« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-03 14:18:49
Temat: pijakOstatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
pozdrawiam wszystkich GANGIA
Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-04 05:16:36
Temat: Re: pijakUżytkownik gangia <g...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:dzWP4.17975$O...@n...tpnet.pl...
> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->.
> Czy ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
> Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
Ja tez chce miec taki przepis, a wiec lepiej gdyby taki ktos wyslal go
na grupe.
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-04 06:10:41
Temat: Re: pijak
gangia wrote:
> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
> ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
> Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
> Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.
Nie wiem, czy to o ten przepis Ci chodziło. Pod taką nazwą znam tylko to
ciasto. Oto przepis:
Biszkopt:
3 jaja
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 szkl. maku
kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
1 jajo
olejek migdałowy
Polewa:
1/3 kostki margaryny lub masła
4 czubate łyżki cukru pudru
czubata łyżka kakao
łyżka wody
2 paczki herbatników
wódka
Jaja przeznaczone na biszkopt ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, wymieszać
i upiec biszkopt. Mak sparzyć i namoczyć. Zemleć dwukrotnie w maszynce do
mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajo i olejek migdałowy. Nadal
ucierając dodawać mak. Wyłożyć masę na ostudzony biszkopt. Herbatniki namoczyć
w wódce i równo ułożyć na masie. Rozpuścić na małym ogniu składniki polewy i
oblać ciasto. Udekorować wiórkami kokosowymi i posiekanymi migdałami.
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-04 22:17:06
Temat: Odp: pijak
Użytkownik gangia <g...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:dzWP4.17975$O...@n...tpnet.pl...
> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
> ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
Kiedyś ktos podawał na grupie taki przepis:
Spod:
6 bialek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wiorek kokosowych
1 szklanka maku
Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok.
200 stopni C.
Masa:
2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
2 lyzki maki pszennej
1/2 litra mleka
Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za slodkie,
ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia jak
kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym wstawiamy
ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
Zycze smacznego.
P.S.
Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za suchy.
Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.
Na każdy biszkopt przed polaniem polewą należy wetknąć rodzynkę-wtedy ciasto
nazywa się cycki murzynki
Gośka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-07 23:15:46
Temat: Re: pijakPijak przepis:
Ciasto:
- 6 białek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 15 dkg wiorek kokosowych,
- 1 szkl. suchego maku
Bialka ubic na sztywno, dodac cuk. puder - ubija jeszcze przez chwile. Dodac
wiorki, mak i delikatnie wymieszac. Solideni wysmarowac bleche, lub wylozyc
folia aluminiowa i piec na zloty kolor (ok. 20 min.)
Krem:
- 6 zoltek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 2 czubate lyzki maki tortowej (troche wiecej),
- 1/2 litra mleka,
- 1 kostka masla,
- 1 cukier waniliowy (male opakowanie).
Zoltka ubic z cukrem i maka.
Do letniego mleka wsypac cukier waniliowy i zagotowac. Polaczyc to z
wczesniej ubitymi zoltkami,cukrem i maka. Gotowac to wszystko na malym ogniu
ciagle mieszajac, az zgestnieje. Zestawic z ognia i poczekac, az "masa" ta
ostygnie.
Ubic maslo, polaczyc z "masa" i wylozyc na wczesniej upiecziny "spod".
Ulozyc biszkopty i polac polewa.
PYSZNE
gangia napisał(a) w wiadomości: ...
>Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
>ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
>Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
>Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |