| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-06 14:09:58
Temat: Ciasto marchewkoweWitam i podaje przepis na ciasto marchewkowe.
Dostalam go od mojej kolezanki Ewy P. z USA
Kubek 0,5 litra=duza tortownica.
1,3 kubka maki pszennej
1 kubek cukru
1,5 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1,5 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka galki muszkatolowej
0,5 lyzeczki soli
0,5 kubka oleju
3 duze jajka
Wszystko wymieszac lyzka w misce na jednolita mase po czym wrzucic:
1,5 kubka drobno startej marchwi (nie odciskac soku)
1 kubek posiekanych orzechow wloskich (mozna nie siekac-swietnie chrupia)
1 kubek rodzynek (rodzynkow?)
Wymieszac, najlepiej recznie.
Piec 40 min w 180st. C-tak jest w oryginalnym przepisie. Ja pieke 70 min.
niezelaznie od rodzaju piekarnika.
Trzeba po prostu sprawdzac patykiem. Dobrze jest tortownice wylozyc
papierem, zeby nie wyciekal olej.
Jak ktos nie lubi rodzynek (ow) mozna dac podwojna ilosc orzechow-ja tak
robie. Po prostu pycha.
Prosze o opinie po wyprobowaniu przepisu.
Smacznego.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-06 23:28:33
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Agnieszka wrote:
>
> Witam i podaje przepis na ciasto marchewkowe.
> Dostalam go od mojej kolezanki Ewy P. z USA
>
> Kubek 0,5 litra=duza tortownica.
>
> 1,3 kubka maki pszennej
> 1 kubek cukru
> 1,5 lyzeczki sody oczyszczonej
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia
> 1,5 lyzeczki cynamonu
> 1 lyzeczka galki muszkatolowej
> 0,5 lyzeczki soli
> 0,5 kubka oleju
> 3 duze jajka
> 1,5 kubka drobno startej marchwi (nie odciskac soku)
> 1 kubek posiekanych orzechow wloskich (mozna nie siekac-swietnie chrupia)
> 1 kubek rodzynek (rodzynkow?)
> Prosze o opinie po wyprobowaniu przepisu.
Ja wole najpierw zadac pytanie: jakiej wielkosci jest ta tortownica? Bo
skladniki to ze trzy litry... Czy ciasto bardzo rosnie?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-07 05:55:14
Temat: Re: Ciasto marchewkoweWitaj
Jadam takie ciasto dość często, bo robi je moja babcia (to znaczy babcia
mojego narzeczonego), jest wspaniałe. Przepis przywiozła z Kanady więc myślę
że jest podobne w smaku, z tym że babcia dodaje jeszcze ananasa pokrojonego
w drobną kostkę. I nie jestem pewna czy są tam orzechy. Jednak ciasto
polecam ponieważ jest na prawdę smaczne.
Pozdrawiam Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-07 16:15:18
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Gosia wrote:
>
> Witaj
> Jadam takie ciasto dość często, bo robi je moja babcia (to znaczy babcia
> mojego narzeczonego), jest wspaniałe. Przepis przywiozła z Kanady więc myślę
> że jest podobne w smaku, z tym że babcia dodaje jeszcze ananasa pokrojonego
> w drobną kostkę. I nie jestem pewna czy są tam orzechy. Jednak ciasto
> polecam ponieważ jest na prawdę smaczne.
> Pozdrawiam Gosia
Ciasto marchewkowe jako takie dobrze znam, ale zadalam konkretne pytanie
na temat wielkosci tortownicy to tego ciasta podanego wyzej. Moze sie
dzis skusze i zrobie polowe porcji, zeby zobaczyc co wyszlo. Naprawde
dobrego ciasta marchewkowego szukam od dawna, ale po wykonaniu kilku
roznych przepisow ciagle nie moge znalezc takiego, ktory warto by
polecac innym. W tym ciescie podanym wyzej wydaje mi sie byc zbyt duzo
oleju, ale moze dzieki temu ciasto zostaje wilgotne przez dzien czy dwa.
Dam znac jak wyprobuje.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-09 15:10:26
Temat: Re: Ciasto marchewkowe
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3EB8451F.8992B88F@olypen.com...
> Agnieszka wrote:
> >
> > Witam i podaje przepis na ciasto marchewkowe.
> > Dostalam go od mojej kolezanki Ewy P. z USA
> >
> > Kubek 0,5 litra=duza tortownica.
> Ja wole najpierw zadac pytanie: jakiej wielkosci jest ta tortownica? Bo
> skladniki to ze trzy litry... Czy ciasto bardzo rosnie?
>
> Magdalena Bassett
Przepraszam, dopiero dzisiaj mialam mozliwosc zajrzec na grupe, dlatego to
opoznienie.
Tortownica ma ok. 35 cm srednicy i 5-7 wysokosci. Ciasto podwaja swoja
wysokosc podczas pieczenia.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |