Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb na youtube

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb na youtube

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 47


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-09-30 17:59:34

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Tez kiedys wstawilam goraca szklana "blache" do zlewu i polalam woda z
>kranu - eksplozja byla niezla. W przepisie mowia, ze zeliwne, kamionki z
>polewa, albo Pyrex. Moje szklane to wlasnie Pyrex i nic mu sie nie
>stalo. Jutro bede piekla w owalnym firmy Emile Henry - to sa kamionki z
>porcelanowa polewa. Mam nadzieje, ze nie peknie.

Porcelanowa? Brzmi delikatnie......
Moj tez byl Pyrex, ale widac nawet jego pyrexowatosc nie dala
rady MNIE! hrehreherhe wiesz, jak ja ryz podpalam, scierki (w
mikrofali) podpalam, to w sumie dlaczego i Pyrex nie mialby
strzelic, hehehehehe

>>
>> ide nastawic make z drozdzami oraz, troche kontrastowo, henne z
>> sokiem cytrynowym na kolorowanie glowy jutro (tez musi swoje
>> odstac)
>>
>
>Tym mnie zaskoczylas. Henne z sokiem cytrynowym? Jakie sa tego wyniki?
>
>MB

wzmacnia kolor, nieco go wyciemnia przez oksydacje (w kilka dni
po namazaniu glowy)...chyba.hehehe

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-09-30 18:15:30

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> Porcelanowa? Brzmi delikatnie......
> Moj tez byl Pyrex, ale widac nawet jego pyrexowatosc nie dala
> rady MNIE! hrehreherhe wiesz, jak ja ryz podpalam, scierki (w
> mikrofali) podpalam,

nie ty jedna - mialam scierke z jakas metalowa nitka w metce i to sie
zaczelo dymic :)


to w sumie dlaczego i Pyrex nie mialby
> strzelic, hehehehehe

Jak dotychczas, nikt na blogach nie narzekal, ze mu sie naczynie
rozwalilo, ale zobaczymy, jak moje przetrwaja. Zakupilam wielki worek
maki na chleb (50 lb) i mam zamiar piec go czesto, no bo co ja z ta
maka zrobie?


> wzmacnia kolor, nieco go wyciemnia przez oksydacje (w kilka dni
> po namazaniu glowy)...chyba.hehehe
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana


Ci sie chce...

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-09-30 19:21:24

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson pisze:
[...]
>>> ide nastawic make z drozdzami oraz, troche kontrastowo, henne z
>>> sokiem cytrynowym na kolorowanie glowy jutro (tez musi swoje
>>> odstac)
>>>
>> Tym mnie zaskoczylas. Henne z sokiem cytrynowym? Jakie sa tego wyniki?

> wzmacnia kolor, nieco go wyciemnia przez oksydacje (w kilka dni
> po namazaniu glowy)...chyba.hehehe

Spróbuj pomieszać z basmą.
pozder. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-09-30 19:31:05

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie zajadam sie nstepnym bochenkiem, ze swiezym maslem z lokalnej
mleczarni. Najlepszy lunch, nawet swiezy pomidor sie znalazl. Co za
przyjemnosc.

Autorem tego przepisu jest Jim Lahey, Sullivan Street Bakery w Nowym
Jorku. Tu mozna sobie poczytac o tym przepisie, ich piekarni, w Linkach
jest fajna strona o wloskich piecach do pizzy:

http://www.sullivanstreetbakery.com/

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-09-30 19:41:50

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha wrote:

> Nie jestem MB, więc nie piszę, że to "mój" przepis -

Klamiesz. Zacytuj mi, gdzie podalam, ze to moj przepis.


> zmodyfikowałam to, co dostałam od
> kuzynki.

> nie ma tak
> wielkich dziur/,

dziury sa najwazniejsze

> dodaje się więcej drożdży

przez co pachnie drozdzami, a nie zakwasem

/ale w przepisie z youtube chleb
> ma rosnąć aż 12-18 godzin,

dzieki czemu smak ma jak chleb na zakwasie, a nie na drozdzach

więc drożdży po namnożeniu jest pewnie tyle samo,
> co w przepisie, z którego korzystam/,

Twoj przepis z pewnoscia jest lepszy. Nie probuj tego, ktory
zacytowalam, to przepis dla takich, ktorzy nie boja sie czegos nowego.

> a chleb piekę w piekarniku w
> blaszkach - keksówkach.

Dzieki czamu cala para ulatuje - pieczenie w zamknietym pojemniku
kieruje te pare do wnetrza chleba, dzieki czemu ma krucha, cienka skorke
i wilgotne, gabczaste wnetrze z duzymi dziurami.

> Poza tym dodaję do chleba różne "śmieciuchy", które
> dodają mu "tego czegoś".

wedle gustu.

> Ale MB nigdy-przenigdy nie spróbowałaby przepisu firmowanego moim skromnym
> ;-) podpisem.

widocznie wiesz o mnie wiecej, niz ja sama. Ale niczego mniej sie po
tobie nie spodziewalam.

> Muszę zmienić nick i wysłać film na youtube ;-)

Zapewne to cos zmieni.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-09-30 20:39:38

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: "Marek" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Powiedzcie, czy mozna uzyc zwyklych drozdzy zamiast suchych ?
A jesli tak, to ile wziac ?
pozdrawiam
Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-09-30 21:06:26

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):

> czeremcha wrote:

> > Nie jestem MB, więc nie piszę, że to "mój" przepis -

> Klamiesz. Zacytuj mi, gdzie podalam, ze to moj przepis.

A gdzie ja podałam, że ty podałaś, że przepis na ten chleb jest twój?

> > nie ma tak
> > wielkich dziur/,
>
> dziury sa najwazniejsze

W serze - tak, w chlebie - nie. Deskę do krojenia mogę sbie posmarować
masłem nie używając do tego chleba jako przekładki.

> > dodaje się więcej drożdży
>
> przez co pachnie drozdzami, a nie zakwasem

A ten z youtube pachnie zakwasem, czyż nie? Upieczony przeze mnie chleb nie
pachnie ani nadmiarem drożdży, ani zakwasem - pachnie chlebem.

> /ale w przepisie z youtube chleb
> > ma rosnąć aż 12-18 godzin,
>
> dzieki czemu smak ma jak chleb na zakwasie, a nie na drozdzach

Na zakwasie drożdżowym, jak mniemam.

> Twoj przepis z pewnoscia jest lepszy. Nie probuj tego, ktory
> zacytowalam, to przepis dla takich, ktorzy nie boja sie czegos nowego.

A czy ty myślisz, że ja chleba upieczonego według przepisu od mojej kuzynki
nigdy nie piekłam pierwszy raz? Od razu drugi albo trzeci? Że nie był dla
mnie nowy? Nigdy w życiu?

> > a chleb piekę w piekarniku w
> > blaszkach - keksówkach.

> Dzieki czamu cala para ulatuje - pieczenie w zamknietym pojemniku
> kieruje te pare do wnetrza chleba, dzieki czemu ma krucha, cienka skorke
> i wilgotne, gabczaste wnetrze z duzymi dziurami.

A mój chleb ma chrupiącą skórkę, taką o którą walczył minister Wilczek /ten
od chrupiących bułeczek/ ;-)

> > Ale MB nigdy-przenigdy nie spróbowałaby przepisu firmowanego moim
skromnym
> > ;-) podpisem.

> widocznie wiesz o mnie wiecej, niz ja sama. Ale niczego mniej sie po
> tobie nie spodziewalam.

Mniej więcej? ;-)

Masz już nos jak Pinokio!!! Podobno masz mnie w KF-ie? Kłamczuszka...

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-09-30 21:13:49

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):

> Okazja do dogryzania chyba chybiona, hrehrehre

Chyba nie - vide odpowiedź udzielona MB. Za to kolejny raz przekonałam się,
że Magdzia ma słaby charakter i nie potrafi oprzeć się zaczepkom osób, które
rzekomo ma w KF-ie i innym to zaleca.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-09-30 21:16:47

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha wrote:
> A gdzie ja podałam, że ty podałaś, że przepis na ten chleb jest twój?

Jednak gonisz w pietke, nie da sie z toba rozmawiac. Przeczytaj sobie
zaczepke w pierwszym zdaniu swojego postu, i zastanow sie, dlaczego to
tak zostalo odebrane. Dosc mam tych twoich glupot. Zmieniasz nicki, ale
KF jest bezdenny.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-09-30 21:19:03

Temat: Re: Chleb na youtube
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Marek wrote:

> Powiedzcie, czy mozna uzyc zwyklych drozdzy zamiast suchych ?
> A jesli tak, to ile wziac ?
> pozdrawiam
> Marek
>
>


Nie wiem, mysle ze zwykle drozdze moga dzialac zbyt szybko, ale chyba
warto wyprobowac. Moze pierwszy raz zrob z suchych, a drugi ze swiezych.
Wedle przelicznika - 1/4 lyzeczki = 1 g suchych = 2.5 g swiezych.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czubajka kania czy beżowa i słodki-orzechowy zapach
orzechy na slodko
GRZYBOBRANIE
SPODOBYWA MNIESIE
pierogi z ciasta drozdzowego

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »