« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-24 12:31:35
Temat: Chleb rakotwórczySzwedzi odkryli, iż w wyniku obróbki termicznej produktów zbożowych oraz
ziemniaków wydziela się rakotwórcza substancja - akrylamid. Więcej na
http://radio.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=38440.
--
Jazz http://jazz.prv.pl
"No cóż, życie nie jest łatwe, ale za to strasznie śmieszne" - Mysz i Potwór
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-04-24 14:40:40
Temat: Re: Chleb rakotwórczy
Użytkownik "Jazz" <N...@j...prv.pl> napisał w wiadomości
news:aa68ns$o71$1@news.onet.pl...
> Szwedzi odkryli, iż w wyniku obróbki termicznej produktów zbożowych oraz
> ziemniaków wydziela się rakotwórcza substancja - akrylamid. Więcej na
> http://radio.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=38440.
>
> --
> Jazz http://jazz.prv.pl
> "No cóż, życie nie jest łatwe, ale za to strasznie śmieszne" - Mysz i
Potwór
>
Chleb sam w sobie nie jest zły ale, niestety jest szybko pieczony i
zawieraja dużo związków spulchniających a w tym wiele sodu!!!
--------------------------------
Tamara Tunkiewicz
i...@k...gliwice.pl
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-04-25 10:53:02
Temat: Re: Chleb rakotwórczy
Użytkownik "Tamara Tunkiewicz" <i...@k...gliwice.pl> napisał w wiadomości
news:aa6g66$b1k$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
>
> Użytkownik "Jazz" <N...@j...prv.pl> napisał w wiadomości
> news:aa68ns$o71$1@news.onet.pl...
> > Szwedzi odkryli, iż w wyniku obróbki termicznej produktów zbożowych oraz
> > ziemniaków wydziela się rakotwórcza substancja - akrylamid. Więcej na
> > http://radio.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=38440.
> >
> > --
> > Jazz http://jazz.prv.pl
> > "No cóż, życie nie jest łatwe, ale za to strasznie śmieszne" - Mysz i
> Potwór
> >
> Chleb sam w sobie nie jest zły ale, niestety jest szybko pieczony i
> zawieraja dużo związków spulchniających a w tym wiele sodu!!!
>
Niezależnie od technologii pieczenia, z zakwasem, czy środkami
spulchniającymi, jeśli jest PODSTAWĄ pożywienia staje się pożywieniem złym i
szkodliwym.
Krystyna
> --------------------------------
> Tamara Tunkiewicz
> i...@k...gliwice.pl
> >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-04-26 07:26:41
Temat: Re: Chleb rakotwórczy
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:aa8nbm$p4j$1@news.onet.pl...
>
> > Chleb sam w sobie nie jest zły ale, niestety jest szybko pieczony i
> > zawieraja dużo związków spulchniających a w tym wiele sodu!!!
> >
>
> Niezależnie od technologii pieczenia, z zakwasem, czy środkami
> spulchniającymi, jeśli jest PODSTAWĄ pożywienia staje się pożywieniem złym
i
> szkodliwym.
>
dlaczegooooooo?
bo ja słyszałem że ziarno z pełnego przemiału zawiera prawie wszystkie
niezbędne do życia składniki, co więcej jest podstawą jednej z
najzdrowszych, ale i najtrudniejszych diet (makrobiotyka. Opty nie zaliczam
do diety ale do schorzenia psychicznego)
tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-04-26 08:53:04
Temat: Re: Chleb rakotwórczy
Użytkownik "Tomek Wilicki" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3cc900c2_3@news.vogel.pl...
Opty nie zaliczam
> do diety ale do schorzenia psychicznego)
Wiesz co, długo już Cię słuchałem, ale tym już przegiąłeś.
Pozdrów Optymalnego Janka, dawniej Czarnego...
PLONK.
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-04-26 10:59:39
Temat: Re: Chleb rakotwórczy
Użytkownik "Tomek Wilicki" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3cc900c2_3@news.vogel.pl...
> bo ja słyszałem że ziarno z pełnego przemiału zawiera prawie wszystkie
> niezbędne do życia składniki, co więcej jest podstawą jednej z
> najzdrowszych, ale i najtrudniejszych diet (makrobiotyka. Opty nie
zaliczam
> do diety ale do schorzenia psychicznego)
Ja tam opty nie jestem, ale buractwa nie lubię, więc pozdrów Czarnego Janka
także ode mnie.
PLONK
--
Jazz http://jazz.prv.pl
"No cóż, życie nie jest łatwe, ale za to strasznie śmieszne" - Mysz i Potwór
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-04-26 12:05:44
Temat: Re: Chleb rakotwórczyOpty nie zaliczam
> do diety ale do schorzenia psychicznego)
>
> tomek
>
>
hahahahahaahahahah to już po tobie zaczeli cie utozsamiać ze mną
ale coś w tym jest niby czytać i pisac potrafia kompa obsługuja co niektórzy to
nawet i wyksztalceni a sa optymalni.
jednak choroba psychiczna ni wybiera,w tym wypadku to jest pewna nieporadność
zyciowa ktora skłania w akcie desperacji
lapac sie róznych magicznych idei.nasuwa mi się pytanie jak bardzo czlowiek
musi czuc się zagubiony aby eksperymentowac na własnym organizmie??/
dobra dobra nie plonkujcie juz:)))))
czy zwrot czarny janek jest dla was synonimem wroga opty??? mieliscie jakieś
szkolenie w poznaniu na ten temat??????:))))))
pozdrawiam wasz optymalnyjanek dawniej czarny
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-05-04 20:47:14
Temat: Re: Chleb rakotwórczy
Użytkownik "Tomek Wilicki" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3cc900c2_3@news.vogel.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:aa8nbm$p4j$1@news.onet.pl...
> >
> > > Chleb sam w sobie nie jest zły ale, niestety jest szybko pieczony i
> > > zawieraja dużo związków spulchniających a w tym wiele sodu!!!
> > >
> >
> > Niezależnie od technologii pieczenia, z zakwasem, czy środkami
> > spulchniającymi, jeśli jest PODSTAWĄ pożywienia staje się pożywieniem
> > złym i szkodliwym.
> dlaczegooooooo?
1. Bo jeśli zaspokoisz głód wypełniając żołądek chlebem, to tym samym nie
zjesz
w to miejsce czegoś wartościowszego i nieporównywalnie bardziej
potrzebnego
Twojemu organizmowi.
2. Bo traktując chleb jako podstawę odżywiania, nieświadomie nakręcasz swój
apetyt. Organizmu nie oszukasz, w pierwszym momencie po zjedzeniu pajdy
chleba, masz uczucie zaspokojenia głodu. Przewód pokarmowy ma zajęcie,
ale wkrótce, głód się znowu odzywa, organizm po prostu daje Ci sygnał,
że
nadal nie dostał tego, co mu jest potrzebne, ponieważ tak naprawdę on
nie chce objętości jedzenia, on chce jakości. Zapychacze żołądka
powodują
tylko jego rozciągnięcie do coraz większych rozmiarów. Także cały
przewód
pokarmowy ulega rozpychaniu i powstawaniu żylaków, uchyłków,
rozwarstwianiu się ścian przełyku, jelit, analogicznie do rozstępów
skórnych.
Przyczyna? Permanentne niedobory kolagenu + permanentne wypełnianie
coraz
bardziej leniwego (niewydolnego) przewodu pokarmowego nadmiarami
błonnika i podobnymi małowartościowymi wypełniaczami.
3. Człowiek nie jest w stanie trawić ziarna , w stanie surowym, czy nawet
zmielonej mąki, co świadczy o tym, że genetycznie ludzki organizm do
takiego rodzaju pożywienia nie jest przystosowany.
4. Dla porównania wartości zjedzonych 100 gramów produktu:
Chleb żytni pełnoziarnisty żółtka
kcal 237 314
białko g 6,7 15,5
tłuszcz g 1,8 28,2
węglowod. g 53,9 0,3
błonnik g 6,1 0
sód mg 454 52
potas mg 356 127
wapń mg 66 147
fosfor mg 245 587
żelazo mg 2,5 7,2
magnez mg 71 15
Wit.A mikrogram 0 886
Beta-karoten -\\- 0 29
Wit.D -\\- 0 4,5
Wit.E mg 0,89 2,15
Tiamina mg 0, 212 0,173
Ryboflawina mg 0,172 0,810
Niacyna mg 0,82 0,03
Wit.C mg 0 0
Mam nadzieję, że widzisz jakąś różnicę wartości odżywczej obu produktów.
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-05-04 21:16:24
Temat: Re: Chleb rakotwórczy> 1. Bo jeśli zaspokoisz głód wypełniając żołądek chlebem, to tym samym nie
> zjesz
> w to miejsce czegoś wartościowszego i nieporównywalnie bardziej
> potrzebnego
> Twojemu organizmowi.
Dziwne. Ja po zjedzeniu chleba mam jeszcze mnóstwo miejsca na wartościowe
produkty.
> 2. Bo traktując chleb jako podstawę odżywiania, nieświadomie nakręcasz
swój
> apetyt. Organizmu nie oszukasz, w pierwszym momencie po zjedzeniu
pajdy
> chleba, masz uczucie zaspokojenia głodu. Przewód pokarmowy ma zajęcie,
Tylko po chlebie białym. Po pumperniklu odwrotnie.
> ale wkrótce, głód się znowu odzywa, organizm po prostu daje Ci sygnał,
> że
> nadal nie dostał tego, co mu jest potrzebne, ponieważ tak naprawdę on
> nie chce objętości jedzenia, on chce jakości. Zapychacze żołądka
> powodują
> tylko jego rozciągnięcie do coraz większych rozmiarów. Także cały
> przewód
> pokarmowy ulega rozpychaniu i powstawaniu żylaków, uchyłków,
> rozwarstwianiu się ścian przełyku, jelit, analogicznie do rozstępów
> skórnych.
ROTFL. Ty chyba jadłaś dwa bochenki na raz, że masz takie doświadczenia.
> Przyczyna? Permanentne niedobory kolagenu + permanentne wypełnianie
> coraz
> bardziej leniwego (niewydolnego) przewodu pokarmowego nadmiarami
> błonnika i podobnymi małowartościowymi wypełniaczami.
> 3. Człowiek nie jest w stanie trawić ziarna , w stanie surowym, czy nawet
> zmielonej mąki, co świadczy o tym, że genetycznie ludzki organizm do
> takiego rodzaju pożywienia nie jest przystosowany.
Bzdura.
> 4. Dla porównania wartości zjedzonych 100 gramów produktu:
>
> Chleb żytni pełnoziarnisty żółtka
> kcal 237 314
> Mam nadzieję, że widzisz jakąś różnicę wartości odżywczej obu produktów.
Dla porównania 100 gramów tłuszczu ulubionego przez optymalnych ekstremistów
zawiera 900 kalorii!!!.
Widzisz różnicę? W dodatku ma mnóstwo innych wad.
--
Jan Werbinski +48 68 3630000 606269777 j...@p...pl
http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl ....._[:]) bul, bul, bul, bul
ICQ 7291035, j...@t...pl, gg 1924072
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-05-04 22:25:36
Temat: Re: Chleb rakotwórczy
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@h...com> napisał w wiadomości
news:ab1jbq$ehc$2@news.tpi.pl...
> Dziwne. Ja po zjedzeniu chleba mam jeszcze mnóstwo miejsca na wartościowe
> produkty.
>
Żołądek może mieć bardzo różną pojemność, jeśli masz mnóstwo w nim miejsca
to znaczy, że po prostu dużo jesz. Nic odkrywczego. Nieoptymalni taki
właśnie mają problem.
> > ale wkrótce, głód się znowu odzywa, organizm po prostu daje Ci
sygnał,
> > że
> > nadal nie dostał tego, co mu jest potrzebne, ponieważ tak naprawdę
on
> > nie chce objętości jedzenia, on chce jakości. Zapychacze żołądka
> > powodują
> > tylko jego rozciągnięcie do coraz większych rozmiarów. Także cały
> > przewód
> > pokarmowy ulega rozpychaniu i powstawaniu żylaków, uchyłków,
> > rozwarstwianiu się ścian przełyku, jelit, analogicznie do rozstępów
> > skórnych.
>
> ROTFL. Ty chyba jadłaś dwa bochenki na raz, że masz takie doświadczenia.
Ale śmieszne...
> > Przyczyna? Permanentne niedobory kolagenu + permanentne wypełnianie
> > coraz
> > bardziej leniwego (niewydolnego) przewodu pokarmowego nadmiarami
> > błonnika i podobnymi małowartościowymi wypełniaczami.
> > 3. Człowiek nie jest w stanie trawić ziarna , w stanie surowym, czy
nawet
> > zmielonej mąki, co świadczy o tym, że genetycznie ludzki organizm do
> > takiego rodzaju pożywienia nie jest przystosowany.
>
> Bzdura.
Czy to znaczy, że jadasz zboże w stanie surowym, albo mąkę?
> > 4. Dla porównania wartości zjedzonych 100 gramów produktu:
> >
> > Chleb żytni pełnoziarnisty żółtka
> > kcal 237 314
> > Mam nadzieję, że widzisz jakąś różnicę wartości odżywczej obu produktów.
>
>
> Dla porównania 100 gramów tłuszczu ulubionego przez optymalnych
ekstremistów
> zawiera 900 kalorii!!!.
> Widzisz różnicę? W dodatku ma mnóstwo innych wad.
A co widzisz złego w kaloriach? Mnie nie szkodzą. A jakie to są wady? Bo ja
ich zupełnie nie czuję.
Jem to, na co mam ochotę nie zważając na ilość kalorii, ale z pewnością nie
jestem w stanie zjeść objętościowo takiej ilości co Ty. Mój apetyt sam mi
mówi, że wiecej sobie jedzenia nie życzy i koniec. Licznik gdzieś tam w
środku działa bez zarzutu. A Ty paradoksalnie ciągle musisz coś liczyć i
sobie reglamentować.
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |