| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-15 17:34:03
Temat: Ciasto z klątwą :-) W tym filmie, chyba "chudy" na polskie a według "klątwy" Kinga na końcu
jest takie ciasto chyba to jest american pie...(?) .Tak przypuszczam że jest
to kruchy spód , nadzienie i to na górze też kruche (przynajmniej ja bym tak
zrobiła). A w środku , tam gdzie ten cygan wsadził klątwę jest takie coś
półpłynne z truskawek... Nie wiem czego oni na filmie tam dodali ale co to
jest na normalną kuchnie? Truskawki i..? (cukier?, żelatyna? smażone
wcześniej? gotowane? surowe?) Jak się to nadzienie robi?
Hmm.. no i nie musi się ruszać :-)))
Pozdrawiam
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-15 18:03:58
Temat: Re: Ciasto z klątwą :-)
Użytkownik "Dominika NM" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:a21pd4$5dm$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> W tym filmie, chyba "chudy" na polskie a według "klątwy" Kinga na końcu
> jest takie ciasto chyba to jest american pie...(?) .Tak przypuszczam że
jest
> to kruchy spód , nadzienie i to na górze też kruche (przynajmniej ja bym
tak
> zrobiła). A w środku , tam gdzie ten cygan wsadził klątwę jest takie coś
> półpłynne z truskawek... Nie wiem czego oni na filmie tam dodali ale co to
> jest na normalną kuchnie? Truskawki i..? (cukier?, żelatyna? smażone
> wcześniej? gotowane? surowe?) Jak się to nadzienie robi?
> Hmm.. no i nie musi się ruszać :-)))
> Pozdrawiam
> DominikaNM
>
> Boze i ty chcesz to jesc po tym filmie?:-) Mnie sie z krwia kojarzy...
Atak serio mysle ze krysia bedzie wiedziala jak sie to robi. ja to jadalam w
stanach swego czasu ale nie wiem jak oni to robia, sorry:-( Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-15 18:11:14
Temat: Re: Ciasto z klątwą :-)Oto przepis z mojego archiwum - jesli chcesz dokladny opis robienia po
polsku ze zdjeciami krok po kroku, napisz na priva, wysle ci pdf.
American Apple Pie
Skladniki na ciasto
170 gr masla
300 gr maki
1 jajko
1 lyzka octu
3 lyzki wody
Maslo i make posiekac nozem w misce. Jajko, ocet i wode dobrze wymieszac
widelcem, az nie bedzie widac osobno bialka. Lejac ten plyn cieniutkim
strumieniem na make, jednoczesnie druga reka mieszac i przerzucac kluchy
widelcem, tak dlugo, az nie bedzie surowej maki. To niezwykle kluchowate
ciasto, z widocznymi malymi kawalkami masla, schowac do lodowki na 20
minut.
W miedzyczasie przygotowac nadzienie:
5 duzych bardzo kwasnych jablek
5 lyzek maki
6 lyzek cuku
1 lyzeczka soku z cytryny
Jesli sie lubi, mozna dodac 1/4 lyzeczki cynamonu
Jablka obrac, wydrazyc, pokroic w 16-tki. W duzej misce wymieszac
cukier, make i cynamon, dodac jablka, skropic sokiem cytrynowym i dobrze wymieszac.
Rozgrzac piec do 220C/425F i umiescie polke w piecu jak najnizej, blisko gazu.
Udrzec 4 duze kawalki piekarniczego pergaminu. Ciasto z lodowki
podzielic na 2 czesci i kazda lekko uformowac w gruby dysk. Ten umiescic
miedzy 2 kawalkami pergaminu i walkowac od srodka do brzegow, az bedzie
palcek wiekszy od blachy, tak, zeby bylo z dobrym kolnierzem, okolo 4 cm
poza obreb blachy. Ten placek miedzy tymi papierami wsadzic do
zamrazalnika czy lodowki, az zesztywnieje, wtedy papier odchodzi latwo
od ciasta, inaczej nie odejdzie. Obie czesci ciasta rozwalkowac na takie
same placki. Powinny one wyjsc dosc cienkie, okolo 2-3 mm. Mozna tez
walkowac bez papieru, podsypujac maka, ale ciasto nie bedzie tak szlachetne.
Wymoscic specjalna blache na paj jednym plackiem, ulozyc jablka,
grupujac je po srodku, zeby byla gorka, przykryc druga czescia ciasta.
Obciac nozyczkami na okolo obydwa kolnieze razem, zeby byly rownej
szerokosci, nastepnie zawinac brzeg do srodka dwa razy, tak, zeby
spodnie ciasto zostalo zagiete na gorne ciasto, a potem naokolo
przycisnac brzegi widelcem, wszystko po to, zeby stworzyc ciasny szew,
ktory nie przepusci soku powstajacego w czasie pieczenia. Zrobic na
czubku 2 naciecia nozem zeby para uchodzila. Z ciasta pozostalego po
obcinaniu nozyczkami wyciac dekoracyjne liscie i kolka, ktore mozna
ulozyc na wierzchu, bez przyklejania, same sie potem przykleja,
ukladajac kolka jak kiscie winogron, a listki na koncu. mozna wymyslac
wiele wzorow przyciskania brzegow, czy dekorowania calych brzegow liscmi
z ciasta, ktore sie zazebiaja.
Wstawic jakas inna plaska blache do pieca, na te dopiero ustawic blache
z pajem, zeby sok wykapujacy podczas pieczenia nie palil sie na dnie
pieca. Piec godzine albo dluzej, az ciasto zbrazowieje i soki uchodzace
bokami, przez szew, stana sie przezroczyste, takie kisielowate.
Ostudzic pol godziny albo wiecej, jesli zimny, podgrzac przed podaniem,
kroic na 6 lub 8 czesci, podawac z lodami smietankowymi, bita smietana
albo sam w sobie.
Magdalena Bassett
c2001Magdalena Bassett. All rights reserved.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-15 19:45:34
Temat: Re: Ciasto z klątwą :-)
"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:3C4470C2.B0E9A179@west.net...
> Oto przepis z mojego archiwum
Suuuper :-) Dzięki.
A te krwiste truskawki to tak samo jak jablka? Tylko owoce maka i cukier? Bo
ja za jablkowymi ciastami to nie przepadam.... no chyba ze szarlotka na
kruchym:-) To jak sie doda maka to wtedy bedzie takie galaretowate? A do
truskawek to nie trzeba wiecej tej maki? - one sa bardziej soczyste niz
jablka...
Pozdrawiam
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-16 06:53:51
Temat: Re: Ciasto z kl?tw? :-)On Tue, 15 Jan 2002 10:11:14 -0800, Magdalena Bassett
<m...@w...net> wrote:
>Oto przepis z mojego archiwum - jesli chcesz dokladny opis robienia po
>polsku ze zdjeciami krok po kroku, napisz na priva, wysle ci pdf.
>
>American Apple Pie
>
>W miedzyczasie przygotowac nadzienie:
>5 duzych bardzo kwasnych jablek
>5 lyzek maki
>6 lyzek cuku
>1 lyzeczka soku z cytryny
>Jesli sie lubi, mozna dodac 1/4 lyzeczki cynamonu
>
>Jablka obrac, wydrazyc, pokroic w 16-tki. W duzej misce wymieszac
>cukier, make i cynamon, dodac jablka, skropic sokiem cytrynowym i dobrze wymieszac.
>
>Magdalena Bassett
>
>c2001Magdalena Bassett. All rights reserved.
ja robie z jablek, cukru, jakiegos cynamonu i maki
kartoflanej/cornflour, wtedy sos, co sie wyrabia jest
przejrzysty. ze zwyklej maki chyba robi sie bialawy. dobrze
mowie?
poza tym takie wsady do pajow robie z jablek i jezyn, czasem z
brakow jakichs dodaje kawalki ananasa, rodzynki ,z troszke jablek
i wiecej sliwek wychodzi pyszne, wychodze z zasady ze cos
pieczone ze sliwkami na pewno jest dobre.
o paju z truskawkami nie slyszalam. Im to by chyba nawet
mieszanka zwyklej i kartoflanej maki nie pomogla w maziowatosci.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-16 08:45:10
Temat: Re: Ciasto z klątwą :-)Dominika NM (d...@a...pl) napisał(a):
> W tym filmie, chyba "chudy" na polskie a według "klątwy" Kinga na
> końcu
> jest takie ciasto chyba to jest american pie...(?) .
Dokładnie po lekturze tej księżki (tytuł brzmiał "Chudszy") zapałałam chęcią na
takoweż ciacho :)) Robiłam w okolicach
1 listopada z nadzieniem jabłkowym. Przepis podała jakaś życzliwa dusza na grupie.
Niestety wraz z twardym dyskiem,
przepis odszedł w niebyt. Wyszło rewelacyjne, choć może zdeczko twardawe, ale to
pewnie wina tego, że zbyt grubo
rozwałkowałam.
pozdr.nann
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-16 23:24:19
Temat: Re: Ciasto z klątwą :-)
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w
wiadomości news:3C4470C2.B0E9A179@west.net...
> Oto przepis z mojego archiwum - jesli chcesz dokladny opis
robienia po
> polsku ze zdjeciami krok po kroku, napisz na priva, wysle ci
pdf.
Ja pierniczę!!! Z całym szacunkiem, brzmi to jak czrodziejska
receptura na
swięty placek ofiarny, ale chcialbym byc ofiara. ;-)))
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |