| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-23 19:30:35
Temat: Słód zamiast cukru ?Witaj,
borykam się ostatnio (no może nie ja osobiście ale Ktoś) z koniecznością
znacznego ograniczenia spożycia cukru we wszelkich postaciach i w tej
kwestii obiło mi się o uszy, że słód nie wpływa na poziom cukru we krwi
(w związku z jakimiś niuansami z wchłanianiem).
Czy ktoś z Was wie coś na ten temat, ewentualnie może mnie odesłać w
jakieś miejsce bym mógł o to dopytać ?
Rodzaje słódów i ich opisy znalazłem w archiwum grupy
news://ircx.pl.polskavege ale brakuje mi jeszcze jaki przelicznik
zastosować w przepisach na wypieki (w pierwszym razie zamierzam użyć
słodu jęczmiennego do wypieku ciastek).
Pytanie kolejne. Czy Waszym zdaniem można szukać słodu w marketach lub w
jakimś sklepie internetowym. Zapewne znalazłbym słód w sklepie ze zdrową
żywnością ale z doświadczenia wiem, że ... ceny tam są sporo wyższe :-(
Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.
Pozdrawiam :-)
--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-26 19:12:21
Temat: Re: Słód zamiast cukru ?
Użytkownik "Wojciech Ściesiński" <w...@N...prv.pl> napisał w
wiadomości news:3fc10b22$1@news.vogel.pl...
> Witaj,
> borykam się ostatnio (no może nie ja osobiście ale Ktoś) z koniecznością
> znacznego ograniczenia spożycia cukru we wszelkich postaciach
Nie wiem, jak słód, ale wydaje mi się, że fruktoza może być
dopuszczalna w diecie diabetyków. Ma niski wskażnik glikemiczny. Właśnie
wzięłam do ręki opakowanie od fruktozy i jest tam napisane: "Nie podnosi
poziomu cukru we krwi i dlatego może być stosowana przez chorych na
cukrzycę". Można ją stosować tak jak cukier, z tym że trzeba pamiętać, iż
jest dwa razy słodsza od sacharozy. Możesz zapytać na grupie pl.misc.dieta,
a najlepiej upewnij się u lekarza albo biochemika.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |