Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Gosia Kalinowska" <k...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dzWP4.17975$O4.359570@news.tpnet.pl>
Subject: Odp: pijak
Lines: 69
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <CFmQ4.23227$O4.491416@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 04 May 2000 22:17:06 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.43.113
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 957478626 212.160.43.113 (Fri, 05 May 2000 00:17:06 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 05 May 2000 00:17:06 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27565
Ukryj nagłówki
Użytkownik gangia <g...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:dzWP4.17975$O...@n...tpnet.pl...
> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
> ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
Kiedyś ktos podawał na grupie taki przepis:
Spod:
6 bialek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wiorek kokosowych
1 szklanka maku
Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok.
200 stopni C.
Masa:
2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
2 lyzki maki pszennej
1/2 litra mleka
Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za slodkie,
ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia jak
kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym wstawiamy
ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
Zycze smacznego.
P.S.
Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za suchy.
Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.
Na każdy biszkopt przed polaniem polewą należy wetknąć rodzynkę-wtedy ciasto
nazywa się cycki murzynki
Gośka
|