Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto francuskie wg DanyB

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto francuskie wg DanyB

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 23


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-04-25 02:59:21

Temat: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Ciasto francuskie
25 dkg masla, 25 dkg maki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli
Z przesianej maki, soli i wody wyrobic niezbyt geste, gladkie ciasto
(jak na pierogi), owinac w folie, odstawic do lodowki na godzine.
Rozwalkować ciasto na grubosc ok. 1/2 cm . Mocno schlodzone maslo
pokroic na 4 plastry wzdłuz dlugiego boku, ulozyc na ciescie obok
siebie. Boki placka zalozyc na maslo jak koperte, rozwalkowac i jeszcze
raz zlozyc. Skladanie i walkowanie powtorzyc 3-4 krotnie. Odlozyc do
lodowki na 1 godzinę. Znowu rozwalkowywac i składać 3-4 razy i do
lodowki na godzinę. Mozna to powtarzac z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje nalezy robic to bardzo ostrym nozem,
aby nie zlepic brzegow, poniewaz nie beda sie dobrze "listkowaly".
Ciasto piecze sie bardzo krotko w silnie nagrzanym piekarniku (200 -
220° C) i pilnowac, bo błyskawicznie sie przypala. Blachy do pieczenia
nie nalezy smarowac tluszczem jedynie splukac zimna woda.

--
DanaB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-04-25 06:33:46

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:132th0b6av02fc8@corp.supernews.com...
> Ciasto francuskie
>...

Dzięki serdeczne. Wypróbuję jak tylko Mała da mi chwilę wolnego czasu.

Pozdrawiamy
Barbara i Marysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-04-25 07:35:25

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):

> Dzięki serdeczne. Wypróbuję jak tylko Mała da mi chwilę wolnego czasu.

Gwarantuję ci - zrobisz raz - i to będzie pierwszy i ostatni. Jestem
stworzeniem półkuchennym i niejedno spod moich rąk wyszło - ale ciasto
francuskie tylko raz. Nie warto - wkład czasu i pracy nieprawdopodobny, a
efekt - bardzo porównywalny z gotowym, kupnym ciasem francuskim.

Żeby nie było, że nie ostrzegałam! ;-))

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-04-25 08:03:05

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

to ją zmotywowałaś.
problem grupy kuchnia??? ciasto francuskie niewykonalne.
nie ma to jak kostki knorr . takie poręczne. hehehe

piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-04-25 11:00:58

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:f0n0bt$9bb$1@inews.gazeta.pl...
> Gwarantuję ci - zrobisz raz - i to będzie pierwszy i ostatni. Jestem
> Żeby nie było, że nie ostrzegałam! ;-))

Dzięki :-) Ale i tak się pokuszę. Zawsze marzyłąm o zrobieniu
własnegodomowego ciasta francuskiego i choćby miał to być pierwszy i jedyny
raz, to je zrobię :-)
Dam znać, jak wyszło.
Pozdrawiamy
Barbara i Marysia (11.10.2006)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-04-25 11:11:35

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "R@blinka" <r...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

> Dam znać, jak wyszło.

Koniecznie napisz czy i jak wyszło. Ja róznież jestem
zainteresowana tym tematem.

Powodzenia!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-04-25 15:51:49

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "czeremcha" <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):

> Dzięki :-) Ale i tak się pokuszę. Zawsze marzyłąm o zrobieniu
> własnegodomowego ciasta francuskiego i choćby miał to być pierwszy i
jedyny
> raz, to je zrobię :-)
> Dam znać, jak wyszło.

Ależ nie chcę cię od tego odwodzić! Po prostu przekazałam swoje
doświadczenia.

Życzę ci powodzenia, szczerze, nie jakoś tak przez zaciśnięte zęby!

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-04-25 15:54:30

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

clafoutis <c...@i...pl> napisał(a):

> to ją zmotywowałaś.
> problem grupy kuchnia??? ciasto francuskie niewykonalne.
> nie ma to jak kostki knorr . takie poręczne. hehehe

Mówiłam - unikaj! - a ty znów jadłeś ;-))))

Ciasto francuskie jest dla mnie mniej wykonalne niż 200 pierogów. A daleko
mi do Ludwika i twierdzenia "kuchnia to ja!".

A przyznaj się - masło też sam ubijasz? Mąkę mielesz? Makaron kolanka z
falbanką skręcasz na udzie? ;-)))

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-04-25 16:09:33

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha wrote:
> Barbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
>
>
>>Dzięki serdeczne. Wypróbuję jak tylko Mała da mi chwilę wolnego czasu.
>
>
> Gwarantuję ci - zrobisz raz - i to będzie pierwszy i ostatni. Jestem
> stworzeniem półkuchennym i niejedno spod moich rąk wyszło - ale ciasto
> francuskie tylko raz. Nie warto - wkład czasu i pracy nieprawdopodobny, a
> efekt - bardzo porównywalny z gotowym, kupnym ciasem francuskim.
>
> Żeby nie było, że nie ostrzegałam! ;-))
>
> Ania
>

Mam podobne doswiadczenie, ale rowniez popieram probe zrobienia samemu,
choc tylko jeden raz, zeby wiedziec, jak takie prawdziwe ma smakowac. Ja
tez zrobilam tylko raz, ale zrobilam i wiem, ze w smaku jest
nieporownywalnie lepsze od sklepowego.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-04-25 16:48:48

Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

hehehe. sam też używam mrożonego ale tu idzie o spróbowanie swoich sił.
co do jakości smaku itp to nie ma o czym mówić. to mrożone podejrzewam
nie jest robione na maśle. wydaje mi sie że nieustanne poszukiwania to
podnoszenie swoich umiejętnosci.

piotr
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zestaw noży TCHIBO za 100zł. Czy warto?
PESMA
Kamienie żółciowe dieta
Halibut a dorsz
przepis na tarte :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »