« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-12 19:20:46
Temat: Ciasteczka miodowe 'Turban sędziego' Ciasteczka miodowe 'Turban sędziego'
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
- 2 litry oleju z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
- 50 dag miodu
- 20 dag stopionego masła
Sposób przyrządzania:
Mąkę i sól przesiej do miski. Powoli wlewaj wodę, ciągle
mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
Rozgrzej olej w rondlu lub frytownicy, a z ciasta ulep 15-20 małych kulek. Z
każdej kulki utocz długi wałek. Potem rozwałkuj wałeczki na paski o
szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwijaj na palcu, formując go tak, aby
przypominał turban. Smaż na złoty kolor w gorącym oleju. Gdy ciastka będą
złociste, wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na
papierowym ręczniku. W drugim rondlu rozgrzej miód. Gotowe turbany ułóż na
półmisku i polej miodem oraz masłem.
Czy ktoś już je próbował.Przepis znalazłem gdzieś w sieci.
Brzmi smakowicie.
begin 666 px.gif
K1TE&.#EA`0`!`( ``````````"'Y! $`````+ `````!``$```("1 $`.P``
`
end
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-12 20:04:00
Temat: Re: Ciasteczka miodowe 'Turban sędziego'Maciek wrote:
> Ciasteczka miodowe 'Turban sędziego'
>
>
>
> Składniki:
> - 50 dag mąki
> - 1/4 łyżeczki soli
> - 2 szklanki wody
> - 2 litry oleju z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
> - 50 dag miodu
> - 20 dag stopionego masła
>
> Sposób przyrządzania:
> Mąkę i sól przesiej do miski. Powoli wlewaj wodę, ciągle
>mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
>Rozgrzej olej w rondlu lub frytownicy, a z ciasta ulep 15-20 małych kulek. Z
>każdej kulki utocz długi wałek. Potem rozwałkuj wałeczki na paski o
>szerokości 2-3 cm. Każdy pasek zwijaj na palcu, formując go tak, aby
>przypominał turban. Smaż na złoty kolor w gorącym oleju. Gdy ciastka będą
>złociste, wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na
>papierowym ręczniku. W drugim rondlu rozgrzej miód. Gotowe turbany ułóż na
>półmisku i polej miodem oraz masłem.
>
> Czy ktoś już je próbował.Przepis znalazłem gdzieś w sieci.
> Brzmi smakowicie.
>
>
>
>
Ja mam tylko jedno pytanie: gdzie sedzia ma turban ???? ;)
A tak naprawde, to ciasto podobne do ciasta na churros, hiszpanski
przysmak sprzedawany na kazdej plazy, tam podaje sie je na goraco,
posypane cukrem albo z czekolada. Bardzo smaczne.
Jesli chodzi o Twoj przepis to zastanawia mnie to polewanie maslem -
wydaje misie, ze ciastka smazone w glebokim tluszczu sa juz
wystarczajaco tluste ?
Kot, co nawet sobie maszynke do robienia churros kupil, ale nie robi, bo
usiluje dbac o linie swoja (tragiczna) i menrza - milosnika przysmaku (z
linia znacznie lepsza)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-12 20:14:12
Temat: Re: Ciasteczka miodowe 'Turban sędziego'
> Jesli chodzi o Twoj przepis to zastanawia mnie to polewanie maslem -
> wydaje misie, ze ciastka smazone w glebokim tluszczu sa juz wystarczajaco
> tluste ?
>
> Kot, co nawet sobie maszynke do robienia churros kupil, ale nie robi, bo
> usiluje dbac o linie swoja (tragiczna) i menrza - milosnika przysmaku (z
> linia znacznie lepsza)
No właśnie. Dlaczego oni mają linie znacznie lepszą
Anet niby mająca linię
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-13 06:44:25
Temat: Re: Ciasteczka miodowe 'Turban sędziego'Anet wrote:
>>Jesli chodzi o Twoj przepis to zastanawia mnie to polewanie maslem -
>>wydaje misie, ze ciastka smazone w glebokim tluszczu sa juz wystarczajaco
>>tluste ?
>>
>>Kot, co nawet sobie maszynke do robienia churros kupil, ale nie robi, bo
>>usiluje dbac o linie swoja (tragiczna) i menrza - milosnika przysmaku (z
>>linia znacznie lepsza)
>>
>>
>
>No właśnie. Dlaczego oni mają linie znacznie lepszą
>
>
>
Bo nie rodza dzieci ??? Albo z innych, nie znanych mi powodow.
Kot na notorycznej diecie cud
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |