Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-18 06:54:26

Temat: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: "syso" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Bylo tu ostatnio duzo o ciescie marchewkowym. Ja pieke swoje juz od dawna,
przepis dostalam od kogos. Ciasta jest naprawde warte sprobowania.

Ciasto marchewkowe
4 jajka
24 dag cukru
160 ml oleju słonecznikowego
36 dag utartej marchewki (4 średnie sztuki)
24 dag mąki, może być cala razowa albo cala zwykla razowa (ja daję pół na
pół)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka do herbaty startej gałki muszkatołowej
10 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Robię wszystko w robocie. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni. Jajka ubijam z
cukrem na ładną puszystą masę , potem dodaję olej. Potem ścieram do tego
marchewkę i dodaje do masy pozostałe składniki. Piekę w dużej keksówce,
uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, około 45 minut. Patyczek
wetknięty w upieczone ciasto ma być suchy.Ciasto jest pyszne, aromatyczne i
wilgotne.

Smacznego, czekam na wrazenia :-))

Pozdrawiam
Sylwia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-18 10:36:51

Temat: Re: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: "Ewa" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "syso" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ba7ar0$o8e$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Bylo tu ostatnio duzo o ciescie marchewkowym.

A zwykła biała mąka tez może być, czy musi być razowa? E.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-18 14:44:11

Temat: Re: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: "syso" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ba7ovk$v4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A zwykła biała mąka tez może być, czy musi być razowa? E.

Moze byc, ja robie roznie, raz pol na pol z razowa, a raz tylko zwykla make
daje, z maka razowa ciasto jest ciezsze i bardziej wilgotne.

Sylwia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-18 16:03:12

Temat: Re: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 18 May 2003 08:54:26 +0200, "syso" <s...@p...fm>
wrote:

>Bylo tu ostatnio duzo o ciescie marchewkowym. Ja pieke swoje juz od dawna,
>przepis dostalam od kogos. Ciasta jest naprawde warte sprobowania.
>
>Ciasto marchewkowe
>4 jajka Patyczek
>wetknięty w upieczone ciasto ma być suchy.Ciasto jest pyszne, aromatyczne i
>wilgotne.
>
>Smacznego, czekam na wrazenia :-))
>
>Pozdrawiam
>Sylwia
>
a dajesz cos jakby lukier z gladkiego serka, cukru pudru i
cytrynowej skorki? lekka kwasnosc takiego pomazania lub
przelozenia (po przecieciu ciacha wzdluz) swietnie wspolgra z
samym ciachem

Trys, co spedzil wiele miesiecy lazac po kawiarniach tutejszych w
poszukiwaniu TEGO idelanego ciacha. znalazlam, owszem, a zaraz
pozniej kawianrie zamkneli na amen. cala siec znaczy. szkoda.
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-19 12:24:18

Temat: Re: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: "syso" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal

> a dajesz cos jakby lukier z gladkiego serka, cukru pudru i
> cytrynowej skorki? lekka kwasnosc takiego pomazania lub
> przelozenia (po przecieciu ciacha wzdluz) swietnie wspolgra z
> samym ciachem

Nie nie daje, ale dlatego, ze nie wiem, jak to sie robi. Kiedys szukalam,
ale nie znalazlam i dalam sobie spokoj. Mozesz napisac dokladniej, jak to
zrobic? :-))

Pozdrawiam
Sylwia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-19 14:15:14

Temat: Re: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 19 May 2003 14:24:18 +0200, "syso" <s...@p...fm>
wrote:

>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal
>
>> a dajesz cos jakby lukier z gladkiego serka, cukru pudru i
>> cytrynowej skorki? lekka kwasnosc takiego pomazania lub
>> przelozenia (po przecieciu ciacha wzdluz) swietnie wspolgra z
>> samym ciachem
>
>Nie nie daje, ale dlatego, ze nie wiem, jak to sie robi. Kiedys szukalam,
>ale nie znalazlam i dalam sobie spokoj. Mozesz napisac dokladniej, jak to
>zrobic? :-))
>
>Pozdrawiam
>Sylwia
>


wymieszac gladki serek twarozkowaty z cukrem pudrem i skorka
cytrynowa, do smaku. musi byc dosc kwaskowate. jak bedzie slodkie
to Cie calosc zamuli ;)

Trys
(sluchajacy Bena Harpera - She's Only Happy. Ewa Niesz -
dziekuje)
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-20 20:29:26

Temat: Re: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: "sekutnica" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Trys, co spedzil wiele miesiecy lazac po kawiarniach tutejszych w
> poszukiwaniu TEGO idelanego ciacha. znalazlam, owszem, a zaraz
> pozniej kawianrie zamkneli na amen. cala siec znaczy. szkoda.
> K.T. - starannie opakowana

Jakos sie nie moglam do tej pory przekonac zeby nawet sprobowac, ale jak tak
wszyscy chwala, to zrobie w sobote.
Jak ktos znajomy chetny, to zapraszam na moj debiut w temacie ciasto
marchewkowe.

--
sekutnica niezakochana, bezfacetowa i dobrze


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 15:35:11

Temat: Re: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: "syso" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal
> wymieszac gladki serek twarozkowaty z cukrem pudrem i skorka
> cytrynowa, do smaku. musi byc dosc kwaskowate. jak bedzie slodkie
> to Cie calosc zamuli ;)

Dzieki, na pewno sprobuje nastepnym razem jak bede robic to ciacho. Poki co
wlasnie w piecu siedzi i sobie apetycznie rosnie ciasto z rabarbarem Netusi.
:-))

Pozdrawiam
Sylwia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-24 07:52:05

Temat: Re: Ciasto marchewkowe [P] - sprawdzone!!!
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 22 May 2003 17:35:11 +0200, "syso" <s...@p...fm>
wrote:

>
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal
>> wymieszac gladki serek twarozkowaty z cukrem pudrem i skorka
>> cytrynowa, do smaku. musi byc dosc kwaskowate. jak bedzie slodkie
>> to Cie calosc zamuli ;)
>
>Dzieki, na pewno sprobuje nastepnym razem jak bede robic to ciacho. Poki co
>wlasnie w piecu siedzi i sobie apetycznie rosnie ciasto z rabarbarem Netusi.
>:-))
>
>Pozdrawiam
>Sylwia
>


no wiec, ja wprawdzie jeszcze w pizamie, ale zaraz lece robic
ciasto...oczywiscie, jesli jeszcze nie ma gazety, bo wtedy czas
staje na jakis czas ;)))))))))

Trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"młode" ziemniaki
z dzikiego bzu
Relacja na żywo z pieczenia ciasta marchewkowego... ;-)
witaminy - pytanko
Przepis na tiramisu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »