Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciastka maślane z jabłkiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciastka maślane z jabłkiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-17 14:15:43

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: Agnieszka <a...@b...org.nospam> szukaj wiadomości tego autora

Kto: A.L.
Kiedy: 2005-02-17
Co:

> Te poduszeczki czy kopertki kojarzą mi się raczej z ciastem francuskim.

Albo z drożdżowym - takie już robiłam i były pyszne. Tylko, że nie tego
szukamy tym razem :-)

> A bułki maślane - może pokombinuj z przepisem na jagodzianki?
> http://tinyurl.com/5epa7

To są drożdżowe bardziej... A tu smak jest na maślane ;-)

--
Agnieszka + Marcin + Tula Namonitorna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-17 14:45:24

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka wrote:
> Kto: Maria
> Kiedy: 2005-02-17
> Co:
>
>
>>Wprawdzie nie jest to ciasto maslane jako takie, ale pyszne jest takie
>>ciasto:
>>zagniatasz po rownej czesci masla, maki i sera bialego
>
>
> No i w tym momencie mogę już podziekować za przepis, gdyż i tak go nie
> wykorzystam :-( W tej dziczy, w której przyszło mi żyć (Finlandia) nie
> znają niestety białego sera :-(((

Zawsze mozna zrobic bialy ser samemu ;)

Kot, tez z dziczy

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-17 15:34:02

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: Agnieszka <a...@b...org.nospam> szukaj wiadomości tego autora

Kto: Kot
Kiedy: 2005-02-17
Co:

> Zawsze mozna zrobic bialy ser samemu ;)

Jak? Z tego mleka w kartonach? Przecież ono kiśnie i śmierdzi tylko...
--
Agnieszka + Marcin + Tula

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-17 15:48:06

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka wrote:
> Kto: Kot
> Kiedy: 2005-02-17
> Co:
>
>
>>Zawsze mozna zrobic bialy ser samemu ;)
>
>
> Jak? Z tego mleka w kartonach? Przecież ono kiśnie i śmierdzi tylko...

Metoda Ewci Niesz, ktora do konca zycia bede wychwalac w piesniach i
legendach: poprzez dodanie kwasnej smietany. Oto cytata:

"Wersja lux :

Sklad :
2 litry mleka : pelnego, pasteryzowanego (w zadnym wypadku UHT)
1 duza lyzka gestej smietany

1 Mleko lekko podgrzac (palec wlozyc : letnie)
2 Rozbeltac smietane w mleku
3 Nakryc
5 Czekac (w Rzymie : min. 24 godz. ; w Anglii : min. 48 godz., moze sie
myle? Mleko ma sie zsiasc).
Mleko sie zsiadlo. Albo chce miec twarog lagodny (przechodze do etapu 5)
albo porzadnie kwasny (czekam dodatkowych 12 godzin, w zimie 24 godziny i
tez do etapu 5)
6 Zsiadle mleko podgrzewam de 40°C (palec nie parzy, ale prawie...)
7. Ochladzam, ale nie w lodowce (bo ser wyszedlby za tlusty)
8 Odcedzam ne czystej serwetce a potem porzadnie odciskam :

et puis voila ! here you are !"

I kilka uwag ode mnie: trzeba uzyc smietany, ktora nie ma zadnych innych
dodatkow oprocz bakterii kwasu mlekowego, takie sa smietany bardziej
tluste. Oraz - ja tam wole bardziej tlusty twarog, wiec ochladzam bardzo
porzadnie ;) I jeszcze jedno: ostatnio jadlam jajo sadzone, mlode
kartoszki z koperkiem i kwasne mleko ;)



--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-17 16:05:59

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: Agnieszka <a...@b...org.nospam> szukaj wiadomości tego autora

Kto: Kot
Kiedy: 2005-02-17
Co:

> Metoda Ewci Niesz, ktora do konca zycia bede wychwalac w piesniach i
> legendach: poprzez dodanie kwasnej smietany. Oto cytata:

Jeżeli to działa... Jeżeli to naprawdę działa... to byłoby to zbawienie dla
mnie - seropochłaniacza! Teraz musze tylko znaleźć śmietanę bez dodatków i
mleko bez trzech magicznych liter i do roboty!
A wtedy to już tylko serniki, serniczki, serki na 1000 sposobów, twarożki,
naleśniki z serem, makaron z serem... mniam!

--
Agnieszka + Marcin + Tula Serolubna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 09:35:40

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agnieszka" <a...@b...org.nospam> napisał w
wiadomości news:slrnd18mog.ggp.agnieszka@ogg.invalid...
.

> Według marzeń mojego TŻ powinny to być jakby bułki maślane z jabłkiem
> w
> środku lub takie poduszeczki, kopertki jakby... W każdym bądź razie
> jabłko
> w kawałku w środku, w podobnej formie jak jabłko w cieście (takie
> lekko
> rozciapciane i ciepłe, ale jednak ciągle jako tako wyglądające)
> tylko, że
> w cieście maślanym...
> A wszystko przez te głupie, fińskie reklamy...
>
To zrób ciastka Kruszyzny z nadzieniem z jabłek (takim jak do
szarlotki), jak dasz do ciasta masło to będą maślane, he, he
A tak na poważnie, to robiłam ostatnio te ciastka właśnie z takim
nadzieniem i mi smakują bardziej niż z powidłami.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 16:12:39

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnieszka" <a...@b...org.nospam> napisał w wiadomości
news:slrnd199g0.68g.agnieszka@ogg.invalid...

> Dziekuje, ale własnie ten biały ser... Jak już wspominałam nie ma tu
> czegoś takiego.

> Tu raczej jednak łatwiej o margaryne... :-) Ale brzmi wspaniale :-)

> Nie widziałam tu jeszcze ciasta francuskiego mrożonego...

Rany boga! Skąd Ty piszesz i jak masz zamiar zrobic ciaska maślane bez
masła?! 8-)

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 22:59:44

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: Agnieszka <a...@b...org.nospam> szukaj wiadomości tego autora

Kto: Sowa
Kiedy: 2005-02-18
Co:

> Rany boga! Skąd Ty piszesz i jak masz zamiar zrobic ciaska maślane bez
> masła?! 8-)

Piszę z Finlandii, kraju bogatego w żywność supermarketową dość mocno
przetworzoną, lecz tańszą. Z kraju, gdzie ceny normalnej żywności nie mieszczą
się w możliwościach finansowych studentów z Polski.

--
Agnieszka + Marcin + Tula Szafowa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 23:01:57

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: Agnieszka <a...@b...org.nospam> szukaj wiadomości tego autora

Kto: @nn
Kiedy: 2005-02-18
Co:

> To zrób ciastka Kruszyzny z nadzieniem z jabłek (takim jak do
> szarlotki), jak dasz do ciasta masło to będą maślane, he, he
> A tak na poważnie, to robiłam ostatnio te ciastka właśnie z takim
> nadzieniem i mi smakują bardziej niż z powidłami.

Dziękuje za pomysł! Zrobiłam dziś ciasteczka a'la babeczki ze sporą ilością
margaryny, napakowałam jabłek i udawałam, że są to babeczki maślane. W sumie
wyszły super babeczki z kruchego ciasta maślanego z jabłkiem :-)
Dziękuję wszystkim za pomoc!

--
Agnieszka + Marcin + Tula Szafowa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-20 15:23:37

Temat: Re: Ciastka maślane z jabłkiem
Od: Maria <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka wrote:

>>Pamietam, ze w ktoryms numerze "Mojego Gotowania" byly jablka po
>>cesarsku, (...)
>
> A tym przepisem byłabym zainteresowana, bo może akurat da się
> wykorzystać...
>
Przepraszam, ze dopiero teraz, strasznie zagoniona bylam.
Wklejam przepis, mam nadzieje, ze sie przyda:

Jabłka po cesarsku

10 jabłek
3 łyżki dżemu lub konfitur
1/3 szklanki cukru
30 dag masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany
1/2 kg mąki
3 łyżki cukru pudru
1 dag drożdży
jajko

Jabłka cienko obrać ze skórki, od strony ogonka wydrążyć gniazda
nasienne. Włożyć do rondla, zalać wodą, wsypać cukier.
Krótko obgotować, około 2 minut.
Jeszcze twardawe wyjąć, odwrócić wyżłobieniem w dół i wystudzić.
2 - 3 łyżki mąki odłożyć do podsypywania, resztę przesiać na stolnicę.
Dodać pokruszone drożdże, śmietanę, łyżkę cukru pudru, żółtka oraz
tłuszcz. Posiekać. Gdy składniki zaczną się kleić, zagnieść ciasto,
posypując mąką. Kilka razy je rozwałkować, zwijając brzegi do środka
(jak przy cieście francuskim). Rozwałkowany placek pokroić w kwadraty.
Na każdy położyć jabłko. Do środka włożyć po łyżeczce dżemu.
Rogi ciasta zlepić nad wydrążonym otworem jabłka. Jajko rozmącić,
posmarować wierzch ciasta. Z pozostałych skrawków ciasta wyciąć ozdoby,
przylepić je na górze. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 200^(o)C.

Pozdrawiam, Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SOS bialy z La Degrasso ????
biszkopt
Zupa z owoców morza?
chili con carne
Re: szukam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »