Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chlebek świętojański

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chlebek świętojański

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-05-22 10:00:21

Temat: Re: Chlebek świętojański
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka <j...@g...pl> napisał(a):

> Wczoraj się przeszłam do "Piotra i Pawła" (taki polski sklep z
> ambicjami we Wrocku) i nic podobnego nie znalazłam:(

Nie widziałam tego _jeszcze_ w Epi, ale jeśli idzie o nasze wrocławskie sklepy
z ambicjami, to jednak Epi lepsze. PiP to obcy wtręt na tej ziemi ;).
Proponuję, żebyś napisała pytanie do epi (www.epi.com.pl) i może sprowadzą? A
może już tam to jest, a ja tego nie dojrzałam, ostatnio rzadko niestety bywam.
A na pewno w składzie wielu produktów jest używana właśnie mączka chleba
świętojańskiego jako zagęszczacz, etykiety czytuję nałogowo i to od zawsze
mnie zastanawiało, czym ów chlebek jest.

Atunia


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-05-24 08:54:22

Temat: Re: Chlebek świętojański
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Atunia napisał(a):
> [...]
> Nie widziałam tego _jeszcze_ w Epi, ale jeśli idzie o nasze wrocławskie sklepy
> z ambicjami, to jednak Epi lepsze.

Nooo... Epi ma już tradycję:)
I przez naszych rodzimych kapitalistów prowadzone;p
Którzy na jakość postawili:)
I chodzą takie opowieści po mieście, że u nich to nawet produkty od
tego samego wytwórcy, co w innych sklepach można spotkać, to jednak
są lepsze jakościowo!

> PiP to obcy wtręt na tej ziemi ;).

Ooo... Zdziwiłam się;p Bo do mnie dotarła wieść, że na kapitał
dźwignął się były pracownik (wspólnik?) z EPI;] Nawet wystrój
jest podobny, ale więcej miejsca między regałami!

> Proponuję, żebyś napisała pytanie do epi (www.epi.com.pl) i może sprowadzą?

Eeee... Jak będę na Wita Stwosza, to tam zapytam:)
Przyda się do zagęszczania:)

> A
> może już tam to jest, a ja tego nie dojrzałam, ostatnio rzadko niestety bywam.
> A na pewno w składzie wielu produktów jest używana właśnie mączka chleba
> świętojańskiego jako zagęszczacz, etykiety czytuję nałogowo i to od zawsze
> mnie zastanawiało, czym ów chlebek jest.

Widać środkiem naturalnym;p

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-05-24 08:58:15

Temat: Re: Chlebek świętojański
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1148460862.273219.129790@i39g2000cwa.googlegrou
ps.com...

Atunia napisał(a):
> [...]
> Nie widziałam tego _jeszcze_ w Epi, ale jeśli idzie o nasze wrocławskie
> sklepy
> z ambicjami, to jednak Epi lepsze.

Nooo... Epi ma już tradycję:)
I przez naszych rodzimych kapitalistów prowadzone;p
Którzy na jakość postawili:)
I chodzą takie opowieści po mieście, że u nich to nawet produkty od
tego samego wytwórcy, co w innych sklepach można spotkać, to jednak
są lepsze jakościowo!

> PiP to obcy wtręt na tej ziemi ;).

Ooo... Zdziwiłam się;p Bo do mnie dotarła wieść, że na kapitał
dźwignął się były pracownik (wspólnik?) z EPI;] Nawet wystrój
jest podobny, ale więcej miejsca między regałami!

> Proponuję, żebyś napisała pytanie do epi (www.epi.com.pl) i może
> sprowadzą?

Eeee... Jak będę na Wita Stwosza, to tam zapytam:)
Przyda się do zagęszczania:)

> A
> może już tam to jest, a ja tego nie dojrzałam, ostatnio rzadko niestety
> bywam.
> A na pewno w składzie wielu produktów jest używana właśnie mączka chleba
> świętojańskiego jako zagęszczacz, etykiety czytuję nałogowo i to od zawsze
> mnie zastanawiało, czym ów chlebek jest.

Widać środkiem naturalnym;p

Witam miła Myszko!

Do zagęszczania można użyć mączki (krochmalu) ziemniaczanego, ryżowego lub
kukurydzianego - tem ostatni masowo stosowany w "chińskich" potrawach...
Piszę rzeczy oczywiste dla fachowców, ale listę czytują także początkujący w
randze pomocnika kuchcika... ;-P)))))

Pozdrawiam!
Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-05-24 11:27:43

Temat: Re: Chlebek świętojański
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> [...]
> Witam miła Myszko!

Witaj, witaj, Kocurze;-)

> Do zagęszczania można użyć mączki (krochmalu) ziemniaczanego, ryżowego lub
> kukurydzianego - tem ostatni masowo stosowany w "chińskich" potrawach...
> Piszę rzeczy oczywiste dla fachowców, ale listę czytują także początkujący w
> randze pomocnika kuchcika... ;-P)))))

Hmmm... Jakby to powiedzieć...
Mnie osobiście rajcują takie Twoje luźne uwagi i potrafię docenić
ich wartość:)
Alem ja już leciwa mysz - ot doświadczenie przeze mnie przemawia;p
Ale te młode kotki, to jeszcze mają w sobie duszę odkrywcy;p
I lubią same za problemem pomyszkować;p
A jak się ich pozbawia tej przyjemności myszkowania - oj, to złe są
i pazurki pokazują... hehehee... co tu też miałam okazję
obserwować;p
Poza tym, jest dzisiaj trendy szkoła przetrwania - dlatego zbyt duża
opiekuńczość skrzydła matczyne im przypomina!
A sam przyznasz, że kwoka nie jest osóbką z towarzystwa;p
No i dlatego, te świeżo opierzone kurczaki - kociaki, wolą
ryzykować włączenie się w łancuch pokarmowy, niż iść
bezpiecznie środkiem stada;p
Przemyśl to, Panie i wybacz popiskiwanie myszki:)

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-05-24 11:45:23

Temat: Re: Chlebek świętojański
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1148470063.582257.288010@i39g2000cwa.googlegrou
ps.com...

Panslavista napisał(a):
> [...]
> Witam miła Myszko!

Witaj, witaj, Kocurze;-)

Jam jest animalnie stary gąsior, duchowo Apollyon Destructor, słyszę
najmniejszą myszkę, a młode niech sobie rosną, chyba, że któraś mnie sama
zaczepi, właśnie taki niedawny fakt nie wyszedł mi na zdrowie, nie okazałem
się taki nieprzemakalny jak sądziłem... Ale chłopcy lubią gotować i oni
bardziej słuchają, niż panienki...
Nabić sobie guza łatwo... Tyle, że boli...
Czasem do szaleństwa...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-05-24 13:53:14

Temat: Re: Chlebek świętojański
Od: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja jeszcze tylko o PiP dodam, że obcy wtręt - bo oni zdaje się z Poznania w
świat wyruszyli. A Epi tu powstało :).
A jak w Pachnącej znajdziesz chlebek, to rzuć informacją :) Tam rzadziej
bywam, bo nie ma gdzie zaparkować :)

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Soczewica i ser pleśniowy Lazur
Czas na grilla .....marynata i bejca
gorzała
szczypiorek
Pojemnik próżniowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »