Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasta (niby) holenderskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasta (niby) holenderskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-11 18:08:07

Temat: Ciasta (niby) holenderskie
Od: "Danka" <d...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

Obiecalam wczoraj wklepac przepis na jakies holenderskie ciacho. No to
zacznijmy od tutejszego odpowiednika ciasta kruchego, tzw. zandtaartdeeg.
Skladniki:
250 g maki
50 g cukru
150 g masla lub margaryny
1 jajko
szczypta soli

Na nadzienie owocowe, np. agrestowe:
750 g agrestu
3/8 l bialego wina lub soku jablkowego
150 g cukru
2 lyzeczki maki maizena (chyba cos w stylu ziemniaczanej)
1 bialko

Wykonanie:
Wazne jest, aby wszystkie skladniki mialy temp. pokojowa.
Make, cukier, miekkie maslo, jajko i sol zagniesc na jednolita mase. Mozna
tez mikserem. Wstawic do lodowki na 30 min. Nastepnie 2/3 ciasta rozwalkowac
i wylozyc na tortownice (24 - 26 cm). Z reszty ciasta ulepic brzeg ok. 3 cm
wysoki i wykleic nim forme. Ciasto nakluc tu i tam widelcem (wtedy nie
potrzeba przykrywac go folia i sypac do niego fasoli) i piec ok 30 min. na
srodkowej polce piekarnika nagrzanego do 200 C. Po upieczeniu ostudzic.
Agrest oczyscic, umyc i wysuszyc. Zagotowac je z winem lub sokiem i 100g
cukru przez jakies 4 min. Rozprowadzic maizene z lyzka wody i dodac do
owocow mieszajac.Gotowac przez minute, ostudzic i wylozyc na ciasto. Bialko
ubic z reszta cukru na sztywno. Za pomoca rekawa cukierniczego wycisnac na
wierzch ciasta dekoracje, np. zrobic kratke. Wstawic pod grill na jakies 3
min, zeby bialko nabralo ladnego koloru.
No a potem to juz tylko palaszowac.

W Holandii robia na bazie tego ciasta kruchego tez rozne kwarktaarten, cos w
stylu sernikow.

Smacznego!
Pozdr.,
Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-11 18:34:10

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Danka <d...@z...nl> a écrit dans le message :
3beebeb2$0$4...@n...zeelandnet.nl...
> Obiecalam wczoraj wklepac przepis na jakies holenderskie ciacho. No to
> zacznijmy od tutejszego odpowiednika ciasta kruchego, tzw. zandtaartdeeg.
> Skladniki:
> 250 g maki
> 50 g cukru
> 150 g masla lub margaryny
> 1 jajko
> szczypta soli
>
> Na nadzienie owocowe, np. agrestowe:
> 750 g agrestu

ciach

A to wy agrest w tej Batavii macie ?!?

Ewcia
(zazdrosna zawistnie)

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-11 19:04:48

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Na nadzienie owocowe, np. agrestowe:
>> 750 g agrestu
>
>ciach
>
>A to wy agrest w tej Batavii macie ?!?
>
>Ewcia
>(zazdrosna zawistnie)

a Wy nie macie?
U nas rosnie w takichmiejscach , co to sie samemuzrywa rozne
rzeczy - truskawki, maliny, czarne porzeczkioraz agrest. poza tym
jest w malych pudeleczkach z supermarketach za ogromne
pieniadze..

sos agrestowy pasuje do sledzia (jako RYBY, a nie zagrychy w
occie, oleju czy czyms tam, smietna, psia jej mac, TAKIEGO
smazonego sledzia np w platkach owsianych to jadlam i bardzo mi
smakowal)

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-11 19:28:10

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:epitut0kq8si734eiibjbl5nki8rfniqc0@4ax.com...
> poza tym jest w malych pudeleczkach z supermarketach za ogromne
> pieniadze..

O o o dokladnie - "w malych pudeleczkach w supermarketach za ogromne
pieniadze". Nawet nie..... u specjalisty warzywniaka - i to tylko kilka dni
w roku.
Gnije to wtedy w sklepach bo nikt nie zna i nie kupuje. Skad ona to ma?,
pewnie tez madrala z PL przywozi...

*********
m-gosia ktora obladowana jak przekupka z Polski wraca
*********

>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-11 19:28:50

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message :
e...@4...com...
> >A to wy agrest w tej Batavii macie ?!?
> >
> >Ewcia
> >(zazdrosna zawistnie)
>
> a Wy nie macie?
> U nas rosnie w takichmiejscach , co to sie samemuzrywa rozne
> rzeczy - truskawki, maliny, czarne porzeczkioraz agrest. poza tym
> jest w malych pudeleczkach z supermarketach za ogromne
> pieniadze..
>
u nas tylko to ostanie, i rzadko (raz na 2 lata)....

Ewcia
--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-11 20:11:55

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: "Danka" <d...@z...nl> szukaj wiadomości tego autora

Ano czasami, jak sie ma fuksa, to sie znajdzie cos w jakims slepie.
Kazde owoce (chyba) sa dobre do takiego ciasta.
Pozdr.,
Danka

"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> schreef in bericht
news:9smfov$19b$1@hadron.noos.net...
> A to wy agrest w tej Batavii macie ?!?
>
> Ewcia
> (zazdrosna zawistnie)
>
> --
> Niesz !
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 08:44:56

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Danka napisał(a) w wiadomości: <3beebeb2$0$4922@news2.zeelandnet.nl>...

>2 lyzeczki maki maizena (chyba cos w stylu ziemniaczanej)


Zasugeruje niesmialo, ze cos mi ta maizena podjezdza kukurydza raczej niz
ziemniakami.

Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)

http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 08:46:08

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Agrestu uczylam znajomych z Kraju Baskow w tym roku. Nie mieli pojecia, ze
cos takiego w ogole istnieje. Pokatnie wywiezli z Polski sadzonke...


Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)

http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 09:23:16

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> >2 lyzeczki maki maizena (chyba cos w stylu ziemniaczanej)
>
> Zasugeruje niesmialo, ze cos mi ta maizena podjezdza kukurydza raczej niz
> ziemniakami.

mnie też. Skrobia kukurydziana, o ile mnie wyczucie językowe nie myli.
To może złudzenie techniczno-optyczne, ale chyba się mniej kluszczy od
kartoflanki.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 09:57:19

Temat: Re: Ciasta (niby) holenderskie
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

.
>
>>2 lyzeczki maki maizena (chyba cos w stylu ziemniaczanej)
>
>
>Zasugeruje niesmialo, ze cos mi ta maizena podjezdza kukurydza raczej niz
>ziemniakami.
>
>Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)
>
>http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos
>
>
no bo to na pewno cornflour u nas tez uzywane a la kartoflana
K
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

to juz jutro...
Ciasto czekoladowe
wigilijna pomoc
rolled oats
Mam juz 40

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »