Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chlebek świętojański
Date: Wed, 24 May 2006 10:58:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <e5177u$bt1$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@j...googlegroups.com>
<4...@u...de>
<1...@v...googlegroups.com>
<4...@u...de>
<1...@j...googlegroups.com>
<4...@u...de>
<1...@j...googlegroups.com>
<e4s23l$nti$1@inews.gazeta.pl>
<1...@i...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abbf204.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1148461119 12193 83.6.195.204 (24 May 2006 08:58:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 May 2006 08:58:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0621-2, 2006-05-23), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269341
Ukryj nagłówki
"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1148460862.273219.129790@i39g2000cwa.googlegrou
ps.com...
Atunia napisał(a):
> [...]
> Nie widziałam tego _jeszcze_ w Epi, ale jeśli idzie o nasze wrocławskie
> sklepy
> z ambicjami, to jednak Epi lepsze.
Nooo... Epi ma już tradycję:)
I przez naszych rodzimych kapitalistów prowadzone;p
Którzy na jakość postawili:)
I chodzą takie opowieści po mieście, że u nich to nawet produkty od
tego samego wytwórcy, co w innych sklepach można spotkać, to jednak
są lepsze jakościowo!
> PiP to obcy wtręt na tej ziemi ;).
Ooo... Zdziwiłam się;p Bo do mnie dotarła wieść, że na kapitał
dźwignął się były pracownik (wspólnik?) z EPI;] Nawet wystrój
jest podobny, ale więcej miejsca między regałami!
> Proponuję, żebyś napisała pytanie do epi (www.epi.com.pl) i może
> sprowadzą?
Eeee... Jak będę na Wita Stwosza, to tam zapytam:)
Przyda się do zagęszczania:)
> A
> może już tam to jest, a ja tego nie dojrzałam, ostatnio rzadko niestety
> bywam.
> A na pewno w składzie wielu produktów jest używana właśnie mączka chleba
> świętojańskiego jako zagęszczacz, etykiety czytuję nałogowo i to od zawsze
> mnie zastanawiało, czym ów chlebek jest.
Widać środkiem naturalnym;p
Witam miła Myszko!
Do zagęszczania można użyć mączki (krochmalu) ziemniaczanego, ryżowego lub
kukurydzianego - tem ostatni masowo stosowany w "chińskich" potrawach...
Piszę rzeczy oczywiste dla fachowców, ale listę czytują także początkujący w
randze pomocnika kuchcika... ;-P)))))
Pozdrawiam!
Jerzy
|