Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chlodnik wisniowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chlodnik wisniowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-26 16:59:30

Temat: Chlodnik wisniowy
Od: "MarchEf" <b...@y...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przypomnialo mi sie z okazji upalow, ze daaawno temu na obozie harcerskim
podano nam chlodnik wisniowy...
Czy ktos wie jak to sie robi?
MarchEf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-27 08:39:36

Temat: Re: Chlodnik wisniowy
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik MarchEf <b...@y...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9haepf$3gu$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Przypomnialo mi sie z okazji upalow, ze daaawno temu na obozie harcerskim
> podano nam chlodnik wisniowy...
> Czy ktos wie jak to sie robi?
> MarchEf
>

czy chodzi chlodnik taki zabielany?
bo u mnie w domu to sie najnormalniej w swiecie rozcienczauo troche kompot
wisnowy i podawalo z makaronem, tak na zimno i nawet dobre bylo

a chlodnik to najlepsiejszy z kepirkiem albo maslanka i do tego wrzucamy:
szczypiorek, pietruche, ogorka posztakowanego, koperek, rzodkiewke, jajko i
mieszamy i jemy z smakiem i jaka siwerza bulka
pyyycha:)
[tylko jeszcze jakichs przypraw wrzucic, bo bedzie bue;)]
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 08:49:34

Temat: Re: Chlodnik wisniowy
Od: "MarchEf" <b...@y...pl> szukaj wiadomości tego autora



> czy chodzi chlodnik taki zabielany?
> bo u mnie w domu to sie najnormalniej w swiecie rozcienczauo troche kompot
> wisnowy i podawalo z makaronem, tak na zimno i nawet dobre bylo

Chyba o taki chodzi.
A czym bys go polecila zabielic? Tak jak tamte, maslanka lub kefirem?
MarchEf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-27 15:47:40

Temat: Re: Chlodnik wisniowy
Od: "ewcia" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja najpierw nastawiam wisnie przesypane cukrem na malym ogniu, co jakis
czaspotrzasam garnkiem ,az dobrze puszcza sok.
W drugim garze nastawiam wode, a w misce robie farfocle z maki i odrpobiny
wody - takie klaczki nieduze. Kidey woda zawrze, stopniowo wrzucam te
klaczki do wody.Chwile sie to musi pogotowac. Pozniej lacze z ugotowanymi
wisniami, czekam az ostycnie (albo i nie :-))) i...chlodnik gotowy
Kiedy nie chce mi sie drobic maki z woda, zwyczajnie rozprowadzam ze dwie
lyzki maki ziemniaczane w zimnej wodzie i wlewam do wrzatku - robisie cos w
rodzaju bardzo rzadkiego kisielu Dalej jak wyzej...
Chyba polece do kuchni... ale czy wytrzymam az ostygnie ???

Smacznego,
Grazyna
Użytkownik "MarchEf" <b...@y...pl> napisał w wiadomości
news:9hc6eq$311$1@info.cyf-kr.edu.pl...
>
>
> > czy chodzi chlodnik taki zabielany?
> > bo u mnie w domu to sie najnormalniej w swiecie rozcienczauo troche
kompot
> > wisnowy i podawalo z makaronem, tak na zimno i nawet dobre bylo
>
> Chyba o taki chodzi.
> A czym bys go polecila zabielic? Tak jak tamte, maslanka lub kefirem?
> MarchEf
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kołobrzeg
Re: Odp: Spotkanie w Gdansku (bylo: do Wladka Losia)
pesto&rokpol
Sałatki bez majonezu
winniczki?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »