Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.torun.pdi.net!
not-for-mail
From: Robert Keller <n...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pijak
Date: Thu, 04 May 2000 08:10:41 +0200
Organization: Publiczny Dostep do Internetu ( Public Internet Access )
Lines: 46
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <dzWP4.17975$O4.359570@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pb59.krakow.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: rymunda.torun.pdi.net 957420619 17924 212.160.3.59 (4 May 2000 06:10:19 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...torun.pdi.net
NNTP-Posting-Date: 4 May 2000 06:10:19 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.72 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27543
Ukryj nagłówki
gangia wrote:
> Ostatnio dużo słyszałam o cieście pod nazwą "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
> ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
> pozdrawiam wszystkich GANGIA
> Przepis proszę o przesłanie na adres g...@g...pl
> Bardzo chętnie wymienie się na inne przepisy.
Nie wiem, czy to o ten przepis Ci chodziło. Pod taką nazwą znam tylko to
ciasto. Oto przepis:
Biszkopt:
3 jaja
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 szkl. maku
kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
1 jajo
olejek migdałowy
Polewa:
1/3 kostki margaryny lub masła
4 czubate łyżki cukru pudru
czubata łyżka kakao
łyżka wody
2 paczki herbatników
wódka
Jaja przeznaczone na biszkopt ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, wymieszać
i upiec biszkopt. Mak sparzyć i namoczyć. Zemleć dwukrotnie w maszynce do
mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajo i olejek migdałowy. Nadal
ucierając dodawać mak. Wyłożyć masę na ostudzony biszkopt. Herbatniki namoczyć
w wódce i równo ułożyć na masie. Rozpuścić na małym ogniu składniki polewy i
oblać ciasto. Udekorować wiórkami kokosowymi i posiekanymi migdałami.
Pozdrawiam
Aneta
|