Data: 2000-05-04 06:10:41
Temat: Re: pijak
Od: Robert Keller <n...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
gangia wrote:
> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
> ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
> Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
> Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.
Nie wiem, czy to o ten przepis Ci chodziło. Pod taką nazwą znam tylko to
ciasto. Oto przepis:
Biszkopt:
3 jaja
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 szkl. maku
kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
1 jajo
olejek migdałowy
Polewa:
1/3 kostki margaryny lub masła
4 czubate łyżki cukru pudru
czubata łyżka kakao
łyżka wody
2 paczki herbatników
wódka
Jaja przeznaczone na biszkopt ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, wymieszać
i upiec biszkopt. Mak sparzyć i namoczyć. Zemleć dwukrotnie w maszynce do
mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajo i olejek migdałowy. Nadal
ucierając dodawać mak. Wyłożyć masę na ostudzony biszkopt. Herbatniki namoczyć
w wódce i równo ułożyć na masie. Rozpuścić na małym ogniu składniki polewy i
oblać ciasto. Udekorować wiórkami kokosowymi i posiekanymi migdałami.
Pozdrawiam
Aneta
|