Data: 2003-12-01 14:09:00
Temat: Re: Chleb w jajku i żółtym serze
Od: "satia" <s...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:002501c3b764$5862fa00$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...
> Witam. Niedawno ktoś mówił, że smaży chleb w jajku i żółtym serze.
> Postanowiłam to wypróbować. Zrobiłam wszystko według instrukcji, ale
prawie
> odrazu ser zaczął się przypalać i odpadać dużymi płatami przywierającymi
> szybko do patelni. Także przy trzec\iej kromce, bo patelnię mam malutką,
> chleb przeszedł smakiem spalenizny. Nie mogła to być kwestia tłuszczu,
bo
> dolałłam go nawet za dużo. Jak zmniejszyłam ogień, nie zcieło mi się
jajko.
> Co mogłam zrobić źle?
czesc, pisalam cos takiego niedawno.
Ja nie obtaczam w bulce tartej, tylko w samym jajku i startym (zbełtanym
razem z tym) zoltym serze. Patelnia ma byc goraca i taka, do ktorej rzeczy
za bardzo nie przywieraja. U mnie kwestia przyklejania lub nie to kwestia
patelni. Nic sie nie przypala, ser sie rozpuszcza, jajko i ser przybieraja
zloty kolor. Potem obracam na druga strone i tez czekam na zloty kolor.
Nic nie odlazi z chleba, nic nie przywiera.
Dodam, ze to jajko z serem nie jest zbyt geste. Ja zawsze robie na
teflonowej patelni, bo na innych caly ser z jajem zostawal przywarty do
dna :-(
Nie wiem, czmu nie ścieło się jajo....taką kromke króciutko sie smazy,
zazwyczaj na goracej patelni.... No nie wiem sama.
Moze faktycznie sprobuj na innej patelni?
powodzenia :-)
--
satia
Małe (~07.04.2003)
kocurki dwa
|