Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb ze smalcem i...?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb ze smalcem i...?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-04-08 07:11:57

Temat: Re: Chleb ze smalcem i...?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ...
> Z dzieciństwa pamiętam też, że uwielbiałam jeść kanapki z samą musztardą,
> nawet bez masła, ew. z majonezem. Mama krzyczała, a ja niczego innego nie
> chciałam jeść...:P No i chleb ze śmietaną i cukrem... Pomyśleć, że to
> kiedyś
> się jadło z chęci tak jak zielony agrest, jabłka i czereśnie. Dziś na
> widok
> czegoś niedojrzałego na gałęzi i myśl o zjedzeniu dostaję ściskoszczęku;-)
> ...

Ja uwielbiałam jeść chleb:
- z kwaśną śmietaną,
- z plasterkami jabłka,
- z ziemniakami utłuczonymi, które zostały z poprzedniego dnia z obiadu,
podsmażonymi z masłem na rumiano na patelni - z taką papką chleb smakował
rewelacyjnie,
- masłem i musztardą,

Pozdrawiam.
Barbara


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-04-08 07:36:12

Temat: Re: Chleb ze smalcem i...?
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora

Świeżo upieczony chleb z solonym masłem i szklanką mleka.

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-04-08 07:51:00

Temat: Re: Chleb ze smalcem i...?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e17p8g$n8o$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Świeżo upieczony chleb z solonym masłem i szklanką mleka.
>
> MP

Z kwaśnym mlekiem, z maślanką, chleb, byle nie czerstwy - kromki pokrojone w
paski zanurzane w gęstej śmietanie, lub pokrojony w kostkę zalany gęstą
śmietaną.
Podobnie ziemniaki z obiadu - pokrojone w talarki lub kostkę - zalane gęstą
śmietaną.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-04-08 09:50:46

Temat: Re: Chleb ze smalcem i...?
Od: "Alicja" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >
> Nom :) Bardzo mniam :)
> I jeszcze nie wolno zapominac o rzodkiewkach z cukrem :)
> Bierzemy rzodkiewke, "maczamy" przed kazdym kesem w cukrze i juz :)
>

No jasne jak mogłam zapomnieć o rzodkiewkach:))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-04-09 20:17:33

Temat: Re: Chleb ze smalcem i...?
Od: *ZBIG* <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 7 Apr 2006 15:19:25 +0200, Akulka napisał(a):

> Aczkolwiek pamiętam, że mój dziadek brał grubą pajdę chleba, smarował
> takowoż grubo smalcem i posypywał suto..... cukrem. Lata minęły, dziadka
> dawno już nie ma, a ja nadal nie odważyłam się na ten mezalians
> organoleptyczny. Jadł tak ktoś, czy to patent tylko mojego dziadka?

Ja w dzieciństwie jadłem chleb z masłem i z cukrem.
Nie tęsknię za tym smakiem, aczkolwiek rozumiem twojego dziadka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-04-10 05:28:28

Temat: Re: Chleb ze smalcem i...?
Od: j...@b...bibl.univ.szczecin.pl (Panterka) szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Alicja napisał:

>Pomidory i cukier to smak mojego dzieciństwa czasami jeszcze teraz jak mnie
>coś natchnie siegam po pomidora i posypuje cukrem-smakuje wybornie:))
>
>
A czy cukrzenie pomidora nie zależy od jego gatunku?
Panterka, której w uchu dzwony biją, ino nie wie, z którego kościoła
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-04-10 09:19:02

Temat: Bylo Chleb ze smalcem i...? - Pomidory z...
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sawi napisał(a):
> Jacek Swierczek napisał(a):
>
>> Z cukrem moja babcia jadła pomidory, tez sie nie odważyłem.
>
> U mnie normalna rzecz. U babci na stole jak staly pomidory
> pokrojone to na dwoch talerzach - z sola i z cukrem.
> I ja wole z cukrem.


Polecam:

Posiekac pomidory bez skorki i pestek, dodac posiekane maliny, wymieszac z:

1. sokiem z cytryny z cukrem, przybrac mieta podawac z lodami

2. octem balsamicznym i oliwa z oliwek, przybrac bazylia podawac z
pieczywem czosnkowym...

Maciek

--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-04-10 09:40:19

Temat: Re: Bylo Chleb ze smalcem i...? - Pomidory z...
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej L. napisał(a):
> 2. octem balsamicznym i oliwa z oliwek, przybrac bazylia podawac z
> pieczywem czosnkowym...

Sol i pieprz do smaku - sorki, zapomnialo mi sie...

Maciek

--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-04-10 13:25:41

Temat: Re: Chleb ze smalcem i...?
Od: "Alicja" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >Pomidory i cukier to smak mojego dzieciństwa czasami jeszcze teraz jak
mnie
> >coś natchnie siegam po pomidora i posypuje cukrem-smakuje wybornie:))
> >
> >
> A czy cukrzenie pomidora nie zależy od jego gatunku?
> Panterka, której w uchu dzwony biją, ino nie wie, z którego kościoła


Ależ oczywiście zalezy. Malinówki to tego sprawdzały sie idealnie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaka jarzynka do dziczyzny?
sprawdzony przepis na kompot jablkowy
Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Forma do tarty - hilfe
Amaretto cakes - szukam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »