Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "mika" <y...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dzWP4.17975$O4.359570@news.tpnet.pl>
Subject: Re: pijak
Lines: 38
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <COmR4.34229$O4.698957@news.tpnet.pl>
Date: Sun, 07 May 2000 23:15:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.21.70
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 957741346 212.160.21.70 (Mon, 08 May 2000 01:15:46 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 08 May 2000 01:15:46 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27644
Ukryj nagłówki
Pijak przepis:
Ciasto:
- 6 białek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 15 dkg wiorek kokosowych,
- 1 szkl. suchego maku
Bialka ubic na sztywno, dodac cuk. puder - ubija jeszcze przez chwile. Dodac
wiorki, mak i delikatnie wymieszac. Solideni wysmarowac bleche, lub wylozyc
folia aluminiowa i piec na zloty kolor (ok. 20 min.)
Krem:
- 6 zoltek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 2 czubate lyzki maki tortowej (troche wiecej),
- 1/2 litra mleka,
- 1 kostka masla,
- 1 cukier waniliowy (male opakowanie).
Zoltka ubic z cukrem i maka.
Do letniego mleka wsypac cukier waniliowy i zagotowac. Polaczyc to z
wczesniej ubitymi zoltkami,cukrem i maka. Gotowac to wszystko na malym ogniu
ciagle mieszajac, az zgestnieje. Zestawic z ognia i poczekac, az "masa" ta
ostygnie.
Ubic maslo, polaczyc z "masa" i wylozyc na wczesniej upiecziny "spod".
Ulozyc biszkopty i polac polewa.
PYSZNE
gangia napisał(a) w wiadomości: ...
>Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
>ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
>Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
>Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.
>
>
|