Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto czekoladowe z wrzatkiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto czekoladowe z wrzatkiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-16 14:52:43

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: "almadka" <a...@a...przed.maupa.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dlftv8$j1v$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Nie wyszło tzn. miało wyrosnąć z górka a mi ta górka padła i ciasto jest
> dziwnie gorzki, co zrobiłam nie tak, bo tak mniej więcej do połowy
> pieczenia wyglądało super. A takiego miałam smaka na to ciasto.
>
Zrobilam to ciasto w formie z kominkiem i wyszlo super. Jednak musze
zaznaczyc, ze
zrobilam blad probujac kawalek zaraz po upieczeniu. Wydalo mi sie nijakie,
gorzkie i
za mokre. Na drugi dzien za to nabralo wyrazu:) i bylo super:).

Jednak ciasto mi nie opadlo - jak wyroslo, tak zostalo. Tylko smak na
poczatku mnie zalamal...

almadka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-16 18:31:08

Temat: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: "Anet" <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie wyszło tzn. miało wyrosnąć z górka a mi ta górka padła i ciasto jest
dziwnie gorzki, co zrobiłam nie tak, bo tak mniej więcej do połowy pieczenia
wyglądało super. A takiego miałam smaka na to ciasto.

Anet niestety bez deseru dzisiaj


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-16 19:24:17

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Anet napisał(a):
> Nie wyszło tzn. miało wyrosnąć z górka a mi ta górka padła i ciasto jest
> dziwnie gorzki, co zrobiłam nie tak, bo tak mniej więcej do połowy pieczenia
> wyglądało super. A takiego miałam smaka na to ciasto.
>
> Anet niestety bez deseru dzisiaj
>
>

Może za krótko piekłaś? W przepisie jest 80 minut i tyle trzeba. Mi
pięknie wyrosło.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-16 19:30:35

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: "Anet" <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


>>
>
> Może za krótko piekłaś? W przepisie jest 80 minut i tyle trzeba. Mi
> pięknie wyrosło.
>
> Ewa

I tyle piekłam, może nawet trochę dłużej, mi tez pięknie wyrosło a potem
padło tzn. padł środek. Zastanawiam się czy przyczyną "upadku" i gorzkości
może być zbyt duża ilość sody, dodawało ją moje 6-letnie dziecko
(powiedziałam jej otwórz całą paczkę i ona całą dała choć nadmiar starałam
się usunąć ale nie wiem z jakim skutkiem). Na pewno spróbuje znowu bo mimo
jego wad (moich błędów) wygląda super.


Anet i gorzkie ciasto


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-16 21:00:43

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Anet napisał(a):

> (powiedziałam jej otwórz całą paczkę i ona całą dała choć nadmiar starałam
> się usunąć ale nie wiem z jakim skutkiem). Na pewno spróbuje znowu bo mimo
> jego wad (moich błędów) wygląda super.

Niewykluczone, że to jest przyczyna, a nawet na pewno. W paczce jest
pewnie z 5 łyżeczek. Nie wiem, czy tak zachowuje się ciasto po
przedawkowaniu sody, że rośnie a potem opada, ale gorycz to musi
przynosić niemałą.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-17 15:02:48

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

almadka napisał(a):

> za mokre. Na drugi dzien za to nabralo wyrazu:) i bylo super:).

A jeszcze jak się je poleje polewą czekoladową i posypie migdałami, to
już w ogóle niebo w gębie. Tylko wtedy trzeba jeszcze dłużej czekać,
żeby je spróbować ;-).

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-17 15:24:00

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: "Anet" <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dli62i$16v$2@proxy.provider.pl...
> almadka napisał(a):
>
>> za mokre. Na drugi dzien za to nabralo wyrazu:) i bylo super:).
>
> A jeszcze jak się je poleje polewą czekoladową i posypie migdałami, to już
> w ogóle niebo w gębie. Tylko wtedy trzeba jeszcze dłużej czekać, żeby je
> spróbować ;-).
>
> Ewa

Moje na drugi dzień trochę mniej gorzkie ale gorzkie nadal i z wielkim
dołem pośrodku.
Ale tak kusicie dziewczyny, że robię po raz drugi,

Anet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-17 16:59:30

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

Anet wrote:

> Moje na drugi dzień trochę mniej gorzkie ale gorzkie nadal i z wielkim
> dołem pośrodku.
> Ale tak kusicie dziewczyny, że robię po raz drugi,
>
> Anet
>
>

Zrob z odpowiednia iloscia proszku i sody, a nie bedzie ani gorzkie, ani
nie bedzie dziury. Mozesz rowniez dodac olejku pomaranczowego do ciasta
- tez ciekawy smak. Ja lubie polaczenie pomaranczy z czekolada.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-24 13:32:13

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: krycha <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
> Anet wrote:
>> Moje na drugi dzień trochę mniej gorzkie ale gorzkie nadal i z
>> wielkim dołem pośrodku.
>> Ale tak kusicie dziewczyny, że robię po raz drugi,
>>
>> Anet
>>
> Zrob z odpowiednia iloscia proszku i sody, a nie bedzie ani gorzkie, ani
> nie bedzie dziury. Mozesz rowniez dodac olejku pomaranczowego do ciasta
> - tez ciekawy smak. Ja lubie polaczenie pomaranczy z czekolada.
> MB

Witajcie :-)
też połakomiłam się na czekoladowe ciasto.
Zrobiłam wg. przepisu, wlałam do plachy prostokatnej małej
i do nagrzanego piekarnika (z termoobiegiem) 180 st.C.
Po sześciesięciu minutach ciasto było z wierzchu upieczone,
po bokach cieniało, a patyczek włożony do ciasta był suchy.
Pomyślałam, że ma dość pieczenia skoro patyczek jest suchy,
a na wierzchu (szczególnie po brzegach) podpieczony.
Po ostygnieciu widać było, że ciasto opadło.
Zakalec, szczególnie w środkowej części.
Smak dobry ale wygląd nie bardzo.
Czy powinnam piec z niższej temperaturze, aby
wytrzymało ciasto w piekarniku 80 minut i nie spaliło się?
Czy jednak suchość patyczka nie jest wystarczającą informacją
o dobrze upieczonym cieście?

pozdrawiam Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-11-29 09:18:48

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

krycha napisał(a):

> i do nagrzanego piekarnika (z termoobiegiem) 180 st.C.

Radziłabym bez termoobiegu, bo z wierzchu się za bardzo spiecze.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Żurek ??
Prosba o pomoc:)
Zapiekanka z feta?
co dzis gotujecie?
thermomix kupie tanio

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »