj,
sadze, ze tak.
A w kt. Tesco?
Ja mieszkam blisko ursynowskiego. Kto wie... moze wyprobowalabym te sitkowa?
Pzdr
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-26 18:03:01
Temat: Re: Chleb Fiony
Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:5c7d.0000006d.3fc46de2@newsgate.onet.pl...
> Witaj,
> sadze, ze tak.
> A w kt. Tesco?
> Ja mieszkam blisko ursynowskiego. Kto wie... moze wyprobowalabym te
sitkowa?
No wlasnie w tym.
Chyba ze mi sie pomylilo i to byl Geant (ale raczej nie).
W alejce z makami
Torebka taka troche zolta, nadruk niedbaly ;-)
Dafi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-30 21:16:10
Temat: Re: Chleb Fiony
>
> P.S. Maka razowa, mozna to kupic w normalnym markecie?
W "Piotr i Paweł" można kupić (bynajmniej w Bydgoszczy), w innych nie
wiem - w Tesco nie znalazłem.
Co ciekawe mąka pszenna razowa na regale z mąkami kosztowała ok. 1,80
zł/kg a na regale ze zdrową (?) żywnością ok. 4,00 zł/kg - dodam, że
innego producenta i w większym wyborze.
Ale ... znowu zaczyna za mną chodzić ten chleb... :-)
Pozdrawiam :-)
--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |