Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pijak

Grupy

Szukaj w grupach

 

pijak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-03 14:18:49

Temat: pijak
Od: "gangia" <g...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.

pozdrawiam wszystkich GANGIA
Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-04 05:16:36

Temat: Re: pijak
Od: "Lilla" <l...@e...flt.krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik gangia <g...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:dzWP4.17975$O...@n...tpnet.pl...
> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->.
> Czy ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
> Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl

Ja tez chce miec taki przepis, a wiec lepiej gdyby taki ktos wyslal go
na grupe.

Lilla



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-04 06:10:41

Temat: Re: pijak
Od: Robert Keller <n...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



gangia wrote:

> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
> ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
> Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
> Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.

Nie wiem, czy to o ten przepis Ci chodziło. Pod taką nazwą znam tylko to
ciasto. Oto przepis:

Biszkopt:
3 jaja
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 szkl. maku
kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
1 jajo
olejek migdałowy

Polewa:
1/3 kostki margaryny lub masła
4 czubate łyżki cukru pudru
czubata łyżka kakao
łyżka wody

2 paczki herbatników
wódka

Jaja przeznaczone na biszkopt ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, wymieszać
i upiec biszkopt. Mak sparzyć i namoczyć. Zemleć dwukrotnie w maszynce do
mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajo i olejek migdałowy. Nadal
ucierając dodawać mak. Wyłożyć masę na ostudzony biszkopt. Herbatniki namoczyć
w wódce i równo ułożyć na masie. Rozpuścić na małym ogniu składniki polewy i
oblać ciasto. Udekorować wiórkami kokosowymi i posiekanymi migdałami.

Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-04 22:17:06

Temat: Odp: pijak
Od: "Gosia Kalinowska" <k...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik gangia <g...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:dzWP4.17975$O...@n...tpnet.pl...
> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
> ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
Kiedyś ktos podawał na grupie taki przepis:



Spod:

6 bialek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wiorek kokosowych
1 szklanka maku

Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok.
200 stopni C.

Masa:

2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
2 lyzki maki pszennej
1/2 litra mleka

Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).

Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za slodkie,
ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.

Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.

Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia jak
kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym wstawiamy
ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.

Zycze smacznego.

P.S.

Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za suchy.
Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.

Na każdy biszkopt przed polaniem polewą należy wetknąć rodzynkę-wtedy ciasto
nazywa się cycki murzynki


Gośka










› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-07 23:15:46

Temat: Re: pijak
Od: "mika" <y...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pijak przepis:
Ciasto:
- 6 białek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 15 dkg wiorek kokosowych,
- 1 szkl. suchego maku
Bialka ubic na sztywno, dodac cuk. puder - ubija jeszcze przez chwile. Dodac
wiorki, mak i delikatnie wymieszac. Solideni wysmarowac bleche, lub wylozyc
folia aluminiowa i piec na zloty kolor (ok. 20 min.)

Krem:
- 6 zoltek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 2 czubate lyzki maki tortowej (troche wiecej),
- 1/2 litra mleka,
- 1 kostka masla,
- 1 cukier waniliowy (male opakowanie).

Zoltka ubic z cukrem i maka.
Do letniego mleka wsypac cukier waniliowy i zagotowac. Polaczyc to z
wczesniej ubitymi zoltkami,cukrem i maka. Gotowac to wszystko na malym ogniu
ciagle mieszajac, az zgestnieje. Zestawic z ognia i poczekac, az "masa" ta
ostygnie.
Ubic maslo, polaczyc z "masa" i wylozyc na wczesniej upiecziny "spod".
Ulozyc biszkopty i polac polewa.
PYSZNE

gangia napisał(a) w wiadomości: ...
>Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
>ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
>Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
>Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gotowanie na parze
Filtry do wody poprawią jakość i smak!
Ciasto na lasagne
Mozzarella, gdzie kupić?
przepis na tzatziki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »