Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasta z herbatników

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasta z herbatników

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-26 15:30:50

Temat: Ciasta z herbatników
Od: "Midnight Wind" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
W środę muszę wyprawić mężowi imieniny. Razem będzie 12 osob. Właśnie myślę
jakie menu ustalić. Już wymyśliłam, że kupie lody i zrobię sałatkę owocową.
Znalazłam różne przepisy w archiwum grupy na sałatkę. Pomyślałam, że
mogłabym także zrobić jakieś ciasto z herbatników. Czy mógłby ktoś polecić
smaczny przepis na takie ciasto?
Znalazłam w archiwum przepis na chatkę Pucharka. Ale może ktoś mógłby
polecić coś innego w tym stylu?
Z góry dziękuję..
Pozdrawiam Hania
http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-27 11:24:39

Temat: RE: Ciasta z herbatników
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

Witam!
> W środę muszę wyprawić mężowi imieniny.
Pomyślałam, że
> mogłabym także zrobić jakieś ciasto z herbatników. Czy mógłby
> ktoś polecić
> smaczny przepis na takie ciasto?

> Pozdrawiam Hania

>

Witam!
Podaję przepis na przekładańca i blok oba rewelacyjne bardzo kaloryczne i
bardzo smaczne!

Przekładaniec:

Składniki:
Puszka mleka skondensowanego słodzonego!
Paczka kremu karpatka na kostkę masła i pół litra mleka (najlepiej
Delecty-gotowany)
400 ml śmietany 30% (płynnej)
2 śmietanfixy (DR Oetker)
kostka masła
0.5 l mleka
7-8 paczek herbatników (najlepiej z Jutrzenki 100g)
cukier puder do smaku
czekolada gorzka

Mleko w puszce gotujemy 3-4 godzin aby uzyskać karmel im ciemniejszy tym
lepszy. Puszka z mlekiem musi byc cały czas zanużona w wodzie i gotować
trzeba to na małym gazie, wodę można w trakcie gotowania dolewać. Po
ugotowaniu czekamy troszkę aby przestygło i otwieramy. Smarujemy karmelem
ułożone w blasze albo na tacy herbatniki i dociskamy je do siebie.
Praktycznie całą zawartość puszki zużywamy na tą warstwę. Przykrywamy to
wszystko kolejną partią herbatników i zabieramy się za przygotowanie kremu
karpatka (zazwyczaj w/g przepisu na opakowaniu, chociaż ja daję mniej mleka
i tylko kostkę masła). Całą ilością kremu smarujemy po herbatnikach i
przykrywamy kolejną warstwą. Ubijamy śmietanę potem dodajemy do niej
śmietanfix i cukru pudru do smaku albo i nie dodajemy wcale, i ubijamy na
sztywno. Smarujemy jako warstwą wierzchnią i posypujemy startą czekoladą
najlepiej gorzką. I tu jest problem bo to ciacho powinno postać ze dwa dni
koniecznie w lodówce!!
aby przeszły herbatniki tymi masami ale się fizycznie nie da bo każdy chce
spróbować i jemy np. po paru godzinach. Tak sobie wymyśliłam że w wersji dla
dorosłych można by te herbatniki odrobinę nasączyć kawą z jakimś dobrym
alkoholem, żeby szybciej zmiękło ale tylko odrobinę. Ja zrobiłam to ciasto w
sobotę i na dzisiaj (poniedziałek) jest idealne. Uprzedzam lojalnie, że jest
bardzo ale to bardzo kaloryczne. A w gębie jest niebo.

BLOK

50 dkg mleka w proszku ale nie instant
250 g kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
6 łyżek kawy inki ( w zastępstwie dobra jest naturalna kawa rozpuszczalna
ale trochę mniej 4)
3 paczki herbatników takich twardych (Jutrzenka 100 gram)

W misce mieszamy mleko w proszku z kakao i inką dokładnie do tego łamiemy
herbatniki (tak na cztery). W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i
mlekiem aż do zagotowania i zalewamy gorącą masą suchą masę. Dokładnie
wymieszać i przełożyć do uprzednio przygotowanej formy (jak do keksu) i
zostawić do ostygnięcia później wstawić do lodówki.

Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

małosolne - jak zużyć
dżem - truskawki - pomocy!
co zrobić z żeberkami z konia???
Łosoś - jak podać jak przyżadzić i inne wątpliwości.
Nie wiem co mnie podkusiło... :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »