Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto kokosowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto kokosowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-23 14:04:34

Temat: Ciasto kokosowe
Od: c...@i...pl (Marychna) szukaj wiadomości tego autora

Mam 40 dkg wiorow kokosowych i nie wiem jak je wykorzystac.
Moze macie jakies pomysly.

Maria

----------------------------------------------------
------------------
Podaruj sobie odrobine radosci... >>> http://sms.interia.pl/


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-23 14:34:58

Temat: Re: Ciasto kokosowe
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3C77AF5E.10493.E6942@localhost...
> Mam 40 dkg wiorow kokosowych i nie wiem jak je wykorzystac.
> Moze macie jakies pomysly.
>
ja wiem, moze cos Ci wpadnie w oko
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=109
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=182
niedawno bylo tez na grupie zachecajace ciasto na kruchym spodzie, z masa
budyniowa, a na wierzch kokosowa
w kokosie mozna tez maczac sznycle drobiowe zamiast w bulce tartej
aha, i mam jeszcze sernik z kokosem:
Sernik kokosowy<br/>
Ciasto<br/>
10 dkg cukru pudru<br/>
25 dkg maki<br/>
10 dkg margaryny<br/>
1 jajko<br/>
2 lyzki smietany<br/>
1 lyzeczka proszku do pieczenia<br/>
1 cukier waniliowy<br/>
z w/w skladników zarobic ciasto.<br/>
Masa serowa<br/>
1 kg sera<br/>
5 zóltek<br/>
25 dkg cukru krysztalu<br/>
1 1/2 torebki budyniu smietankowego<br/>
1/2 litra zimnego mleka<br/>
Ser zemlec.<br/>
Zóltka utrzec z cukrem.<br/>
Budyn rozpuscic z mlekiem.<br/>
Do utartych zóltek dodac ser- utrzec.<br/>
Do tego dodac rozpuszczony z mlekiem budyn.<br/>
Blache wysmarowac tluszczem- wylozyc kruchym ciastem /brzegi blach
wylozyc<br/>
jwyzej/.<br/>
Wylac na ciasto mase serowa. Piec ok. 40 minut.<br/>
Bialka ubic na sztywno z 5 lyzkami cukru pudru.<br/>
Na wyciagniete ciasto z piekarnika- wylozyc bialak i posypac
wiórkami<br/>
kokosowymi-1 paczka.<br/>
Wlozyc do piekarniak.<br/>
Piec 10 minut. Upiec na kolor zloty.<br/>
Znam calkiem podobny przepis z niewielkimi<br/>
roznicami typu:<br/>
6 jajek zamiast 5;<br/>
2 torebki budyniu zamiast 1,5;<br/>
2 szkl. mleka zamiast 0,5 l;<br/>
dodatkowo w moim przepisie na mase serowa jest 4 lyzki oleju<br/>
i olejek pomaranczowy.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-23 17:17:54

Temat: Re: Ciasto kokosowe
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

wafle z masa 3
============
Skladniki:

wafle
szklanka wody
szklanka cukru
margaryna
3-4 lyzki kakao
1 opakowanie mleka w proszku (najlepiej takie niebieskie)
pokruszone herbatniki
rodzynki
wiorki kokosowe
Przepis:
zagotowac razem wode, cukier, margaryne i kakao, az sie margaryna rozpusci,
po czym dodac:
1 opakowanie mleka w proszku (najlepiej takie niebieskie), pokruszone
herbatniki, rodzynki,
wiorki kokosowe. przekladamy wafelkami, dociskamy.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-06-16
Zródlo / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Thiessa



RAFAELLO
============
Skladniki:

1 biszkopt
2 paczki "Sniezki"
2 paczki wiórków kokosowych (razem 200 g)
2-3 biale czekolady
1 paczka platków migdalowych (lub startych migdalów) - 100 g
Przepis:
Sniezki ubic z mlekiem. Czekolade stopic i po lekkim przestudzeniu dodac do
ubitej smietany. Do masy dodac 1 ? paczki wiórków oraz migdaly.
Mase wylac na biszkopt wlozony do formy, posypac pozostalymi wiórkami i
wstawic do lodówki.
Wskazówki i uwagi:
Rafaello najlepsze jest nastepnego dnia.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-02-02
Zródlo / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:"damen"



lody pistacjowe
=============
Proporcje podane dla 4 osób.

Skladniki:

1 lyzeczka lisci zielonej herbaty
100 g orzeszkow pistacjowych bez lupin
4 lyzki cukru pudru
400 ml (2 opakowania) jogurtu naturalnego
4 lyzki soku z cytryny
2 lyzeczki wiorkow kokosowych
Przepis:
herbate zalac szklanka wrzatku, zaparzyc przez 3 min., odcedzic, schlodzic.
zmiksowac pistacje, cukier puder, herbate, jogurt i sok z cytryny. wlac do
metalowego naczynia i mrozic przez 4 godz. pod przykryciem, co jakis czas
mieszajac widelcem. przelozyc do szklanek, przybrac wiorkami kokosowymi.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-12-19
Zródlo / autor: "Super Linia" - miesiecznik promujacy zdrowy styl zycia, nr
12/2001

Babeczki kokosowe
===============
Skladniki:

100 g masla lub margaryny
100 g cukru
2 jajka
125 g maki rosnacej
25 g wiórków kokosowych
2 lyzki stolowe mleka
cukier waniliowy
Przepis:
skladniki wymieszac, babeczki upiec
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2000-12-19
Zródlo / autor: pl.rec.kuchnia, autor: Agnieszka

Ambasador 2
===========
Skladniki:

ok. 1,5 szklanki cukru
ok. 2 szkl. maki
4 jaja
2 lyzki lagodnego kakaa
kostka masla
3/4 szkl. mleka
lyzeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe
powidla lub konfitury do przelozenia
Przepis:
W rondelku rozpuscic maslo , dodac cukier , kakao i mleko. Z powstalej masy
odlac ok. 1/2 szkl. na polewe , do reszty dodac zóltka , make , proszek do
pieczenia i na koncu piane z ubitych jajek . Piecze sie ok. 45 minut w
tortownicy , przelozyc konfiturami a na wierzch wylac polewe wymieszana z
wiórkami .
Pewno powiecie , ze to "murzynek" , ale o ile sie uzyje odpowiednia ilosc
kakaa , tzn. nie za duzo ciasto jest w smaku wyjatkowo delikatne i po prostu
smaczne .
Osobiscie nie lubie "murzynka " , a "ambasadora" bardzo.
Smacznego !
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2000-12-21
Zródlo / autor: grupa Usenet pl.rec.kuchnia, autor(ka): L...@p...com
(Lisik Krystyna)

bananowiec niebananalny
====================
Czas przygotowania: caly proces do 3 godzin (nie zrazajcie sie - ciasto ma
wystygnac co zajmuje najwiecej czasu)

Skladniki:

na ciasto: szklanka maki razowej pszennej (u mnie graham), pól szklanki maki
kukurydzianej, 1/2 - 2/3 szklanki oliwy/oleju, szczypta soli, kilka lyzek
wody (z zaparzania rodzynek), pól szklanki wiórków kokosowych


na "nadzienie": kilka bardzo dojrzalych bananów (powiedzmy 3), lyzka slodu,
pól szklanki zaparzonych w niewielkiej ilosci wody rodzynek (woda wystudzona
leci do ciasta, szkoda wylewac bo slodziutka!), lyzka oleju, dwie czubate
lyzeczki maki ziemniaczanej, jedna czubata lyzeczka maki pszennej (bialej!)
rozpuszczone w niewielkiej ilosci wody lub lepiej mleka sojowego, dodatkowo
moze byc wanilia, cynamon oraz karob, kakao, syrop daktylowy
Przepis:
ciasto: do maki dodac caly olej, sól i wyrabiac dodajac wody tyle zeby dalo
sie zagniesc (nieduzo) dodajac na koncu wiórki koko. zrobic kule z ciasta i
wlozyc do lodówki na pól godziny. zaczac rozgrzewac piecyk tak zeby po
wyjeciu ciasta mial 200 st.C. posmarowac delikatnie olejem foremke okragla
nieduza, ciasto rozplaszczyc w foremce na grubosc okolo 1,5 cm robiac
kilkucentymetrowy rant naokolo (pomaga w tym widelec - patent Ki z klanu
gzyraKów). ponakluwac tymze widelcem. piec okolo 30 minut. wystudzic.

"nadzienie":
banany zmiksowac, na malym ogniu (lepiej na lazni wodnej!) podgrzac banany z
lyzka oleju i wanilia czy cynamonem, dodac zawiesine mak, zagotowac, caly
czas intensywnie mieszajac zeby sie nie przypalilo, dodac rodzynki,
wymieszac, jesli jest karob/kakao/slód daktylowy to polowe tego budynku
wymieszac z lyzka powyzszego.

reszta:
na wystudzone ciasto nakladac ciepla mase. jesli jest dwukolorowa to jakos
smiesznie je polaczyc. mozna na koncu posypac poppingiem. wystudzic a nawet
do lodówki wstawic (jesli nieduzo zostalo to nie ma sensu, i tak zaraz
zniknie ;-)))
Wskazówki i uwagi:
mase mozna zrobic na mleku sojowym (na szklanke mleka dodac ze 2-3 lyzki
slodu, gdzies po 1 czubatej lyzeczce mak ziemniaczanej i pszennej),
zagotowac mleko z bananami i zrobic budyniek. no i zwiekszyc ilosc ciasta.
Nadeslal(a): wojmat , dnia: 2001-06-10
Przepis wlasny autora.

Budyn kokosowy zapiekany
====================
Skladniki:

4 lyzki bulki tartej,
2 lyzki cukru,
2 lyzki wiórków kokosowych,
skórka z cytryny,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 lyzka masla,
2 jaja,
1 lyzka cukru do piany
Przepis:
Do miski wlozyc bulke tarta, cukier, wiórki kokosowe i starta skórke
cytrynowa. Czesc wiórków odlozyc. Zagrzac mleko z maslem, zalac suche
skladniki, odstawic na 5 min. Zóltka wymieszac z masa i wylozyc do
wysmarowanego tluszczem naczynia. Piec przez 20-30 min. w temp. 160 st. C.
Ubic bialka na piane, dodajac po trochu cukier. Piane wylozyc na budyn,
posypac wiórkami kokosowymi i ponownie wstawic do piekarnika (110 st. C).
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-02-16
Zródlo / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

Budyn mleczny z karmelem
====================
Skladniki:

* 500 ml mleka
* 4 jajka
* cukier waniliowy
* cynamon
* 3 lyzki cukru
* 5 lyzeczek karmelu
* wiórki kokosowe
Przepis:
* Goracy karmel wlac do miseczek.
* Jajka wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Powoli wlewac do
goracego mleka. Delikatnie mieszac.
* Miseczki z karmelem napelnic budyniem i wstawic do naczynia z goraca woda.
* Piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
* Ostudzic i przelozyc na talerzyki.
* Posypac wiórkami kokosowymi.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-02-16
Zródlo / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn


Budyn z kaszy jaglanej
===================
Skladniki:

1 szkl. kaszy jaglanej
3/4-1 szkl. goracego soku z ananasów
1.5-2 szkl. miodu
1/4-1/2 lyzeczki wiórek kokosowych
Przepis:
Ugotowana kasze jaglana wraz wiórkami kokosowymi miksujemy z wczesniej
zagotowanym sokiem. Dodajemy miód.
Nadeslal(a): pat , dnia: 2000-09-02
Zródlo / autor: Wegetarianska ksiazka kucharska

Chrupiaca granola
==============

Skladniki:

4 szkl. platków owsianych
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3/4 szkl. migdalów, orzechów, siemienia lnianego, ziarna sezamu
3/4 lyzeczki soli
1/2 szkl. rodzynków
1 szkl. platków kukurydzianych
3-4 lyzeczki miodu
1/4 szkl. oleju
Przepis:
Polaczyc pierwsze cztery skladniki w jednej misce. W kubku polaczyc miód z
olejem, a nastepnie wlac wolno do pozostalych skladników dokladnie
mieszajac.
Polozyc calosc na blache na wysokosc 2 cm. Piec w piekarniku w temp. 180
stopni C przez 20 min. od czasu do czasu mieszajac, po czym zmniejszyc
temperature do 130-140 stopni C i piec przez nastepne 40-60 min.
Na koncu dodac rodzynki i platki kukurydziane. Dobrze wymieszac.
Nadeslal(a): pat , dnia: 2000-09-01
Zródlo / autor: Wegetarianska ksiazka kucharska

ciacha owsiane
================
Czas przygotowania: 1,5 godz
Proporcje podane dla 4 osób.

Skladniki:

4 szkl. platków owsianych
5 lyzek miodu/slodu
3/4 szkl. wody
1/3 szkl. oleju
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szkl. posiekanych orzechów
dodatki typu: kakao, imbir+gozdziki mielone+cynamon, wiórki kokosowe
Przepis:
zmiksowac miód/slód, olej i wode, dodac pozostale skladniki i odstawic na 10
min. podzielic na kilka czesci potencjalnie zorientowanych na rózne posmaki
(kakao, korzenny, kokosowy albo co tam jeszcze chcecie) wmieszac odpowiednie
dodatki. na wysmarowana tluszczem blache nakladac mase za pomoca lyzki
stolowej. piec okolo 25-30 min. (albo do lekkiego zabrazowienia)w temp. 180
st.C
Wskazówki i uwagi:
dla nie jedzacych miodu mozna go zastapic slodem jeczmiennym
Nadeslal(a): wojmat , dnia: 2000-07-07
Zródlo / autor: "Kuchnia makrobiotyczna" z modyfikacjami

Florentine caramel fudge
=======================
"Uwaga - baaardzo tuczace!! :-)"

Skladniki:

405g cukru pudru
3 lyzki wiorkow kokosowych
1 lyzka golden syrup (to syrop z cukru, u nas sprzedaja gotowy, jest gesty,
przezroczysty i tez dobry na nalesnikach - pewnie mozna zastapic glukoza,
jak trudno dostac)
125ml mleka
30g masla
lyzeczka imbiru w proszku
lyzeczka esencji waniliowej
Przepis:
przygotowac foremke (21cm na 11cm)

wrzucic do ciezkiego gara cukier, 2 lyzki kokosa, syrop, maslo i imbir.
Mieszac na malym ogniu az sie wszystko jednolicie rozpusci. Doprowadzic do
wrzenia i gotowac bez mieszania przez 8 minut, az osiagnie temperature 115 C
(dobrze miec termometr). Ostudzic z letka, dodac wanilie, i mieszac
elektrycznym mikserem, az zgestnieje i wyglada 'creamy'. Nie wiem jak, bo
tego przepisu nie probowalam. Wylozyc do foremki, posypac reszta kokosu.
Kroic jak calkiem stwardnieje. (chyba sie skusze - jakby odjac ten kokos i
imbir, to moze wyjdzie krowka???)
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-09-25
Zródlo / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Anna Sheridan"

GRANOLA Z KAWALKÓW CHLEBA
=================================
Skladniki:

6 szklanek pokrojonego w kostke razowego pieczywa, 1 szklanka orzechów lub
wiórek kokosowych, 1 szklanka soku z jablek, 1 szklanki rodzynek
Przepis:
Wymieszac wszystko razem oprócz rodzynek. Piec w piekarniku przez 15 minut w
temperaturze okolo 200°C. Pozostawic blache w cieplym miejscu do momentu, az
chleb bedzie suchy, a nastepnie dodac rodzynki. Przechowywac w zamknietym
pojemniku.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-02-11
Zródlo / autor: Przepisy kulinarne z Vegan Planet

HALAWA 2
============
Skladniki:

Wiórki kokosowe (1 opakowanie), rodzynki (1 opakowanie, najlepiej
sultanskie), odrobina oleju.
Przepis:
Rodzynki zalac wrzatkiem i odstawic aby napecznialy. Do garnka wlac
niewielka ilosc oleju i wsypac wiórki kokosowe. Prazyc do uzyskania
zlotawego koloru na malym ogniu ciagle mieszajac. Nalezy pilnowac, by sie
nie przypalily. Nie zdejmowac z ognia. Do uprazonych wiórek dodac rodzynki
wraz z woda, w której sie moczyly. W tym momencie nalezy uwazac, gdyz mozna
sie poparzyc bo robi sie tzw. wulkan. Mieszajac doprowadzic do odparowania
wody. Calosc powinna miec sypka konsystencje.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-02-11
Zródlo / autor: Przepisy kulinarne z Vegan Planet

NALESNIKI DROZDZOWE
=========================
Skladniki:

200 g maki, 20 g drozdzy, woda, sól, olej, 0,5 kg bananów, 100 g wiórek
kokosowych
Przepis:
Drozdze rozpuscic w letniej wodzie, dosypac make i szczypte soli, wymieszac
dodajac tyle wody aby powstalo ciasto o konsystencji gestej smietany.
Zostawic pod przykryciem na pól godziny. Wylewac ciasto na rozgrzany olej i
smazyc cienkie nalesniki z obu stron. Obrane i pokrojone banany rozgotowac
razem z kokosem w 2 lyzkach wody przez 10 min. Posmarowac nalesniki
nadzieniem.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-02-03
Zródlo / autor: Przepisy kulinarne z Vegan Planet

Orzechowe kulki
================
Czas przygotowania: 15 min.

Skladniki:

orzechy
miód
wiorki kokosowe
Przepis:
orzechy prazyc na suchej patelni ,potem je zmielic. Dodac miod tyle by mozna
formowac kulki. Podawac schlodzone z lodowki.

smacznego !
Nadeslal(a): arleta , dnia: 2001-02-06
Zródlo / autor: przepis pochodzi od znajomej wegetarianki.

placek daktylowy z lukrem kokosowym
==============================
Proporcje podane dla 10 osób.

Skladniki:

1/2 szkl. margaryny niskokalorycznej
3/4 szkl. cukru
1 szkl. pokrojonych suszonych daktyli
lyzeczka olejku waniliowego
1 jajko
1 i 1/2 szkl. maki pszennej
lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody

lukier:
3/4 szkl. brazowego cukru
1/5 szkl. cukru
6 lyzek margaryny niskokalorycznej, wysokogatunkowej
5 lyzek wiorkow kokosowych
Przepis:
piekarnik nagrzac do 175 stopni. w misce wymieszac margaryne, cukier,
daktyle, troche wody, olejek, jajko. odstawic. do drugiej miski przesiac
make, proszek do pieczenia i sode. skladniki z dwoch misek wymieszac. mase
przelozyc do natluszczonej formy i piec 40 min.
lukier: w rondlu na duzym ogniu zagotowac wszystkie skladniki do momentu, az
kropla plynu wrzucona do zimnej wody zmieni sie w miekka kulke. lukrem
posmarowac placek.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-12-19
Zródlo / autor: "Super Linia" - miesiecznik promujacy zdrowy styl zycia, nr
12/2001


ananasowiec
=============
Skladniki:

ciasto:

5 bialek
20 dkg cukru pudru
20 dkg wiorkow kokosowych

krem:

5 zoltek
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 margaryna
1 puszka ananasow
2 budynie smietankowe
Przepis:
ciasto: Bialka ubic z cukrem i wiorkami. Na blache i piec 10 minut w temp.
180 st.

krem: Budynie ugotowac na soku z ananasow uzupelnionym do 3 szklanek wody.
Calosc zmiksowac.

Wykonanie ananasowca: Upiec biszkopt z 3 jaj (tu przepisu nie podaje, bo
kazdy ma swoj). Na
biszkopt kladziemy krem i ananasy. Na wierzch kladziemy upieczone ciasto z
wiorkami kokosowymi.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-02-05
Zródlo / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "Marcin Helinski"
(h...@m...poznan.pl)

BABKA KOKOSOWA
====================
Proporcje podane dla 4 osób.

Skladniki:

20 dag masla
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
30 dag maki
1 proszek do pieczenia (16,5 g)
1 lyzka soku z cytryny
100 g wiórków kokosowych
rodzynki lub 6 lyzek soku pomaranczowego i 10 dag pokrojonych kandyzowanych
wisni
Przepis:
wszystko razem wymieszac, piec godzine w temperaturze 180-190 stopni.
Nadeslal(a): kropka , dnia: 2000-07-20
Zródlo / autor: nieznane

Bezy kokosanki
==============
Skladniki:

* szklanka bialek
* 2 szklanki cukru
* do kokosanek dodajemy wiórki kokosowe (1 paczka)
Przepis:
* Bialka ubic na sztywno dodajac cukier. W przypadku kokosanek do ubitej
piany dodac wiórki i delikatnie wymieszac.
* Nagrzac piekarnik.
* Wykladac piane lyzka na wysmarowana tluszczem blache.
* Piec az do wysuszenia sie bez.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2001-02-28
Zródlo / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:P.S.

Ciasteczka owsiane
==============
Skladniki:

suche skladniki:
6 szkl. platków owsianych
1/2 szkl. maki
2/3 szkl. nasion sezamu
1/2 szkl. wiórków kokosowych

czesc I:
3/4 szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. wody

czesc II:
1/4 szkl. oleju
1/2 szkl. miodu
1 lyzeczke soli
Przepis:
Suche skladniki dobrze wymieszac w duzej misce.
Dobrze zmiksowac te z I cz. Dodac do niej te z II-ej i wymieszac. Nastepnie
dodac powstala mase do suchych skladników, jeszcze raz dobrze wymieszac.
Uformowac ciasteczka grubosci ok. 1 cm, wylozyc na blache do pieczenia
wysmarowana tluszczem. Piec przez ok. 20 min. w temp. 200 stopni C.
Nadeslal(a): pat , dnia: 2000-09-02
Zródlo / autor: Wegetarianska ksiazka kucharska

Ciasto kokosowe
===============
"Potrawa slaska"

Skladniki:

Maka pszenna 20 dag.
Cukier 10 dag
Margaryna 10 dag
Jaja 2 szt.
Smietana 4-5 lyzek
Proszek do pieczenia 1 lyzeczka
Tluszcz do blachy

Masa kokosowa :
Wiórki kokosowe 20 dag.
Jaja 2 szt.
Maslo 20 dag.
Cukier 10-15 dag
Przepis:
Blache plaska wysmarowac tluszczem. Margaryne utrzec z cukrem oraz jajami na
pulchna mase, dodac smietane, przesiana make i proszek do pieczenia,
dokladnie wymieszac i przelozyc na
blache. Wiórki kokosowe, maslo, jaja i cukier zagniesc jak na posypke i
nalozyc równomiernie na ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze podobnej
jak przy wypieku babek ucieranych.
Nadeslal(a): pat , dnia: 2000-09-20
Zródlo / autor: Przepisy slaskie

Eki I
=======
"To jest ciasto przypominajace sprzedawane w cukierniach frajszyce. Tyle, ze
tutaj marmolada jest jablkowa. Ale kto nam zabroni poeksperymentowac? :-)
Poza tym ciasto fajnie wyglada, jesli na masie kokosowej (zamiast polewy
czekoladowej) ulozymy kratke z ruloników ciasta, a w powstale kwadraty/raby
wlozymy jeszcze po trochu marmolady. Tak jest wlasnie we frajszycach."

Skladniki:

Cukier krysztal 1
Jaja 2 szt.
Margaryna 1/2 kostki
Maka pszenna
Cukier waniliowy 1 paczka
Proszek do pieczenia 1 lyzeczka
Marmolada lub gesty przecier jablkowy

Masa kokosowa:
Wiórki kokosowe 25 dag
Margaryna 1/2 kostki
Jaja 2 szt.
Cukier krysztal 1 szklanka
Cukier waniliowy 1 paczka
Polewa czekoladowa
Przepis:
Margaryne roztopic, przestudzic i polaczyc z cukrem, calymi jajami, cukrem
waniliowym oraz przesianym proszkiem do pieczenia, dodajac
przy tym tyle maki, aby uzyskac konsystencje ciasta kruchego lub ciasta
pólkruchego. Przy sporzadzaniu ciasta nie nalezy zapominac o
dodaniu do niego szczypty soli.
Przygotowane ciasto wylozyc niezbyt gruba warstwa na wysmarowana tluszczem
blache (plaska) i
posmarowac przygotowana marmolada lub przecierem jablkowym.
W celu sporzadzenia masy kokosowej nalezy w rondlu roztopic margaryne,
wystudzic ja, dodac cukier, cukier waniliowy i wymieszac, aby cukier
rozpuscil sie w miare mozliwosci jak najlepiej.
Gdy uzyska sie juz ten cel, nalezy do rondla dodac wiórki kokosowe i dwa
cale jaja, po czym ponownie starannie wymieszac. Tak przygotowana
mase nalezy nalozyc cienka warstwa na przygotowane ciasto, pokryte wczesniej
marmolada i upiec w piekarniku w niezbyt wysokiej
temperaturze.
Po upieczeniu polac polewa czekoladowa, a gdy ciasto wystygnie pokroic w
trójkaty.
Nadeslal(a): pat , dnia: 2000-09-08
Zródlo / autor: Przepisy slaskie

JABLKOWE SLIMAKI
====================
Skladniki:

2,3 szklanki maki pszennej
3 dag drozdzy
1,2 szklanki cieplego mleka
1/3 szklanki cukru
1/3 kostki masla
0,5 kg jablek
1 lyzka cynamonu
3 lyzka wiórek kokosowych
Przepis:
1.1 lyzke maki wymieszac z 1 lyzka cukru, wkruszyc drozdze i zalac 2 lyzkami
cieplego mleka. Odstawic na 15 minut do wyrosniecia.
2.Dodac nastepnie reszte maki, cukru, mleka oraz maslo. Zagniesc miekkie
ciasto. Odstawic na 1 godzine do wyrosniecia.
3.Jablka obrac, umyc, pokroic w drobna kostke. Wiórki przyprazyc na zloty
kolor. Jablka lekko poddusic z cynamonem i na koncu wymieszac z wiórkami.
4.Ciasto rozwalkowac na placek o grubosci 0,5 cm, rozlozyc na nim jablka i
zawinac w rolade. Pokroic na kawaleczki i ukladac na blasze wysmarowanej
tluszczem, skrecana strona do góry. Odstawic jeszcze na 15 minut.
5.Piec w temp. 190 stopni ok. 40 minut.
Nadeslal(a): kropka , dnia: 2000-11-10
Zródlo / autor: "Ciasta na wegetarianskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art.
2000


Jablecznik
==========
Skladniki:

Spód z ciasta z maki razowej:
1.5 szkl. maki razowej
2/3 szkl. maki owsianej
1 lyzeczka soli
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. oleju

Nadzienie jablkowe:
6 szkl. pokrojonych jablek
3/4 lyzeczki cynamonu
1/4 szkl. wiórek kokosowych
2 lyzeczki maki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej
2 lyzki miodu
1/4 szkl. wody
Przepis:
Wyrobic ciasto rekami, rozwalkowac na grubosc ok 5 cm. Po wlozeniu na forme
nakluc widelcem.
Skladniki nadzienia mieszamy razem i gotujemy ok 5 min. Pod koniec gotowania
dodajemy make ziemniaczana wymieszana uprzednia z niewielka iloscia wody.
Nadzienie wylewamy na spód i pieczemy w temp. 180-200 stopni C przez 15-20
minut.
Nadeslal(a): pat , dnia: 2000-09-02
Zródlo / autor: Wegetarianska ksiazka kucharska

KEKS AMARANTUSOWY
======================
Czas przygotowania: pól godziny

Skladniki:

2/3 filizanki poppingu z amarantusa
3 bialka
1/2 filizanki cukru pudru
3 lyzki miodu
1 filizanka wiórek kokosowych
Przepis:
Popping z amarantusa, cukier i wiórki kokosowe wymieszac. Bialko ubic na
twarda i sniezna piane dodajac w trakcie miód. Piane wymieszac z dodatkami.
Lyzeczka klasc na wysmarowana blache malenkie porcje i piec na lekko brazowo
w temperaturze 175 stopni przez 15 minut.
Nadeslal(a): pat , dnia: 2000-09-01
Zródlo / autor: AMARANTUS - ZRÓDLO ZDROWIA

KEKS JOGURTOWO-KOKOSOWY Z KASZY KUSKUS
=============================================
Czas przygotowania: 0,5 godziny + czas pieczenia i studzenia
Proporcje podane dla 4 osób.

Skladniki:

250 g kuskusu
500 ml jogurtu
100 g wiórków kokosowych
100 g cukru
rodzynki
migdaly lub orzechy do dekoracji
2 lyzki masla
pól szklanki wody
Przepis:
1. wsypac kuskus do salaterki i wymieszac z jogurtem i woda
2. dodac cukier, wiórki i rodzynki - wymieszac
3. wlac mieszanke do formy, odczekac 5 minut
4. wyrysowac duzym nozem szachownice z rombów i udekorowac orzechami
5. piec 30 min (200 stopni) - po upieczeniu pozostawic do ostudzenia, ale
nie wyjmowac z formy
6. przed wyjeciem z formy keks wstawic do lodówki (ok. 3 godzin)
Nadeslal(a): kropka , dnia: 2000-07-07
Zródlo / autor: z opakowania kaszy kuskus

WEGE-CIASTO
===================
Proporcje podane dla 4 osób.

Skladniki:

1,5 kg dojrzalych bananów
sok z 1 cytryny
3 garscie platków owsianych
1 garsc slonecznika
1 garsc sezamu
nieco wiórków kokosowych
10 dag rodzynków
szczypta soli
Przepis:
1.banany zmiksowac, dodac do nich pozostale skladniki i wymieszac calosc,
2.piec w temp. 200 stopni przez ok. 45 minut
3.podawac po ostygnieciu, posypane wiórkami kokosowymi, ozdobione kawalkami
obranego i pokrojonego banana
Wskazówki i uwagi:
ciasto po wyjeciu z piekarnika moze byc lekko jeszcze plynne, ale stygnac
tezeje
Nadeslal(a): kropka , dnia: 2000-07-10
Zródlo / autor: archiwalny numer Super Linii




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-24 11:53:19

Temat: Odp: Ciasto kokosowe
Od: "Tymek" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Znam tez ten przepis. Mniam. Wiorki kokosowe mozna wczesniej usmazyc na
teflonowej patelni z lyzka cukru, wtedy sa takie zlociutkie i bardzo ladnie
wygladaja.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-25 09:22:49

Temat: Re: Ciasto kokosowe
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Mam 40 dkg wiorow kokosowych i nie wiem jak je wykorzystac.
> Moze macie jakies pomysly.

Ostatnio przetestowałam ciasto Kokosanka, przepis jest na:
http://cytronia.w.interia.pl/kokosanka.htm

Wyszlo bardzo dobre, wiec polecam go z czystym sumieniem :)
Potrzeba do niego 200 g wiorkow kokosowych.
Oto przepis, gdyby komus nie chcialo sie wchodzic na strone...

Kokosanka
Masa 1

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
Składniki zagotować.

Masa 2

6 białek
1 szklanka cukru
2 paczki wiórek kokosowych
Ubić białka, dodać cukier- ubić, dodać wiórki- wymieszać.

Kiedy masa 1 ostygnie dodać do niej 6 żółtek, dwie szklanki mąki
i dwie łyżeczki proszku do pieczenia - masę podzielić na pół.
Blachę wysmarować tłuszczem. Masy wylewać na przemian
- ciemna, jasna, ciemna. Ciasto piec ok. 45 minut w piekarniku
nagrzanym od 150 do 200 stopni. Po upieczeniu polać czekoladą.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasto makowe
Cukinia, w salatce?
chleb essenski
Kombiwar
kruche ciasto z zoltym serem? (na slodko)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »