| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-30 17:06:25
Temat: Chleb w jajku i żółtym serzeWitam. Niedawno ktoś mówił, że smaży chleb w jajku i żółtym serze.
Postanowiłam to wypróbować. Zrobiłam wszystko według instrukcji, ale prawie
odrazu ser zaczął się przypalać i odpadać dużymi płatami przywierającymi
szybko do patelni. Także przy trzec\iej kromce, bo patelnię mam malutką,
chleb przeszedł smakiem spalenizny. Nie mogła to być kwestia tłuszczu, bo
dolałłam go nawet za dużo. Jak zmniejszyłam ogień, nie zcieło mi się jajko.
Co mogłam zrobić źle?
Monika
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-30 17:58:31
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serze
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:002501c3b764$5862fa00$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...
> Witam. Niedawno ktoś mówił, że smaży chleb w jajku i żółtym serze.
> Postanowiłam to wypróbować. Zrobiłam wszystko według instrukcji, ale
prawie
> odrazu ser zaczął się przypalać
Ja dzis serwowałam na sniadanko tosty francuskie z radamerem i ziołami
prowansalskimi i wyszły przepięknie złociutkie na moim Tefalu.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-30 21:58:20
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serze
> Witam. Niedawno ktoś mówił, że smaży chleb w jajku i żółtym serze.
> > Co mogłam zrobić źle?
> Monika
>
Witam serdecznie.
Od niepamiętnych czasów robię grzanki ze starego chleba w taki sposób:
2 kromki chleba obtaczam z obu stron w jajku wcześniej rozbełtanym, pomiędzy
nie wkładam ser żółty, może też być szyneczka, składam w kanapkę i obtaczam
tartą bułką. Na gorący olej, smażę z obu stron na rumiano, zjadam z
keczupem.
Robię to często gdy mam taki 3-4 dniowy chleb, "przepis" wyczytałam kiedyś w
"świecie młodych", wówczas robiłam to moim rodzicom i bratu, a teraz mężowi
i córce. Uwielbiają to wszyscy, niby nic a cieszy.
Pozdrawiam Julita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-01 00:51:24
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serze> >
>
>
> Witam serdecznie.
> Od niepamiętnych czasów robię grzanki ze starego chleba w taki sposób:
> 2 kromki chleba obtaczam z obu stron w jajku wcześniej rozbełtanym,
pomiędzy
> nie wkładam ser żółty, może też być szyneczka, składam w kanapkę i
obtaczam
> tartą bułką. Na gorący olej, smażę z obu stron na rumiano, zjadam z
> keczupem.
Brzmi przepysznie. Zrobię to jutro na śniadanie.
Mniaaaaam!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-01 14:09:00
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serze
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:002501c3b764$5862fa00$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...
> Witam. Niedawno ktoś mówił, że smaży chleb w jajku i żółtym serze.
> Postanowiłam to wypróbować. Zrobiłam wszystko według instrukcji, ale
prawie
> odrazu ser zaczął się przypalać i odpadać dużymi płatami przywierającymi
> szybko do patelni. Także przy trzec\iej kromce, bo patelnię mam malutką,
> chleb przeszedł smakiem spalenizny. Nie mogła to być kwestia tłuszczu,
bo
> dolałłam go nawet za dużo. Jak zmniejszyłam ogień, nie zcieło mi się
jajko.
> Co mogłam zrobić źle?
czesc, pisalam cos takiego niedawno.
Ja nie obtaczam w bulce tartej, tylko w samym jajku i startym (zbełtanym
razem z tym) zoltym serze. Patelnia ma byc goraca i taka, do ktorej rzeczy
za bardzo nie przywieraja. U mnie kwestia przyklejania lub nie to kwestia
patelni. Nic sie nie przypala, ser sie rozpuszcza, jajko i ser przybieraja
zloty kolor. Potem obracam na druga strone i tez czekam na zloty kolor.
Nic nie odlazi z chleba, nic nie przywiera.
Dodam, ze to jajko z serem nie jest zbyt geste. Ja zawsze robie na
teflonowej patelni, bo na innych caly ser z jajem zostawal przywarty do
dna :-(
Nie wiem, czmu nie ścieło się jajo....taką kromke króciutko sie smazy,
zazwyczaj na goracej patelni.... No nie wiem sama.
Moze faktycznie sprobuj na innej patelni?
powodzenia :-)
--
satia
Małe (~07.04.2003)
kocurki dwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-01 18:34:53
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serzeUżytkownik Monika Zarczuk napisał:
> Witam. Niedawno ktoś mówił, że smaży chleb w jajku i żółtym serze.
My robimy to bardzo prosto... Chleb maczamy w jajku i opiekamy z jednej
strony a po przewroceniu na druga strone dajemy plasterek sera na czesc
upieczona i gdy sie dopieka to ser sie topi :)
--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-02 12:05:25
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serzeDnia 2003-11-30 18:06, Użytkownik Monika Zarczuk napisał :
> Witam. Niedawno ktoś mówił, że smaży chleb w jajku i żółtym serze.
> Postanowiłam to wypróbować. Zrobiłam wszystko według instrukcji, ale prawie
> odrazu ser zaczął się przypalać i odpadać dużymi płatami przywierającymi
> szybko do patelni. Także przy trzec\iej kromce, bo patelnię mam malutką,
> chleb przeszedł smakiem spalenizny. Nie mogła to być kwestia tłuszczu, bo
> dolałłam go nawet za dużo. Jak zmniejszyłam ogień, nie zcieło mi się jajko.
> Co mogłam zrobić źle?
Ja beltam jajka z kilkoma lyzkami mleka i pieprzem, sola i czym tam
chcecie. Na patelni tefolonowej mozna dodac ser to sie nie przypali
(taki potarty)
Na zwyklej smazyc bez sera a po obsmazeniu jednej strony i przewroceniu
na druga posypoac serem juz podpieczona jedna strone...
--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-10 21:17:20
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serzeJa dzis tez próbowalam zrobc dzis i ser mi sie przypalil, chleb byl caly
mokry od jajek w kuchni smierdzialo przypalenizna i nie moglam domyc
patelni!!!A najwazniejsze-bylam glodna!!!
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-11 08:22:48
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serze
Użytkownik "gwiazdka" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:03121022172015@polnews.pl...
> Ja dzis tez próbowalam zrobc dzis i ser mi sie przypalil, chleb byl caly
> mokry od jajek w kuchni smierdzialo przypalenizna i nie moglam domyc
> patelni!!!A najwazniejsze-bylam glodna!!!
no to może po prostu za mało było sera , a za dużo jajek ?
i powinno się to smażyć na wolniutkim ogniu ,
może następnym razem spróbuj nałozyć masę tylko z jednej strony , a z
drugiej zrób zwykłą grzankę .
pozdr.dorcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |