Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-02-03 12:24:47

Temat: Podaję przepis dla zainteresowanych
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej:

*Placek drożdżowy ucierany*
*zaczyn:* 8dag drożdży, 1 łyżka cukru, 1 szklanka mleka
*ciasto:* 2 żółtka, 2 całe jaja, 1 i 1/4 szklanki cukru, cukier
waniliowy lub aromat do ciast, 3 szklanki mąki, sól, zaczyn, 25dag masła
lub margaryny, 4 łyzki rodzynek, 2 łyżki smażonej skóki pomarańczowej.

*Zrobic zaczyn:* drożdże rozetrzeć z cukrem, a gdy się rozpuszczą,
wymieszać z letnim mlekiem. *Przyrządzić ciasto:* żółtka i jaja utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym, do utratych dodać przesianą mąkę (ja nie
przesiewałam) i szczyptę soli, wlać zaczyn i wszystko dokładnie utrzeć
(10 minut). Na końcu wlać stopiony letni tłuszcz, ucierać jeszcze 10
minut, dodać bakalie i wymieszać. Płaską formę wysmarować masłem i
posypać mąką, wylac na nią ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na około 5 godzin. Wstawić do letniego piekarnika (około
100st.), a po 15 minutach podwyższyć temperaturę do 180 st. i piec około
50 minut (ja piekłam tylko pół godziny). Polukrować lub posypać cukrem
pudrem. Można je też zrobić z kruszonką.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-02-05 11:55:26

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: "Mira" <m...@i...dot.pl> szukaj wiadomości tego autora

tttttttttt


Użytkownik "Fiora" <f...@c...com.pl> napisał w wiadomości
news:drojgg$9as$1@nemesis.news.tpi.pl...
> No ale przepis poproszę !!!
>
> Uwielbiam drozdzówki !!!
> Przejrzalam kuchnie polska i nic takiego nie widze, co by wyrastalo 5
godz.
> A jesli chodzi o kierunek ucierania, to ongis jeden chemik mi mowil,
> ze podczas ucierania tworza sie w ciescie
> "ciekle krysztaly" co nauka nie tak dawno odkryla (samo
> zjawisko, a ciasto to przy okazji) i zmiana kierunku niszczy te twory.
Moze
> cos w tym jest.....
> Pozdrawiam
> Fiora
>
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:drn5m7$isi$1@proxy.provider.pl...
> > W przepisie napisano, że ucierane ciasto drożdżowe powinno wyrastać 5
> > godzin. Czy rzeczywiście tak długo? Macie doświadczenia z takim ciastem?
> > Na pewno! :-)
> >
> > Pozdrawiam
> > Ewa
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pasta porady
gotujące kobiety
chłyt martetindody
Brązowe pieczarki
wino, siarczyny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »