Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "satia" <s...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb w jajku i żółtym serze
Date: Mon, 1 Dec 2003 15:09:00 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 37
Sender: s...@p...onet.pl@wn130.internetdsl.tpnet.pl
Message-ID: <bqfi1v$9ji$1@news.onet.pl>
References: <002501c3b764$5862fa00$6f00a8c0@ap.siedlce.pl>
NNTP-Posting-Host: wn130.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1070287743 9842 80.55.195.130 (1 Dec 2003 14:09:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Dec 2003 14:09:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181345
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:002501c3b764$5862fa00$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...
> Witam. Niedawno ktoś mówił, że smaży chleb w jajku i żółtym serze.
> Postanowiłam to wypróbować. Zrobiłam wszystko według instrukcji, ale
prawie
> odrazu ser zaczął się przypalać i odpadać dużymi płatami przywierającymi
> szybko do patelni. Także przy trzec\iej kromce, bo patelnię mam malutką,
> chleb przeszedł smakiem spalenizny. Nie mogła to być kwestia tłuszczu,
bo
> dolałłam go nawet za dużo. Jak zmniejszyłam ogień, nie zcieło mi się
jajko.
> Co mogłam zrobić źle?
czesc, pisalam cos takiego niedawno.
Ja nie obtaczam w bulce tartej, tylko w samym jajku i startym (zbełtanym
razem z tym) zoltym serze. Patelnia ma byc goraca i taka, do ktorej rzeczy
za bardzo nie przywieraja. U mnie kwestia przyklejania lub nie to kwestia
patelni. Nic sie nie przypala, ser sie rozpuszcza, jajko i ser przybieraja
zloty kolor. Potem obracam na druga strone i tez czekam na zloty kolor.
Nic nie odlazi z chleba, nic nie przywiera.
Dodam, ze to jajko z serem nie jest zbyt geste. Ja zawsze robie na
teflonowej patelni, bo na innych caly ser z jajem zostawal przywarty do
dna :-(
Nie wiem, czmu nie ścieło się jajo....taką kromke króciutko sie smazy,
zazwyczaj na goracej patelni.... No nie wiem sama.
Moze faktycznie sprobuj na innej patelni?
powodzenia :-)
--
satia
Małe (~07.04.2003)
kocurki dwa
|