| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-04-25 02:59:21
Temat: Ciasto francuskie wg DanyBCiasto francuskie
25 dkg masla, 25 dkg maki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli
Z przesianej maki, soli i wody wyrobic niezbyt geste, gladkie ciasto
(jak na pierogi), owinac w folie, odstawic do lodowki na godzine.
Rozwalkować ciasto na grubosc ok. 1/2 cm . Mocno schlodzone maslo
pokroic na 4 plastry wzdłuz dlugiego boku, ulozyc na ciescie obok
siebie. Boki placka zalozyc na maslo jak koperte, rozwalkowac i jeszcze
raz zlozyc. Skladanie i walkowanie powtorzyc 3-4 krotnie. Odlozyc do
lodowki na 1 godzinę. Znowu rozwalkowywac i składać 3-4 razy i do
lodowki na godzinę. Mozna to powtarzac z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje nalezy robic to bardzo ostrym nozem,
aby nie zlepic brzegow, poniewaz nie beda sie dobrze "listkowaly".
Ciasto piecze sie bardzo krotko w silnie nagrzanym piekarniku (200 -
220° C) i pilnowac, bo błyskawicznie sie przypala. Blachy do pieczenia
nie nalezy smarowac tluszczem jedynie splukac zimna woda.
--
DanaB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-04-25 06:33:46
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyBUżytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:132th0b6av02fc8@corp.supernews.com...
> Ciasto francuskie
>...
Dzięki serdeczne. Wypróbuję jak tylko Mała da mi chwilę wolnego czasu.
Pozdrawiamy
Barbara i Marysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-04-25 07:35:25
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyBBarbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
> Dzięki serdeczne. Wypróbuję jak tylko Mała da mi chwilę wolnego czasu.
Gwarantuję ci - zrobisz raz - i to będzie pierwszy i ostatni. Jestem
stworzeniem półkuchennym i niejedno spod moich rąk wyszło - ale ciasto
francuskie tylko raz. Nie warto - wkład czasu i pracy nieprawdopodobny, a
efekt - bardzo porównywalny z gotowym, kupnym ciasem francuskim.
Żeby nie było, że nie ostrzegałam! ;-))
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-04-25 08:03:05
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyBto ją zmotywowałaś.
problem grupy kuchnia??? ciasto francuskie niewykonalne.
nie ma to jak kostki knorr . takie poręczne. hehehe
piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-04-25 11:00:58
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyBUżytkownik "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:f0n0bt$9bb$1@inews.gazeta.pl...
> Gwarantuję ci - zrobisz raz - i to będzie pierwszy i ostatni. Jestem
> Żeby nie było, że nie ostrzegałam! ;-))
Dzięki :-) Ale i tak się pokuszę. Zawsze marzyłąm o zrobieniu
własnegodomowego ciasta francuskiego i choćby miał to być pierwszy i jedyny
raz, to je zrobię :-)
Dam znać, jak wyszło.
Pozdrawiamy
Barbara i Marysia (11.10.2006)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-04-25 11:11:35
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyB> Dam znać, jak wyszło.
Koniecznie napisz czy i jak wyszło. Ja róznież jestem
zainteresowana tym tematem.
Powodzenia!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-04-25 15:51:49
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyBBarbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
> Dzięki :-) Ale i tak się pokuszę. Zawsze marzyłąm o zrobieniu
> własnegodomowego ciasta francuskiego i choćby miał to być pierwszy i
jedyny
> raz, to je zrobię :-)
> Dam znać, jak wyszło.
Ależ nie chcę cię od tego odwodzić! Po prostu przekazałam swoje
doświadczenia.
Życzę ci powodzenia, szczerze, nie jakoś tak przez zaciśnięte zęby!
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-04-25 15:54:30
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyBclafoutis <c...@i...pl> napisał(a):
> to ją zmotywowałaś.
> problem grupy kuchnia??? ciasto francuskie niewykonalne.
> nie ma to jak kostki knorr . takie poręczne. hehehe
Mówiłam - unikaj! - a ty znów jadłeś ;-))))
Ciasto francuskie jest dla mnie mniej wykonalne niż 200 pierogów. A daleko
mi do Ludwika i twierdzenia "kuchnia to ja!".
A przyznaj się - masło też sam ubijasz? Mąkę mielesz? Makaron kolanka z
falbanką skręcasz na udzie? ;-)))
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-04-25 16:09:33
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyBczeremcha wrote:
> Barbara K. <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
>
>
>>Dzięki serdeczne. Wypróbuję jak tylko Mała da mi chwilę wolnego czasu.
>
>
> Gwarantuję ci - zrobisz raz - i to będzie pierwszy i ostatni. Jestem
> stworzeniem półkuchennym i niejedno spod moich rąk wyszło - ale ciasto
> francuskie tylko raz. Nie warto - wkład czasu i pracy nieprawdopodobny, a
> efekt - bardzo porównywalny z gotowym, kupnym ciasem francuskim.
>
> Żeby nie było, że nie ostrzegałam! ;-))
>
> Ania
>
Mam podobne doswiadczenie, ale rowniez popieram probe zrobienia samemu,
choc tylko jeden raz, zeby wiedziec, jak takie prawdziwe ma smakowac. Ja
tez zrobilam tylko raz, ale zrobilam i wiem, ze w smaku jest
nieporownywalnie lepsze od sklepowego.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-04-25 16:48:48
Temat: Re: Ciasto francuskie wg DanyBhehehe. sam też używam mrożonego ale tu idzie o spróbowanie swoich sił.
co do jakości smaku itp to nie ma o czym mówić. to mrożone podejrzewam
nie jest robione na maśle. wydaje mi sie że nieustanne poszukiwania to
podnoszenie swoich umiejętnosci.
piotr
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |