« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-26 09:59:19
Temat: CholesterolRok temu mialem poziom 6. W tym juz 6.2. Wiem, ze to za duzo. Mam 39 lat.
Cisnienie bardzo dobre, tzn. 120/80 -mierzylem przez tydzien 3x dziennie.
Gdzie moge znalezc informacje o profilaktyce, obnizeniu poziomu
cholesterolu. czy proces odkladania sie tluszczu w naczyniach krwionosnych
mozna cofnac? Bardzo prosze o porade. Nie chcialbym obudzic sie ktoregos
pieknego dnia w szpitalu.
Joseph
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2001-06-26 12:42:04
Temat: Re: Cholesterol> Rok temu mialem poziom 6. W tym juz 6.2. Wiem, ze to za duzo. Mam 39 lat.
> Cisnienie bardzo dobre, tzn. 120/80 -mierzylem przez tydzien 3x dziennie.
> Gdzie moge znalezc informacje o profilaktyce, obnizeniu poziomu
> cholesterolu. czy proces odkladania sie tluszczu w naczyniach krwionosnych
> mozna cofnac? Bardzo prosze o porade. Nie chcialbym obudzic sie ktoregos
> pieknego dnia w szpitalu.
> Joseph
>
>
Proces odkładania się złogów cholesterolowych wewnątrz ścianek naczyń
krwionośnych jest możliwy tylko u ludzi spożywających W NADMIARZE (w stosunku
do prawdziwych potrzeb organizmu) węglowodany. Ten nadmiar organizm przetwarza
na t€szcze zapasowe i odkłada je gdzie tylko się da. Nawet coraz częściej
widoczne u ludzi worki pod oczami, powiększające się kiście, niczym winogrona,
to także złogi lipidowe. Proces można cofnąć, ale niestety tylko na diecie
optymalnej. Innego sposobu medycyna jeszcze nie wymyśliła i nie wymyśli.
Krystyna
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2001-06-26 13:32:18
Temat: Re: CholesterolDla zainteresowanych cholesterolem kopia z "Jajka i cholesterol"
> > jajo kurze ca?e (100g) 604 mg cholesterolu
W zoltku jajka ( 100g ) jest ok. 1600 mg cholesterolu - no i co z
tego ?
> Skoro ju? o tym mowa: w jakim stopniu poziom cholesterolu we krwi zale?y od
> ilo?ci spo?ywanego cholesterolu?
W stopniu niestotnym.
> Bo s? ludzie którzy stosuj? drako?skie
> diety warzywne a cholesterol im nie spada. I mo?e na odwrót, ale tego nie
> jestem pewien.
Poniewaz nie rozumieja podstawowych zasad powstawania (syntezy)
cholesterolu.
Trzeba zajrzec do Biochemii dla lekarzy medycyny, lub troche poczytac
podobnych lubg innych zrodel , ktore czasami tlumacza bardziej
obrazowo.
1. Cholesterol z pozywienia stanowi zaledwie ok. 5% cholesterolu,
ktory jest wytwarzany przez nasz organizam ( nie tylko watrobe ).
W zwiazku z tym, jesli nawet bedziemy jesc produkty BEZ jakiegokolwiek
cholesterolu zmiana bedzie niemalze nieuchwytna. Stad wlasnie ci,
ktorzy w obledny sposob stosuja drakonskie diety nie rozumiejac
mechanizmow powstawania cholesterolu nie maja dobrych rezultatow.
Rzeczywiscie, czesto u nich sie zdarza, ze cholesterol im sie podnosi.
Dlaczego ?
Dlatego, ze zupelnie nie zdajacc sobie sprawy najprawdopodobniej
odzywiaja sie tak, ze zmuszaja watrobe do produkcji zwiekszonej ilosci
cholesterolu.
Jak widac , cholesterol, ktory spozywamy nie ma wplywu , malo tego
istnieja juz coraz szerzej publikowane dowody, ze cholesterol zawarty
w pozywieniu nie ma wplywu na powstawanie zawalow, itd ....
Rezultaty badan naukowych sa np. na :
http://home2.swipnet.se/~w-25775/
Badan takich jest duzo wiecej.
2. Pod warunkiem, ze jedzac jaja nie spozywamy wiekszej ilosci
weglowodanow nie ma obaway , ze powstanie nadmierna ilosc
cholesterolu.
Ja np. od trzech lat jem ok. 30 jajek tygodniowo i cholesterol mi
spadl. To samo jest u czlonkow mojej rodziny, wielu, wielu
znajomych itd ...
3. Mowienie tylko o poziomie cholestrolu nie ma najmniejszego sensu
jesli nie bierze sie pod uwage poziomu trojglicerydow ( TG ). Przy
niskim cholesterolu, statystycznie porownywalna grupa ludzi dostaje
chorob serca lacznie z zawalami itd ... Dlaczeego ? Przeciez majac
cholesterol na tzw. bezpicznym poziome nie powinno byc atakow serca,
by-passow itp a sa ... i to w jakich ilosciach !
Otoz okazuje sie, ze dosc dobrym wskaznikiem jest poziom
trojglicerydow.
To znaczy ( z grubsza ) : jesli poziom HDL jest dobry tzn. ponad 25%
LDL a trojglicerydy sa bardzo niskie - nie ma problemu.
Natomiast , kiedy poziom chol. jest niski, a TG wysokie to moze to
wskazywac na POWAZNY problem rozwijania sie miazdzycy, co jak wiadomo
konczy sie atakiem serca, by-passem itd...
4. W skrocie i bardziej obrazowo :
LDL - "Zly" chol. : zasmieca nam organizm
HDL - "Dobry" chol : to taka sprzataczka zlego.
Wydajnosc "sprzataczki" ( tj. HDL ) jest ok. CZTERY razy wieksza niz
"smieciucha" tj. LDL.
Stad wlasnie te 25% o ktorym mowa powyzej. Oznacza to, ze
przy dobrym stosunku HDL : LDL tzn. wiecej niz 25% "sprzataczaka"
sprzata wiecej niz "smieciuch" zdazy nabrudzic. Miazdzyca nie
powstaje.
Malo tego, przy utrzymaniu tego stanu przez dluzszy czas istniejaca
miazdzyca jest usuwana.
Z tego tez widac, ze OGOLNY poziom cholesterolu, ktorym najczesciej
sie ludzi straszy nie ma zadnego znaczenia i mowienie o nim jest
bez sensu jesli nie rozwazy sie calosci zagadnienia, przynajmniej w
bardzo podstawowy sposob jak powyzej.
SMACZEGO JAJKA !!!
Jerzy Zieba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2001-06-26 13:44:24
Temat: Re: CholesterolW takim razie co nalezy robic czy jesc, aby utrzymac nalezyty poziom
cholesterolu a nawet go obnizyc?
Joseph
> > > jajo kurze ca?e (100g) 604 mg cholesterolu
>
> W zoltku jajka ( 100g ) jest ok. 1600 mg cholesterolu - no i co z
> tego ?
>
> > Skoro ju? o tym mowa: w jakim stopniu poziom cholesterolu we krwi zale?y
od
> > ilo?ci spo?ywanego cholesterolu?
>
> W stopniu niestotnym.
>
> > Bo s? ludzie którzy stosuj? drako?skie
> > diety warzywne a cholesterol im nie spada. I mo?e na odwrót, ale tego
nie
> > jestem pewien.
>
> Poniewaz nie rozumieja podstawowych zasad powstawania (syntezy)
> cholesterolu.
> Trzeba zajrzec do Biochemii dla lekarzy medycyny, lub troche poczytac
> podobnych lubg innych zrodel , ktore czasami tlumacza bardziej
> obrazowo.
>
> 1. Cholesterol z pozywienia stanowi zaledwie ok. 5% cholesterolu,
> ktory jest wytwarzany przez nasz organizam ( nie tylko watrobe ).
> W zwiazku z tym, jesli nawet bedziemy jesc produkty BEZ jakiegokolwiek
> cholesterolu zmiana bedzie niemalze nieuchwytna. Stad wlasnie ci,
> ktorzy w obledny sposob stosuja drakonskie diety nie rozumiejac
> mechanizmow powstawania cholesterolu nie maja dobrych rezultatow.
> Rzeczywiscie, czesto u nich sie zdarza, ze cholesterol im sie podnosi.
> Dlaczego ?
>
> Dlatego, ze zupelnie nie zdajacc sobie sprawy najprawdopodobniej
> odzywiaja sie tak, ze zmuszaja watrobe do produkcji zwiekszonej ilosci
> cholesterolu.
>
> Jak widac , cholesterol, ktory spozywamy nie ma wplywu , malo tego
> istnieja juz coraz szerzej publikowane dowody, ze cholesterol zawarty
> w pozywieniu nie ma wplywu na powstawanie zawalow, itd ....
> Rezultaty badan naukowych sa np. na :
>
> http://home2.swipnet.se/~w-25775/
>
> Badan takich jest duzo wiecej.
>
> 2. Pod warunkiem, ze jedzac jaja nie spozywamy wiekszej ilosci
> weglowodanow nie ma obaway , ze powstanie nadmierna ilosc
> cholesterolu.
> Ja np. od trzech lat jem ok. 30 jajek tygodniowo i cholesterol mi
> spadl. To samo jest u czlonkow mojej rodziny, wielu, wielu
> znajomych itd ...
>
> 3. Mowienie tylko o poziomie cholestrolu nie ma najmniejszego sensu
> jesli nie bierze sie pod uwage poziomu trojglicerydow ( TG ). Przy
> niskim cholesterolu, statystycznie porownywalna grupa ludzi dostaje
> chorob serca lacznie z zawalami itd ... Dlaczeego ? Przeciez majac
> cholesterol na tzw. bezpicznym poziome nie powinno byc atakow serca,
> by-passow itp a sa ... i to w jakich ilosciach !
> Otoz okazuje sie, ze dosc dobrym wskaznikiem jest poziom
> trojglicerydow.
> To znaczy ( z grubsza ) : jesli poziom HDL jest dobry tzn. ponad 25%
> LDL a trojglicerydy sa bardzo niskie - nie ma problemu.
> Natomiast , kiedy poziom chol. jest niski, a TG wysokie to moze to
> wskazywac na POWAZNY problem rozwijania sie miazdzycy, co jak wiadomo
> konczy sie atakiem serca, by-passem itd...
>
> 4. W skrocie i bardziej obrazowo :
>
> LDL - "Zly" chol. : zasmieca nam organizm
> HDL - "Dobry" chol : to taka sprzataczka zlego.
>
> Wydajnosc "sprzataczki" ( tj. HDL ) jest ok. CZTERY razy wieksza niz
> "smieciucha" tj. LDL.
>
> Stad wlasnie te 25% o ktorym mowa powyzej. Oznacza to, ze
> przy dobrym stosunku HDL : LDL tzn. wiecej niz 25% "sprzataczaka"
> sprzata wiecej niz "smieciuch" zdazy nabrudzic. Miazdzyca nie
> powstaje.
> Malo tego, przy utrzymaniu tego stanu przez dluzszy czas istniejaca
> miazdzyca jest usuwana.
>
> Z tego tez widac, ze OGOLNY poziom cholesterolu, ktorym najczesciej
> sie ludzi straszy nie ma zadnego znaczenia i mowienie o nim jest
> bez sensu jesli nie rozwazy sie calosci zagadnienia, przynajmniej w
> bardzo podstawowy sposob jak powyzej.
>
> SMACZEGO JAJKA !!!
>
> Jerzy Zieba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2001-06-26 16:25:03
Temat: Re: CholesterolWitam
Użytkownik Joseph:
> W takim razie co nalezy robic czy jesc, aby utrzymac nalezyty poziom
> cholesterolu a nawet go obnizyc?
Dowiedzieć się na czym polega cytowanie.
[.............]
--
pozdr
Gregg
(w razie czego z adresu prosze wyciac cyferki )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2001-06-26 20:13:06
Temat: Re: CholesterolOn 26 Jun 2001 06:32:18 -0700, George Zieba <b...@o...com.au> wrote:
>Dla zainteresowanych cholesterolem kopia z "Jajka i cholesterol"
>
>> > jajo kurze ca?e (100g) 604 mg cholesterolu
>
>W zoltku jajka ( 100g ) jest ok. 1600 mg cholesterolu - no i co z
>tego ?
>
>> Skoro ju? o tym mowa: w jakim stopniu poziom cholesterolu we krwi zale?y od
>> ilo?ci spo?ywanego cholesterolu?
>
>W stopniu niestotnym.
>
No dobra, a co powiecie na takie wyniki:
CHOLESTEROL CAŁKOWITY 158 MG/DL
HDL 38
LDL 90
TRÓJGLICERYDY 120
Czy to są dobre wyniki i można sobie odpuscić zmartwienie? I czemu suma hdl i
ldl nie jest równa chol. całkowitemu? I jaka jest właściwie norma dla 50-latka?
Pytam, bo w okolicy każdy ma inne zdanie.
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2001-06-27 09:13:19
Temat: Re: CholesterolUżytkownik <k...@v...pl> napisał w wiadomości
news:4a87.00000001.3b38831b@newsgate.onet.pl...
[...]
> to także złogi lipidowe. Proces można cofnąć, ale niestety tylko na diecie
> optymalnej. Innego sposobu medycyna jeszcze nie wymyśliła i nie wymyśli.
Na pewno?
http://www.veganstreet.com/news/newsarchive.html#orn
ishinsurance
"Two years after beginning the Dr. Dean Ornish...alternative to expensive
surgeries."
"W dwa lata po rozpoczęciu Programu dla Odwrócenia Choroby Serca
Dr. Deana Ornisha, rezultaty są następujące: więcej niż 200 ludzi z
zaawansowaną chorobą wieńcową, uczestniczących w programie było
w stanie podjąć znów normalne życie wolne od bólu, dyskomfortu i strachu
przed chirurgicznymi zabiegami bypassu. U wszystkich spadła waga ciała,
poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, ponadto żaden z nich nie doznał
kolejnego ataku serca, czy zawału. Byli w stanie prowadzić ćwiczenia
fizyczne bez utraty tchu, czy doświadczania bólów klatki piersiowej. Jeden
z uczestników był nawet w stanie wspiąć się na górę Kilimandżaro,
najwyższą górę w Afryce, czyli podjął wyzwanie, które większość
rekonwalescentów chorób serca nie potrafi sobie nawet wyobrazić jako
możliwe.
O ile znakomite wyniki Dr. Ornisha z tą niskotłuszczową dietą wegetariańską
zostały dobrze udokumentowane i opublikowane, to prawdopodobnie
najbardziej interesującym aspektem tej historii jest fakt, że program ten
został zaoferowany członkom "Highmark Blue Cross Blue Shield", jako
alternatywa dla kosztownych zabiegów chirurgicznych."
[...]
"Towarzystwo ubezpieczeniowe szacuje, że nawet do 80% uczestników
programu Ornisha wymagałoby operacji chirurgicznych w ciągu następnych
pięciu lat, gdyby nie uczestniczyli w tym programie"
Pozdrawiam,
Gandalf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |