Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-01-31 08:04:33

Temat: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W przepisie napisano, że ucierane ciasto drożdżowe powinno wyrastać 5
godzin. Czy rzeczywiście tak długo? Macie doświadczenia z takim ciastem?
Na pewno! :-)

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-01-31 08:21:36

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:drn5m7$isi$1@proxy.provider.pl...
> W przepisie napisano, że ucierane ciasto drożdżowe powinno wyrastać 5
> godzin. Czy rzeczywiście tak długo? Macie doświadczenia z takim ciastem?
> Na pewno! :-)
>
> Pozdrawiam
> Ewa

Przede wszystkim nie wolno zmieniac kierunku ucierania...

kobieta ucierajaca nie może mieć.....no tej......

nie wolno trzaskać dzrwiami w czasie rośnięcia

i unikać przeciągów....

M;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-01-31 08:41:07

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. napisał(a):

> Przede wszystkim nie wolno zmieniac kierunku ucierania...
>
> kobieta ucierajaca nie może mieć.....no tej......
>
> nie wolno trzaskać dzrwiami w czasie rośnięcia
>
> i unikać przeciągów....

Przede wszystkim proszę bez żartów ;-). Informacja o pięciogodzinnym
wyrastaniu ciasta zawarta jest w przepisach Kuchni Polskiej, więc nie
podejrzewam tu czarnej magii :-).

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-01-31 08:56:38

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:drn7qp$kdm$1@proxy.provider.pl...
> Marek W. napisał(a):
>
> > Przede wszystkim nie wolno zmieniac kierunku ucierania...
> >
> > kobieta ucierajaca nie może mieć.....no tej......
> >
> > nie wolno trzaskać dzrwiami w czasie rośnięcia
> >
> > i unikać przeciągów....
>
> Przede wszystkim proszę bez żartów ;-). Informacja o pięciogodzinnym
> wyrastaniu ciasta zawarta jest w przepisach Kuchni Polskiej, więc nie
> podejrzewam tu czarnej magii :-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa

I nie wolno sie złoscić...bo drożdze nie chcoa racować..;)

M;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-01-31 09:06:15

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marek W. napisał:

> I nie wolno sie złoscić...bo drożdze nie chcoa racować..;)

Gdzie zgoda panuje, tam drożdże racują? ;)
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-01-31 09:11:58

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:drn9a9$mss$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Marek W. napisał:
>
> > I nie wolno sie złoscić...bo drożdze nie chcoa racować..;)
>
> Gdzie zgoda panuje, tam drożdże racują? ;)
> --
> pa, BBjk

Jasne....widziałaś kiedy złego piekarza??

M;))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-01-31 09:13:26

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marek W. napisał:

> Jasne....widziałaś kiedy złego piekarza??

Najwyżej podra(j)cowanego :)
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-01-31 09:20:27

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:drn9nm$mss$2@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Marek W. napisał:
>
> > Jasne....widziałaś kiedy złego piekarza??
>
> Najwyżej podra(j)cowanego :)
> --
> pa, BBjk

Aaaa to jush zuuuuupełnie isza inszośc ;))))

M;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-01-31 09:34:18

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: Emilia Karbownik <d...@N...CHCE.SPAMU.o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea napisał(a):
> Marek W. napisał(a):
>
>> Przede wszystkim nie wolno zmieniac kierunku ucierania...
>>
>> kobieta ucierajaca nie może mieć.....no tej......
>>
>> nie wolno trzaskać dzrwiami w czasie rośnięcia
>>
>> i unikać przeciągów....
>
>
> Przede wszystkim proszę bez żartów ;-). Informacja o pięciogodzinnym
> wyrastaniu ciasta zawarta jest w przepisach Kuchni Polskiej, więc nie
> podejrzewam tu czarnej magii :-).
>
To wcale nie są takie czary mary.
Przy ucieraniu zmiana kierunku niszczy jakieśtam molekuły (chyba
skrobiowe) i dlatego ciasto robione ręcznie jest lepsze od fabrycznego
(bo w tamtym maszyna jak mikser nie przejmuje się kierunkiem)
Co do ... no tej .. to doświadczalnie stwierdziłam, że coś w tym jest ;)
(dotyczy dowolnego ciasta)
trzaskania drzwiami i przeciągów dawniej bardzo się bano (na paluszkach
wokół ciasta!) bo drożdże były słabsze niż obecnie i byle wstrząs czy
powiew zimna a ciasto klapło.

Nie wiem, czy te pięc godzin to rzeczywiście musi być, ale podejrzewam,
że tak.

pozdrawiam
EK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-01-31 09:42:55

Temat: Re: Ciasto drożdżowe ucierane - pytanie
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Emilia Karbownik napisał(a):
>>
> To wcale nie są takie czary mary.
> Przy ucieraniu zmiana kierunku niszczy jakieśtam molekuły (chyba
> skrobiowe) i dlatego ciasto robione ręcznie jest lepsze od fabrycznego
> (bo w tamtym maszyna jak mikser nie przejmuje się kierunkiem)

Czy rozumiesz przez to, że mikser kręci raz w jedną, raz w drugą stronę?
To ja mam inny mikser.

--
Ania

"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"
[Rincewind, The Light Fantastic]
http://www.aniared.blog.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pasta porady
gotujące kobiety
chłyt martetindody
Brązowe pieczarki
wino, siarczyny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »