| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-16 12:15:35
Temat: Re: Ciasto na knyszę
Użytkownik Artur Nowacki <a...@z...opole.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9iukou$svo$...@n...tpi.pl...
> Hi!
> Zna ktos może przepis na ciasto na knyszę?
>
> --
> Pozdrawiam
> Artur Nowacki
>
>
A co to jest knysza?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-16 12:50:40
Temat: Odp: Ciasto na knyszę
> A co to jest knysza?
>
> Wkn
Takie cos czym w Wroclawiu na dworcu karmia, cos ala chlebek pita z
warzywami /:)
-m
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 12:53:06
Temat: Ciasto na knyszęHi!
Zna ktos może przepis na ciasto na knyszę?
--
Pozdrawiam
Artur Nowacki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 17:53:07
Temat: Re: Ciasto na knyszę
Artur Nowacki wrote:
>
> Hi!
> Zna ktos może przepis na ciasto na knyszę?
>
> --
> Pozdrawiam
> Artur Nowacki
Czy mam tlumaczyc?
Potato Knishes (from Epicurious)
For filling:
1 cup chopped onion
1/4 cup schmaltz
2 cups mashed or riced potatoes
1 egg, beaten well
1 tsp. salt
1/4 tsp. white pepper
For dough:
2 1/2 cups sifted flour
1 tsp. baking powder
1/2 tsp. salt
2 eggs
1/2 cup vegetable oil
2 tbsp. water
First, make filling. Saute onions in
schmaltz over medium high heat until tender
and golden-brown. Combine with remaining
filling ingredients. Set aside while making
dough.
Resift flour with baking powder. Add salt.
Make a well in the center of dry ingredients
and add eggs, oil and water. Mix with your
hands until blended; then knead on a lightly-
floured surface until smooth. Roll out
dough on a lightly-floured surface until as
thin as possible. Cut into 3" rounds.
Place a tablespoon of filling on center of
each round. Moisten edges of dough and pull
together, forming a ball and enclosing
filling completely. Pinch to seal. Place
pinched side down on an oiled baking sheet.
Bake at 350F until brown, c. 35 min.
Makes about 2 dozen knishes.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-17 08:58:19
Temat: Re: Ciasto na knyszęPrzyjechał PKS z tabliczką <3...@w...net>, wysiedli
ludzie, w tym Magdalena Bassett <m...@w...net> i usłyszeliśmy:
>Place a tablespoon of filling on center of
>each round. Moisten edges of dough and pull
>together, forming a ball and enclosing
>filling completely. Pinch to seal. Place
>pinched side down on an oiled baking sheet.
>Bake at 350F until brown, c. 35 min.
czyli generalnie chodzi o zrobienie kulki z ciasta z nadzieniem i
upieczenie na brązowo.
ma ktoś pomysły na inne (oryginalne) nadzienia knysz (without
schmaltz jeśli można prosić)? sam mogę coś wymyśleć bez problemu ale
chodzi o źródłowe smaczki...
--
wojmat książka kucharska
http://puszKKKa.vege.pl
nasz mały wegetariański internet
http://wege.spinacz.pl/news.html/163.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-17 18:43:43
Temat: Re: Ciasto na knyszę>
> Takie cos czym w Wroclawiu na dworcu karmia, cos ala chlebek pita z
> warzywami /:)
>
> -m
>
najlepsze sprzedaja zaraz przy wejsci glownym po lewej stronie przy
straganie nr 2:)
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |