Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsga
te.pl
From: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: RE: Ciasta z herbatników
Date: 27 Jun 2005 13:24:39 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 74
Message-ID: <000001c57b0a$fc0c96a0$0100a8c0@mshome.net>
References: <d9mhn6$g3i$1@opal.futuro.pl>
Reply-To: <j...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1119871479 9031 213.180.130.18 (27 Jun 2005 11:24:39
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jun 2005 11:24:39 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook CWS, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from mm (62-29-146-16.ols.vectranet.pl [62.29.146.16]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j5RBO8Nj017141 for
<p...@n...pl>; Mon, 27 Jun 2005 13:24:10 +0200
X-Received: from mm (62-29-146-16.ols.vectranet.pl [62.29.146.16]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j5RBO8Nj017141 for
<p...@n...pl>; Mon, 27 Jun 2005 13:24:10 +0200
X-Received: from mm (62-29-146-16.ols.vectranet.pl [62.29.146.16]) (authenticated
bits=0) by thor.wm.pl (8.13.4/8.13.4) with ESMTP id j5RBO8Nj017141 for
<p...@n...pl>; Mon, 27 Jun 2005 13:24:10 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242392
Ukryj nagłówki
Witam!
> W środę muszę wyprawić mężowi imieniny.
Pomyślałam, że
> mogłabym także zrobić jakieś ciasto z herbatników. Czy mógłby
> ktoś polecić
> smaczny przepis na takie ciasto?
> Pozdrawiam Hania
>
Witam!
Podaję przepis na przekładańca i blok oba rewelacyjne bardzo kaloryczne i
bardzo smaczne!
Przekładaniec:
Składniki:
Puszka mleka skondensowanego słodzonego!
Paczka kremu karpatka na kostkę masła i pół litra mleka (najlepiej
Delecty-gotowany)
400 ml śmietany 30% (płynnej)
2 śmietanfixy (DR Oetker)
kostka masła
0.5 l mleka
7-8 paczek herbatników (najlepiej z Jutrzenki 100g)
cukier puder do smaku
czekolada gorzka
Mleko w puszce gotujemy 3-4 godzin aby uzyskać karmel im ciemniejszy tym
lepszy. Puszka z mlekiem musi byc cały czas zanużona w wodzie i gotować
trzeba to na małym gazie, wodę można w trakcie gotowania dolewać. Po
ugotowaniu czekamy troszkę aby przestygło i otwieramy. Smarujemy karmelem
ułożone w blasze albo na tacy herbatniki i dociskamy je do siebie.
Praktycznie całą zawartość puszki zużywamy na tą warstwę. Przykrywamy to
wszystko kolejną partią herbatników i zabieramy się za przygotowanie kremu
karpatka (zazwyczaj w/g przepisu na opakowaniu, chociaż ja daję mniej mleka
i tylko kostkę masła). Całą ilością kremu smarujemy po herbatnikach i
przykrywamy kolejną warstwą. Ubijamy śmietanę potem dodajemy do niej
śmietanfix i cukru pudru do smaku albo i nie dodajemy wcale, i ubijamy na
sztywno. Smarujemy jako warstwą wierzchnią i posypujemy startą czekoladą
najlepiej gorzką. I tu jest problem bo to ciacho powinno postać ze dwa dni
koniecznie w lodówce!!
aby przeszły herbatniki tymi masami ale się fizycznie nie da bo każdy chce
spróbować i jemy np. po paru godzinach. Tak sobie wymyśliłam że w wersji dla
dorosłych można by te herbatniki odrobinę nasączyć kawą z jakimś dobrym
alkoholem, żeby szybciej zmiękło ale tylko odrobinę. Ja zrobiłam to ciasto w
sobotę i na dzisiaj (poniedziałek) jest idealne. Uprzedzam lojalnie, że jest
bardzo ale to bardzo kaloryczne. A w gębie jest niebo.
BLOK
50 dkg mleka w proszku ale nie instant
250 g kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
6 łyżek kawy inki ( w zastępstwie dobra jest naturalna kawa rozpuszczalna
ale trochę mniej 4)
3 paczki herbatników takich twardych (Jutrzenka 100 gram)
W misce mieszamy mleko w proszku z kakao i inką dokładnie do tego łamiemy
herbatniki (tak na cztery). W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i
mlekiem aż do zagotowania i zalewamy gorącą masą suchą masę. Dokładnie
wymieszać i przełożyć do uprzednio przygotowanej formy (jak do keksu) i
zostawić do ostygnięcia później wstawić do lodówki.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|