Data: 2000-05-07 23:15:46
Temat: Re: pijak
Od: "mika" <y...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pijak przepis:
Ciasto:
- 6 białek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 15 dkg wiorek kokosowych,
- 1 szkl. suchego maku
Bialka ubic na sztywno, dodac cuk. puder - ubija jeszcze przez chwile. Dodac
wiorki, mak i delikatnie wymieszac. Solideni wysmarowac bleche, lub wylozyc
folia aluminiowa i piec na zloty kolor (ok. 20 min.)
Krem:
- 6 zoltek,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 2 czubate lyzki maki tortowej (troche wiecej),
- 1/2 litra mleka,
- 1 kostka masla,
- 1 cukier waniliowy (male opakowanie).
Zoltka ubic z cukrem i maka.
Do letniego mleka wsypac cukier waniliowy i zagotowac. Polaczyc to z
wczesniej ubitymi zoltkami,cukrem i maka. Gotowac to wszystko na malym ogniu
ciagle mieszajac, az zgestnieje. Zestawic z ognia i poczekac, az "masa" ta
ostygnie.
Ubic maslo, polaczyc z "masa" i wylozyc na wczesniej upiecziny "spod".
Ulozyc biszkopty i polac polewa.
PYSZNE
gangia napisał(a) w wiadomości: ...
>Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
>ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
>Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
>Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.
>
>
|