| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-31 08:04:33
Temat: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanieW przepisie napisano, że ucierane ciasto drożdżowe powinno wyrastać 5
godzin. Czy rzeczywiście tak długo? Macie doświadczenia z takim ciastem?
Na pewno! :-)
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-31 08:21:36
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:drn5m7$isi$1@proxy.provider.pl...
> W przepisie napisano, że ucierane ciasto drożdżowe powinno wyrastać 5
> godzin. Czy rzeczywiście tak długo? Macie doświadczenia z takim ciastem?
> Na pewno! :-)
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Przede wszystkim nie wolno zmieniac kierunku ucierania...
kobieta ucierajaca nie może mieć.....no tej......
nie wolno trzaskać dzrwiami w czasie rośnięcia
i unikać przeciągów....
M;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-31 08:41:07
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanieMarek W. napisał(a):
> Przede wszystkim nie wolno zmieniac kierunku ucierania...
>
> kobieta ucierajaca nie może mieć.....no tej......
>
> nie wolno trzaskać dzrwiami w czasie rośnięcia
>
> i unikać przeciągów....
Przede wszystkim proszę bez żartów ;-). Informacja o pięciogodzinnym
wyrastaniu ciasta zawarta jest w przepisach Kuchni Polskiej, więc nie
podejrzewam tu czarnej magii :-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-31 08:56:38
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:drn7qp$kdm$1@proxy.provider.pl...
> Marek W. napisał(a):
>
> > Przede wszystkim nie wolno zmieniac kierunku ucierania...
> >
> > kobieta ucierajaca nie może mieć.....no tej......
> >
> > nie wolno trzaskać dzrwiami w czasie rośnięcia
> >
> > i unikać przeciągów....
>
> Przede wszystkim proszę bez żartów ;-). Informacja o pięciogodzinnym
> wyrastaniu ciasta zawarta jest w przepisach Kuchni Polskiej, więc nie
> podejrzewam tu czarnej magii :-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
I nie wolno sie złoscić...bo drożdze nie chcoa racować..;)
M;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-31 09:06:15
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanieUżytkownik Marek W. napisał:
> I nie wolno sie złoscić...bo drożdze nie chcoa racować..;)
Gdzie zgoda panuje, tam drożdże racują? ;)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-31 09:11:58
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:drn9a9$mss$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Marek W. napisał:
>
> > I nie wolno sie złoscić...bo drożdze nie chcoa racować..;)
>
> Gdzie zgoda panuje, tam drożdże racują? ;)
> --
> pa, BBjk
Jasne....widziałaś kiedy złego piekarza??
M;))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-31 09:13:26
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanieUżytkownik Marek W. napisał:
> Jasne....widziałaś kiedy złego piekarza??
Najwyżej podra(j)cowanego :)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-31 09:20:27
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:drn9nm$mss$2@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Marek W. napisał:
>
> > Jasne....widziałaś kiedy złego piekarza??
>
> Najwyżej podra(j)cowanego :)
> --
> pa, BBjk
Aaaa to jush zuuuuupełnie isza inszośc ;))))
M;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-31 09:34:18
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytaniemedea napisał(a):
> Marek W. napisał(a):
>
>> Przede wszystkim nie wolno zmieniac kierunku ucierania...
>>
>> kobieta ucierajaca nie może mieć.....no tej......
>>
>> nie wolno trzaskać dzrwiami w czasie rośnięcia
>>
>> i unikać przeciągów....
>
>
> Przede wszystkim proszę bez żartów ;-). Informacja o pięciogodzinnym
> wyrastaniu ciasta zawarta jest w przepisach Kuchni Polskiej, więc nie
> podejrzewam tu czarnej magii :-).
>
To wcale nie są takie czary mary.
Przy ucieraniu zmiana kierunku niszczy jakieśtam molekuły (chyba
skrobiowe) i dlatego ciasto robione ręcznie jest lepsze od fabrycznego
(bo w tamtym maszyna jak mikser nie przejmuje się kierunkiem)
Co do ... no tej .. to doświadczalnie stwierdziłam, że coś w tym jest ;)
(dotyczy dowolnego ciasta)
trzaskania drzwiami i przeciągów dawniej bardzo się bano (na paluszkach
wokół ciasta!) bo drożdże były słabsze niż obecnie i byle wstrząs czy
powiew zimna a ciasto klapło.
Nie wiem, czy te pięc godzin to rzeczywiście musi być, ale podejrzewam,
że tak.
pozdrawiam
EK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-01-31 09:42:55
Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanieEmilia Karbownik napisał(a):
>>
> To wcale nie są takie czary mary.
> Przy ucieraniu zmiana kierunku niszczy jakieśtam molekuły (chyba
> skrobiowe) i dlatego ciasto robione ręcznie jest lepsze od fabrycznego
> (bo w tamtym maszyna jak mikser nie przejmuje się kierunkiem)
Czy rozumiesz przez to, że mikser kręci raz w jedną, raz w drugą stronę?
To ja mam inny mikser.
--
Ania
"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"
[Rincewind, The Light Fantastic]
http://www.aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |