« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-04 14:26:16
Temat: Chłodnik - jak robicie?Bo ja tak:
Mieszam
- jogurt naturalny
- ogórek zielony pokrojony w kostkę
- szczypiorek
- koperek
- dodaję jajka ugotowane na twardo
- dolewam koncentratu buraczanego
- solę
i do tego młode ziemniaczki podane osobno ...
Wychodzi pyszny, ale czasem mam ochotę na odmianę ...
Jakaś propozycja ?
--
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-04 19:31:03
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?Ana wrote:
> Bo ja tak:
> Mieszam
> odmianę ...
> Jakaś propozycja ?
> Ania K.
Sprobuj z dobrego zsiadlego mleka w miejsce jogurtu.
Dodaj duzo....... kopru siekanego.
Dodaj ogorek malosolny.
Dodaj botwinke ugotowana i ostudzona.
Dodaj szyjki rakowe (a jak niema to krewetki lub krabowe miesko)
Dodaj pokrojona cielecinke ugotowana lub upieczna.
I teraz jedz.
Smacznego,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-04 20:02:03
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?>Bo ja tak:
>Mieszam
>- jogurt naturalny
>- ogórek zielony pokrojony w kostkę..
wyglada bardzo interesujaco, co to za koncentrat buraczany, czy to sok z
zakiszonych burakow?
<eva>
http://hometown.aol.com/evajp/index.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-05 01:40:32
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?
Evajp <e...@a...com> wrote in message
news:20000504160203.22703.00002963@ng-cg1.aol.com...
> >Bo ja tak:
> >Mieszam
> >- jogurt naturalny
> >- ogórek zielony pokrojony w kostkę..
>
> wyglada bardzo interesujaco, co to za koncentrat buraczany, czy to sok z
> zakiszonych burakow?
>
>
> <eva>
> http://hometown.aol.com/evajp/index.html
Ja tu w USA dodaje pokrojone w cienkie paseczki piklowane buraki z puszki
razem z sokiem a sam chlodnik robie na bazie maslanki ( buttermilk ) ze
szczypiorkiem, rzodkiewka, ogorkami, koprem . Chlodze w lodowce pare godzin
Lubie jak chlodnik jest zimny i gesty. Serwuje to z pokrojonym na cwiartki
jajkiem na twardo.
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-05 07:10:49
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?A ja robie z kefiru - koniecznie Danone (inne sie nie sprawdzaja), i dodaje
pokrojone rzodkiewki..
j...@p...pl (Joanna)
ICQ #23635022
Ana napisał(a) w wiadomości: <8es1ab$voe$1@news.ipartners.pl>...
>Bo ja tak:
>Mieszam
>- jogurt naturalny
>- ogórek zielony pokrojony w kostkę
>- szczypiorek
>- koperek
>- dodaję jajka ugotowane na twardo
>- dolewam koncentratu buraczanego
>- solę
>
> i do tego młode ziemniaczki podane osobno ...
>
>Wychodzi pyszny, ale czasem mam ochotę na odmianę ...
>Jakaś propozycja ?
>
>--
>Ania K.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-05 08:06:03
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?Koncentrat sprzedaja w sklepach i to jakby zintensyfikowany po
dziesieciokroc sok z buraków, troszke juz zakwaszony, tak ze nie ma duzo do
przyprawiania.
Uzywam go tez do doprawiania zupy - botwinki na cieplo, lub barszczu
ukrainskiego, bo wywary czesto traca buraczany kolor, a ten koncentrat
przydaje naprawde malowniczego buraczanego zarówno kolorku jak i smaku ...
--
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-05 13:36:42
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?>Ja tu w USA dodaje pokrojone w cienkie paseczki piklowane buraki z puszki
>razem z sokiem a sam chlodnik robie na bazie maslanki ( buttermilk ) ze
Dzieki! u mnie zaczelo sie lato (niestety wiosny nie bylo), wiec jak
przeczytalam o chlodniku, natychmiast zaczal "za mna chodzic", musze zrobic
sobie chlodnkowa uczte w ten weekend.
<eva>
http://hometown.aol.com/evajp/index.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-09 17:06:59
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?>robie na bazie maslanki ( buttermilk ) ze
>szczypiorkiem, rzodkiewka, ogorkami, koprem . Chlodze w lodowce pare godzin
>Lubie jak chlodnik jest zimny i gesty.
zrobilam na bazie maslanki, jedynie co nie wiedzialam to proporcji warzyw, wiec
dodawalam "na oko". W sumie smak burakow byl przewazajacy mimo ze dodalam ich
najmniej i bardzo duzo kopru. Szkoda jedynie ze nie zrobilam zdjec miny mojego
meza gdy mu to zaserwowalam do obiadu. hehe
<eva>
http://hometown.aol.com/evajp/index.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-11 09:53:08
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?Ana <a...@e...com.pl> pisze:
>A> Wychodzi pyszny, ale czasem mam ochotę na odmianę ...
>A> Jakaś propozycja ?
Zamiast jogurtu kwaśne mleko (pół na pół ze słodkim do 2:1, jak
kto lubi) Zamiast koncentratu buraczanego (czymkolwiek by nie
był) barszcz z botwinki, razem z zieleniną.
Mumin
--
************** </body> *** Kilroy was here *** </html> *************
Michał Mumin Mierzwa http://www.cto.us.edu.pl/~mmierzwa 2
PGP key ID: 512/8E29F841 3
Na początku był chaos ... I tak już zostało 4 :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-12 17:09:31
Temat: Re: Chłodnik - jak robicie?Michał Mierzwa wrote:
> Zamiast jogurtu kwaśne mleko (pół na pół ze słodkim do 2:1, jak kto lubi)
> Zamiast koncentratu buraczanego (czymkolwiek by nie był) barszcz z
> botwinki, razem z zieleniną.
>
> Mumin
> --
> ************** </body> *** Kilroy was here *** </html> *************
> Michał Mumin Mierzwa http://www.cto.us.edu.pl/~mmierzwa 2
> PGP key ID: 512/8E29F841 3
> Na początku był chaos ... I tak już zostało 4 :-)
Wymieszanie slodkiego mleka z kwasnym pradopodobnie spowoduje "rewolucje" w
zoloadku u wiekszosci ludzi, moze Ty jestes bardziej odporny ja nie.
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |